Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Wątroba to centralne „laboratorium” naszego organizmu. Bierze udział w usuwaniu wszelkiego rodzaju toksyn – zarówno powstałych w naszym organizmie, jak i pochodzących z zewnątrz (w tym alkoholu i leków). Jej sprawne funkcjonowanie jest niezbędne do utrzymania wewnętrznej równowagi (homeostazy). Bierze też udział w przetwarzaniu składników pokarmowych na energię (a więc w metabolizmie cukrów i tłuszczy) oraz jej gromadzeniu w formie glikogenu. Ponadto wytwarza żółć – niezbędną w procesie trawienia lipidów.

Niektóre substancje ulegają unieczynnieniu przy udziale różnych enzymów znajdujących się w wątrobie, i z powrotem trafiają do krwi, skąd usuwane są przez nerki z moczem. Inne natomiast wydalane są do żółci, wraz z którą wydalane są przez przewód pokarmowy. Sprawność tych procesów warunkuje skuteczność usuwania toksyn. Jeśli wątroba ulega uszkodzeniu, wiele z tych substancji ulega nagromadzeniu, wywołując objawy zatrucia organizmu.

Wątroba ma wspaniałe zdolności do regeneracji, nie są jednak one nieskończone. Dlatego powinniśmy o nią dbać. Z pomocą przychodzą nam pewne naturalne sposoby.

Oto 9 produktów, które są świetne dla wątroby:

CZOSNEK 

Niezwykle ceniony za swoje właściwości przeciwbakteryjne. Ponadto zwiększa wydzielanie żółci, zatem ułatwia usuwanie toksyn. Jest również silnym przeciwutleniaczem, pomagającym zwalczać wolne rodniki. W niewielkich ilościach pobudza enzymy wątrobowe ułatwiając spalanie tłuszczy, lecz uwaga – bardzo duże ilości mogą podrażniać ten narząd, w związku z zawartością siarki w tej roślinie.

ZIELONA HERBATA

To prawdziwa „herbata młodości” – przede wszystkim ze względu na zawarte w niej antyoksydanty. Ponadto zawiera kofeinę (tą zawartą w herbacie często nazywa się teiną), która pobudza metabolizm i wspiera spalanie tkanki tłuszczowej. A to otyłość, poza nadużywaniem alkoholu – jest najczęstszą przyczyną stłuszczenia wątroby, które jeśli nie prowadzi się odpowiedniej diety – prowadzi do dalszego jej uszkodzenia i marskości.

oczyszczanie_baner
ZIELONE WARZYWA

Zawarty w nich błonnik wspomaga pracę jelit, i ułatwia usuwanie toksyn. Ponadto dieta bogata w zielone warzywa, poza małą zawartością kalorii, to bogactwo witamin. Lekkostrawne, ubogie w tłuszcze potrawy działają na nadwątloną wątrobę i pęcherzyk żółciowy niczym prawdziwy detoks, dlatego warto je uwzględnić w swojej diecie.

ORZECHY

Zawarte w nich tłuszcze nienasycone mają dobroczynne działanie na cały organizm, a regularnie spożywane – chronią układ krążenia przez miażdżycą. Szczególnie wartościowe są:
– orzechy brazylijskie – kryje się w nich prawdziwe bogactwo selenu, który chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem;
– orzechy włoskie – arginina, w którą bogate są te orzechy pomaga w usuwaniu amoniaku przez wątrobę, który powstaje w wyniku trawienia białek w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo kwasy omega-3 oraz glutation w nich zawarte są niezbędne dla procesów odtruwania organizmu;
– orzechy pecan – poza witaminami E, A, kwasem foliowym, magnezem i cynkiem mają silne właściwości ochronne przed stłuszczeniem wątroby. Ich spożywanie obniża „zły cholesterol” LDL aż o 33%!
– migdały -polepszają ukrwienie wątroby poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Dzieje się tak dzięki dużej zawartości magnezu i pobudzaniu syntezy tlenku azotu – niezbędnych do rozkuczu mięśniówki naczyń.

KURKUMA

Ta egzotyczna przyprawa tradycyjnie używana jest w azjatyckiej kuchni. W doświadczeniach na myszach zmniejsza uszkodzenie wątroby w wyniku procesów zapalnych, które prowadzą do bardzo poważnych chorób – włóknienia i marskości, a nawet – raka wątroby. Ważne jest by nie poddawać jej wysokim temperaturom przez dłuższy czas, by zachowała pełnię swoich właściwości.

Zobacz też: Koktajle oczyszczające wątrobę

AWOKADO

Zawarte w awokado tłuszcze wspomagają wątrobę w usuwaniu złego cholesterolu. Ponadto zawiera ponad 20 witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowej funkcji wątroby. Dodatkowo kwas foliowy, w który obfity jest miąższ awokado chroni przed rakiem wątroby, który bywa związany z jej niedoborem.

GREJPFRUT

Już jedna szklanka dziennie dostarcza dużej ilości witaminy C i antyoksydantów, które wspomagają usuwanie toksyn przez wątrobę. Zawarta w nim naringenina ma nieocenione właściwości przyspieszania metabolizmu tłuszczy. Dlatego grejpfrut jest ulubionym składnikiem diet – zarówno oczyszczających , jak i odchudzających. Należy jednak pamiętać, że może hamować metabolizm niektórych leków. Dlatego jeśli spożywasz go często – uprzedź o tym swojego lekarza.

MNISZEK LEKARSKI

Uważany jest za zioło oczyszczające organizm. Oddziałuje ochronnie zarówno na wątrobę, jak i pęcherzyk żółciowy. Zapobiega formowaniu się w nim kamieni, a niektórzy twierdzą, iż może rozpuszczać już istniejące. Jednocześnie ma działanie moczopędne, dlatego wspomaga usuwanie toksyn przez nerki.

OSTROPEST PLAMISTY

Za jego hepatoprotekcyjne właściwości odpowiada bardzo silny antyoksydant – silimaryna. Nie tylko chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem przez procesy zapalne i wolne rodniki, ale również – przed przemianą nowotworową. Zalecany jest chorym na marskość wątroby, zapalenie wątroby typu A, B i C, a także osobom uzależnionym od alkoholu.
Pamiętaj – powyższe produkty jedynie wspomagają prawidłową funkcję wątroby. Jednak, jak we wszystkim, najważniejszy jest umiar! Pamiętaj też, że nadużywanie leków lub alkoholu jest szczególnie groźne dla tego narządu. Nie służy jej również dieta bogata w nasycone tłuszcze. Dlatego powinniśmy rozwijać dobre nawyki i o nią dbać, aby uniknąć jej nadmiernego obciążenia.

Jak naturalnie oczyścić wątrobę?

Idealnym sposobem jest właściwa dieta, bogata w odpowiednie składniki i substancje, które świetnie działają na wątrobę. Zielona żywność zawiera specjalne witaminy i minerały, które są niezbędne w procesie oczyszczania wątroby, nerek, płuc, skóry i całego układu pokarmowego, dlatego proponuję zielone koktajle, które są wręcz idealnym rozwiązaniem podczas odtruwania organizmu. 

Zielone koktajle znajdziesz na następnej stronie:

Wyobraź sobie, jak świeżo zrobione i wyciskane soki, przechodzą przez Twój organizm, kawałek po kawałeczku napełniając go witaminami, enzymami, substancjami odżywczymi i antyoksydantami. Zaletą koktajli jest także to, że robi się je szybko, są też wygodne, ponieważ, można je zabrać ze sobą do pracy czy nawet na spacer. 

koktajleoczyszczajace