Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić należąc do Klubu Kasi

U mnie w domu zawsze liczy się jakość i smak, nie ilość. Dlatego wolę przygotować mniej świątecznych dań za to zdrowych, wykonanych z dobrej jakości składników.

Główne dania na wielkanocnym stole to jajka, a do nich koniecznie majonez, ale nie ten gotowe ze słoika, ale taki mój, przygotowany z miłością dla całej mojej rodziny.

Oto 3 przepisy na zdrowy domowy majonez

  1. Najlepszy domowy majonez Kasi Gurbackiej

Składniki na domowy majonez:

  • 1 duże żółtko z jaja ekologicznego
  • 1 i 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego (nierafinowanego, dobrej jakości!)

Wykonanie:

Jajko umyj i sparz wrzątkiem, aby wykluczyć ryzyko zarażenia się salmonellą.

Do miski wbij żółtko, dodaj sok z cytryny, ocet, musztardę i dopraw solą. Mieszaj przez około pół minuty, aby powstała jasna i jednolita masa.

Bardzo powoli zacznij dolewać olej słonecznikowy (małymi kroplami) cały czas mieszając całość za pomocą miksera lub blendera. Majonez powinien stać się bardzo gęsty i jednolity. Po przygotowaniu przechowuj go w lodówce w słoiczku z pokrywką.

2. Domowy majonez wegański (bez jajka)

Składniki na domowy majonez wegański
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego (nierafinowanego, dobrej jakości) 220 g
  • ½ szklanki świeżo przygotowanego mleka migdałowego 120 g
  • 2 łyżeczki domowego octu jabłkowego
  • sól do smaku

*ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową

Blender ręczny

Wykonanie:

Do wysokiego słoika dodać wszystkie składniki na majonez wegański. Włożyć blender ręczny w taki sposób, aby przylegał do dna i rozpocząć miksowanie. Kiedy już majonez zacznie gęstnieć, można przechylić blender tak aby wszystkie składniki zgęstniały i dobrze się połączyły, szczególnie olej.

Po przygotowaniu przechowuj go w lodówce w słoiczku z pokrywką.

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga http://simpleveganblog.com/vegan-mayonnaise/

3. Domowy majonez z pieczonym czosnkiem

Składniki na domowy majonez z czosnkiem

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Każdą główkę czosnku zawiń w papier do pieczenia, pokrop olejem słonecznikowym, zawiń szczelnie w papier i włóż do piekarnika na około 30 minut, aż dobrze się upiecze i będzie miękki. Po tym czasie przekrój każdą główkę czosnku, wyciśnij z niej pieczony czosnek i odłóż do miseczki aby ostygł.

Zmiksuj blenderem na jednolitą pastę.

Jajka umyj i sparz wrzątkiem, aby wykluczyć ryzyko zarażenia się salmonellą.

Do miski wbij żółtka, dodaj sok z cytryny, musztardę i dopraw solą. Mieszaj przez około pół minuty, aby powstała jasna i jednolita masa. Dodaj pastę z czosnku i raz jeszcze wymieszaj. Następnie bardzo powoli zacznij dolewać olej słonecznikowy (małymi kroplami) cały czas mieszając całość za pomocą miksera lub blendera. Majonez powinien stać się bardzo gęsty i jednolity.

Po przygotowaniu przechowuj go w lodówce w słoiczku z pokrywką.

Zobacz także: