Przed nami upragnione wakacje, wraz z nimi sezon na grillowanie, zobacz 3 zasady zdrowego grillowania, dzięki którym grillowane mięso zjesz zdrowiej…Być może zastanawiasz się właśnie nad jakimś fajnym przepisem na grilla,  ale zanim zaczniesz grillować, powinnaś coś przeczytać.

Nie wiem czy wiesz, że w czasie grillowania, pieczenia i smażenia mięsa powstają rakotwórcze związki zwane aminami heterocyklicznymi (w skrócie HCA). Ale bez paniki…każdy z nas codziennie przyjmuje w pożywieniu różnego rodzaju niezdrowe substancje.  Nawet wtedy gdy jemy wydawałoby się tak zdrowe warzywa. Nasz organizm świetnie poradzi sobie z tymi substancjami jeśli tylko dostarczymy mu odpowiednią ilość antyoksydantów.

Uwaga! Jeśli gotujesz mięso w wodzie to wtedy nie powstają te szkodliwe związki. Dlatego mięso gotowane np. w zupie jest bezpiecznie. Spokojnie można też jeść mięsa duszone – bo to prawie jak gotowanie. Gotowanie i duszenie to dwie najzdrowsze metody przyrządzania mięsa.

No ale przecież grillowane mięso jest takie smaczne…i raczej nie  ma mowy abym  oparła się grillowanemu szaszłykowi albo przepysznym skrzydełkom z kurczaka.Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym można zapobiegać powstawaniu związków rakotwórczych w czasie grillowania mięsa.

Oto 3 ważne zasady, dzięki którym grillowanie może być zdrowsze i smaczniejsze

Wskazówki są bajecznie proste i smaczne…nie wymagają też większego nakładu pracy. Wystarczy, że je zastosujesz.

ZASADA #1-Mięso przed grillowaniem należy marynować przez kilka godzin w marynacie zawierającej rozmaryn i inne zioła i przyprawy. Okazuje się, że w ziołach jest mnóstwo antyoksydantów,ziolaktóre zapobiegają tworzeniu się HCA (rakotwórczych amin heterocyklicznych). Rozmaryn, tymianek, czosnek, oregano dodane do marynaty spowodują drastyczne obniżenie zawartości tych szkodliwych substancji w grillowanym mięsie a dodatkowo będzie ono bardzo smaczne. Wiele badań wykazało, że najlepsze właściwości ma rozmaryn i tymianek ale dobre są też czosnek, oregano i wiele innych dlatego ja staram się używać jak najwięcej różnorodnych ziół w moich marynatach co daje też wspaniały smak.

Wypróbuj też: Przepisy dzięki którym schudniesz


ZASADA #2– Pamiętaj aby nie jeść przypalonego mięsa. W przypalonych kawałkach jest największe stężenie rakotwórczego HCA. Jeśli  trafi ci się przypalony kawałek to lepiej go nie jeść. Chociaż znam osoby, którym takie spieczone na grillu wręcz przypalone mięso bardzo smakuje – ale szczerze odradzam. Jeśli jednak nie możesz się powstrzymać to pamiętaj, że spożywasz o wiele więcej rakotwórczych substancji niż jedząc normalne (nieprzypalone) mięso. Dlatego postaraj się o zjedzenie po takim posiłku jak największej ilości antyoksydantów np. jagód, truskawek, zielonej herbaty – dzięki nim zneutralizujesz działanie tych rakotwórczych związków.

ZASADA #3-Do każdej porcji mięsa, zjedz porcję surowych warzyw. Najlepsza będzie zwykła sałata, ale mogą to być także inne surowe warzywa, pomidory, ogórek, rzodkiewka, papryka. W takiej porcji znajdzie się odpowiednia dawka antyoksydantów, która pomogą zneutralizować działanie szkodliwych związków, powstających w  czasie grillowania. Przy okazji – grillowanie warzyw powoduje powstawanie innych rakotwórczych substancji akryloamidów (sama nazwa jest już przerażająca). Więc nie myśl sobie, że tylko grillowane mięso jest niebezpieczne.

MARYNATA „KETCHUPOWA” DO KURCZAKA

Marynata do kurczaka na grilla. Choć nie jest zbyt wyszukana, to dzięki niej mięso jest kruche, soczyste i pyszne. Smakuje nawet dzieciom, choć dodałam czosnek i świeże zioła.

SKŁADNIKI

2 ząbki czosnku
1 kubek jogurtu naturalnego
6 łyżek dobrego ketchupu
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (można jej nie dodawać)
1/2 łyżeczki soligarść świeżych ziół ( u mnie bazylia, szałwia, tymianek i mięta)

szczypta chilli, sól i pieprz ziołowy

WYKONANIE

Czosnek obrać i posiekać na kawałeczki.Do miski wlać jogurt, ketchup, czosnek i oliwę. Dodać posiekane zioła i sól.
Mięso pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Im dłużej marynujemy tym lepiej i zdrowiej.

ZOBACZ TEŻ: