Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, podejmij 30-dniowe wyzwanie na odchudzanie>>

W chłodne dni najlepiej rozgrzać się miską gorącej, zdrowej zupy. Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi zupy, ponieważ występują one w niezliczonej ilości smaków i konsystencji, od zwykłej jarzynowej po wykwintne zupy krem.

Zupa jest daniem uniwersalnym, Idealna na śniadanie, jako drugie śniadanie, obiad czy kolacja. Bardzo często dr. Dąbrowska czy Pani Stefania Korżawska polecają je na śniadanie, a nawet zalecają specjalne posty tylko na zupie.

Popularne: 3 tygodniowe wyzwanie na odchudzanie (nawet -8kg)

Najbardziej smakują mi zupy na 2 śniadanie i na kolację, kiedy po całym dniu wracam do domu, i mogę zanurzyć usta w pysznej, aromatyczne i intensywnej w smaku zupie…

Zapisz się do mojego nowego 30-dniowego wyzwania na odchudzanie TERAZ TWOJA KOLEJ>>

Warto pamiętać, że zupy pomagają w odchudzaniu.

Dzieje się tak dlatego, że wywar z warzyw, krem czy bogate zupy z wieloma składnikami jak np. barszcz ukraiński mają mnóstwo odżywczego płynu, który wypełnia żołądek. Ma mało kalorii, jest bogaty w błonnik, który pomaga w trawieniu i a dzięki dodatkom jak np. chude mięso czy fasola, może zapewnić nam sytość do kolejnego posiłku.

Oto 5 moich ulubionych zup, idealnych dla każdej osoby, która chce schudnąć

1. Zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

Zupa kokosowa z soczewica dieta venusZobacz jak działa 4 tygodniowa dieta na odchudzanie (nawet dla leniwych)

SKŁADNIKI

1 łyżka oleju kokosowego
500 gramów pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona)

200 g pokrojonej w kostkę marchewki (może być starta)

1 łyżka kurkumy w proszku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
200 g soczewicy

1500 ml wody
1 puszka mleka kokosowego
1 pęczek posiekanego szczypiorku (u mnie 2 łyżki)
*może też być natka pietruszki

szczypta suszonej papryki chilli (opcjonalnie)
sól i świeży pieprz do smaku

WYKONANIE

W wysokim garnku namoczyć soczewicę. Zagotować ją i zmniejszyć ogień.
Do soczewicy dodać dynię i marchewkę i dusić aż warzywa będą miękkie.
Kurkumę uprażyć na patelni bez tłuszczu. Należy uważać aby jej nie przypalić ponieważ będzie gorzka.
W osobnym rondelku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć na nim szczypiorek, dodać przecier pomidorowy i kurkumę. Dokładnie wymieszać i dodać mleko kokosowe. Zagotować i odstawić.
Kiedy soczewica i warzywa będą miękkie dodać sos kokosowo-pomidorowy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze na małym ogniu przez kilka minut aż smaki się połączą.
Doprawić solą, pieprzem i chilli.
Zupę wlać na talerz i posypać świeżym szczypiorkiem

1 porcja zupy ma około 180 kalorii

2. Rozgrzewająca zupa minestrone ze szpinakiem i kaszą jaglaną

zupa minestrone

SKŁADNIKI na zupę minostrone

1 szklanka suchej ciecierzycy (może być z puszki wówczas 1 dużą puszka chyba 300g)
2 szklanki fasolki szparagowej
1 szklanka mrożonego szpinaku
3 spore marchewki
2 łodygi selera naciowego

1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 litr gęstego przecieru pomidorowego ( u mnie domowy)

1/2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

2 ziarenka ziela angielskiego

1 garść świeżej bazylii

WYKONANIE

Ciecierzycę włożyć do garnka i zalać wodą na około 4 godziny. Im dłużej będzie w wodzie tym krócej będzie się gotować. Po tym czasie do garnka z ciecierzycą dolać około 1 litra wody i gotować około 40 minut. Dodać pokrojoną marchew, seler naciowy i cebulę. Zmniejszyć ogień i gotować kolejne 30 minut. Dodać kurkumę i dokładnie wymieszać. Dodać kaszę jaglaną, fasolkę szparagową i szpinak, nadal gotować na małym ogniu.
Dodać przecier pomidorowy, czosnek i paprykę. Gotować jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu.
Doprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną bazylię.

Uwaga: dla ułatwienia można użyć cieciorki z puszki. Wówczas do garnka wlewamy wodę, gotujemy, dodajemy marchew, cebulę, warzywa, i dalej postępujemy jak wyżej w przepisie.

