Każdy z nas wie, że jeśli będzie jadł kaloryczne jedzenie to przytyje, ale jeśli powiem Ci, że oprócz jedzenia, są też dodatki do żywności, które powodują tycie! 

Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu Vitalnego Vital Detox

Niektóre z tych substancji nazywane są „obesogenami” czyli sprzyjają tyciu i zaburzają pracę hormonów. Wpływają na zwiększenie i wielkość komórek tłuszczowych, wpływają na apetyt i odczuwanie sytości, przez co jemy większe porcje.

Inne sztuczne substancje, dodawane do jedzenia mogą wywołać u nas depresje.

Oto wielka PIĄTKA substancji chemicznych od których można się rozchorować!

1. Hormony wzrostu i antybiotyki

Aby podnieść wydajność kosztem mniejszej ilości jedzenia, hodowcy zwierząt dodają do jedzenia, leki, hormony wzrostu, sterydy i antybiotyki. Uważa się, że min. te substancje sprawiają, że tyjemy.

Najlepiej kupować mięso z hodowli ekologicznych, w których do karmy nie dodaje się antybiotyków czy hormonów wzrostu. Lepiej nie zjeść takiego mięsa, niż jeść i tyć.
Ponadto, badania wykazały, że mięso naturalne, bez chemicznych substancji, zawiera większe ilości sprzężonego kwasu linolowego (CLA), które może pomóc schudnąć.

oczyszczanie_vitaldetox

2. Sztuczne słodziki
Jeśli myślisz, że napoje ZERO kalorii lub typu light są zdrowsze i od nich nie przytyjesz to bardzo się mylisz. Naukowcy odkryli, że sztuczne substancje słodzące, takie jak np. w dietetycznych napojach typu kola, mogą mieć wpływ na bakterie zasiedlające przewód pokarmowy.

Zauważono też, że flora bakteryjna otyłych ludzi zawiera mniej bakterii Bacteroides i odpowiednio więcej Firmicutes niż flora osób szczupłych. Zauważono też, że bakterie Firmicutes, mają zdolność do uzyskiwania dodatkowych kalorii z trawionego

pożywienia. W efekcie to wszystko może prowadzić do nadwagi.

Okazuje się także, że niektóre słodziki np. aspartam, może prowadzić do zmian nastroju i skłonność do depresji.

Należy wyeliminować lub mocno ograniczyć sztuczne substancje słodzące takie jak: sukraloza, aspartam, acesulfam potasu, sacharyna. Lepszym wyborem jest chociażby zwykły biały cukier, miód, daktyle, czy cukier kokosowy.

Pamiętaj, że każdy z nas ma wybór. Robiąc codziennie zakupy, wystarczy przeczytać etykietkę i kupić produkt naturalny, bez chemii.

Jeśli chcesz obdarować wnuki, dzieci, kup im owoce, albo sama przygotuj jakieś słodycze, deser czy ciasto ze zdrowych składników. Wyjdzie im to tylko na zdrowie.

3. Sztuczne i naturalne aromaty

Czy wiesz, dlaczego przetworzona żywność jest taka dobra? Dlaczego te hamburgery, inne fast foody, gotowe jedzenie czy ciastka tak smakują?…bo takie jedzenie jest przeładowane chemicznymi dodatkami, które nadają idealny smak przetworzonej żywności. Te substancje to tanie odpowiedniki naturalnych aromatów i smaków.

Jednym z nich jest glutaminian sodu (MSG) najczęściej dodawany do chińskiego jedzenia, puszkowanych warzyw, mięs, gotowych sosów i przypraw. Według niektórych naukowców, ten składnik może powodować bóle głowy, nudności, duszność, biegunki, czy kłucie w okolicach serca.

Pod określeniem „naturalne smaki” często kryją się substancje określane jako excitotoksyny. Są to glutaminian, asparaginian i cysteina, trzy aminokwasy, które pobudzają nasze neurony w mózgu i rdzeniu kręgowym, powodując „wygaszanie” a w niektórych przypadkach nawet ich śmierć. Są to „zabójcy” mózgu, bo prowadzą do wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, udar mózgu, demencja i otępienie związane z AIDS.
Ponadto, excitotoksyny, sprawiają, że Twoje kubki smakowe dosłownie „eksplodują z radości” jedząc żywność naładowaną chemią.

Dodatki, które zawsze zawierają MSG to:

glutaminianu sodu (MSG)
hydrolizowane białko roślinne
ekstrakty białka roślin
kazeinian sodu
kazeinian wapnia
ekstrakt z drożdży
teksturowane białko
autolizat drożdżowy
mąka owsiana hydrolizowana

Dodatki, które często zawierają MSG:

ekstrakt słodowy
kostki rosołowe
gotowe sosy do pieczenia
gotowe mieszanki przypraw

Dodatki, które mogą zawierać MSG i / lub inne excitotoksyny:

Koncentrat białka sojowego
Koncentrat białka z pszenicy
Karagen czyli popularne E 407(enzym proteazy, który może uwalniać excitotoksyny z białek spożywczych)

Karagen choć jest dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym, to według wielu źródeł i autorytetów medycznych, jest związkiem rakotwórczym.

Dodaje się go do wędlin, konserw, mleka w proszku, dżemów, galaretek, lodów, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, także tych dla dzieci, margaryny niskotłuszczowej, lista tych produktów jest kilometrowa…

„Prof. Joanne Tobacman, która po przeanalizowaniu wielu badań na temat wpływu karagenu na zdrowie człowieka doszła do wniosku, że powoduje on m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory.

Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe.

Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy. Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy.”

Czy wiesz, że dodawanie karagenu podlega ścisłej kontroli! Zastanów się, czy coś co podlega ścisłej kontroli na pewno jest bezpieczne?

Co możesz zrobić?

Proste, omijać szerokim łukiem produkty, których składników nie znasz, nie potrafisz przeczytać i wymówić. Czytaj etykiety i bądź świadoma tego co kupujesz, co wkładasz do ust i czym karmisz swoje dzieci, wnuki, rodzinę.

4. Pestycydy

Mówi się o tym aby jeść ekologiczne warzywa i zboża, ale czy rozumiesz, co te pryskane syntetycznymi nawozami robią z twoim ciałem?

Czy wiesz, że prawie wszystkie pestycydy zaburzają gospodarkę hormonalną, a przez środowiska amerykańskich naukowców nazwane są „obesogenami”, delikatnie mówiąc, sprzyjają tyciu.

Nawet w małych ilościach, mogą powodować zaburzenia hormonów, które regulują min. przemianę materii i metabolizm tłuszczy. To być może dlatego ciągle tyjesz, albo nie możesz schudnąć, mimo diety. Jedynym sposobem aby unikać pestycydów, jest jedzenie produktów niepryskanych chemią lub chociaż bardzo je ograniczyć.

==>ta roślina zaburza gospodarkę hormonalną i uszkadza tarczycę

Wiem, że czasem trudno jest o takie produkty i trzeba się natrudzić, aby je zdobyć, ale lepiej zjeść ich mniej, lub wcale niż najeść się chemii, a potem chorować.

5. Tworzywa sztuczne

Mam na myśli, plastykowe butelki na mleko, sosy, ketchupy, nawet Twój pojemnik na jedzenie, które nosisz do pracy. To wszystko są tworzywa sztuczne.

Wiele z tych tworzyw sztucznych zawierają substancje, takie jak ftalany i bisfenol A (BPA), substancje, które zaburzają gospodarkę hormonalną i są bezpośrednio związane odkładaniem się tłuszczu.

Te substancje chemiczne mają zdolność do przenikania do jedzenia. W jednym z badań, przeprowadzonych w Ameryce, substancje te znaleziono w 93% próbkach moczu badanych osób.

Kupujmy produkty w szklanych butelkach i słoikach. Pamiętacie, kiedyś stosowano wyłącznie szklane butelki! Także do pracy, szykujmy jedzenie w słoiku! Tak jest zdrowiej.

Co możesz zrobić dla siebie, swoich dzieci, wnuków?

Przygotowywać zdrowe posiłki, ugotowane w domu na naturalnych i zdrowych produktach. Od nich nikt nie przytyje, nie dostanie cukrzycy, osteoporozy, miażdżycy czy innej choroby zależnej od jedzenia. Dobre jedzenie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia i długiego życia. Takie jedzenie znajdziesz na następnej stronie