Ten przepis to idealna zupa do pracy. Można ją przelać do słoika zabrać do pracy, potem wystarczy ją podgrzać. Ponieważ jest bardzo sycąca, a przy tym ma mało kalorii jest świetną alternatywą dla zwykłej kanapki, dlatego śmiało można ją jeść nawet na drugie śniadanie.

3. Zupa rybna

Składniki na wywar rybny:

  • 1 ryba, wyfiletowana (głowa i kręgosłup)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • natka pietruszki
  • nać selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 12 ziarenek pieprzu
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie wywaru rybnego:

Oczyść rybę, usuń z niej skrzela i oczy. Przekrojone cebule opal nad płomieniem.

Warzywa umyj i obierz. Sparz skórkę z pomidorów, obierz je i pokrój w kostkę.

Do garnka włóż rybę, włoszczyznę, cebulę, zioła i przyprawy. Zalej dużą ilością wody (około 4 litry) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 3 godziny.

Po tym czasie, ostrożnie przecedź gotowy wywar przez gazę.

Składniki na zupę:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek (nierafinowanej)
  • 1 średnia cebula
  • 1 i 1/2 szklanki pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • szklanka wywaru rybnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • filet z białej ryby (około 600 g)
  • oregano
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Przygotuj duży garnek i usmaż w nim drobno posiekaną cebulę. Smaż przez około 4 minuty, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek.

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój i wrzuć do garnka. Gotuj przez około 10 minut, a następnie dolej szklankę wywaru rybnego i pokrojone kawałki ryby. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez następnie 5 minut.

4. Japońska odchudzająca zupa grzybowa

Składniki na zupę grzybową

  • pół szklanki suszonych shiitake lub mieszanki innych suszonych grzybów
  • 3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub olej rzepakowy (nierafinowany)
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  •  3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • świeżo obrany imbir, ok 15-18 cm korzenia
  • 6 szklanek rosołu
  • 6-7 cm laska cynamonu
  •  1 cały anyż
  •  1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 900g mięso z udka z kurczaka, bez skóry, pocięte na małe kawałeczki
  •  1 bulwa kopru włoskiego, posiekana
  • 8 łodyg kopru włoskiego i szczypiorku, drobno posiekanych
  •  450g Bok Choy (może być zwykła biała kapusta)
  • 120g kiełków fasoli mung
  •  ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Wykonanie:

  1. Umieść grzyby w naczyniu i zalej wrzątkiem. Mocz je w ten sposób przez minimum 30 minut, najlepiej parę godzin. Wyciągnij grzyby z wody, odetnij i wyrzuć korzonki. Pokrój kapelusze w plastry i odłóż na bok.Pozostaw płyn z moczenia grzybów.
  2. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, imbir i smaż, mieszając przez 5 minut. Następnie wlej płyn z moczenia grzybów, dodaj laskę cynamonu, anyż i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz wrzenie i dodaj pokrojone mięso z kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  3. Dodaj koper włoski i szczypiorek oraz pokrojone grzyby, gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj łodygi kapusty bok choy i gotuj przez 3 minuty… następnie dodaj zielone elementy Bok Choy oraz kiełki fasoli. Gotuj przez kolejne 2 minuty.
  4. Wyciągnij z zupy cynamon oraz anyż. Przelej zupę do miski, dodaj kolendrę, skrop ¼ łyżeczki oleju sezamowego i zupka gotowa:)

5. Prosta zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii 

Składniki (dla 4 osób)

2 średniej wielkości cukinie
1 cebula
1 łyżka masła

1 litr wody
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Może być niezbyt równo i dokładnie.
W dużym rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną cebulkę i cukinie.Podsmażyć około 5 minut, dodać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Zdjąć zupę z ognia, zmiksować na gładki krem i doprawić solą. Idealnie smakuje z grzanką z chleba z ziarnami.

Co jeszcze możesz zrobić aby szybko schudnąć z szczególnie brzucha?

Możesz zastosować program odchudzający z boczków, brzucha i pupy. Możesz schudnąć nawet 7 kg w ciągu 4 tygodni a nawet szybciej jedząc smacznie i do syta. Otrzymasz jadłospis, w którym „czarno na białym” masz rozpisane co jeść. Posiłek po posiłku, dzień po dniu, aż do upragnionej wagi. Zobacz i wypróbuj go TUTAJ

NAST_2

Comments

komentarze