Jeśli chcesz zdrowo i szybko schudnąć dołącz do NOWEGO 30 dniowego wyzwania LOW CARB nowa grupa stratuje w poniedziałek
Szpinak jest bogatym źródłem witamin C, E, K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6 i kwas foliowy). Poza tym zawiera cenne składniki mineralne takie jak m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, jod i cynk. Wymieniając zdrowotne zalety szpinaku, często podkreśla się jego właściwości antynowotworowe (dzięki zawartości antyoksydantów), uspokajające i przeciwbólowe.
Jest niskokaloryczny, dlatego poleca się go osobom na diecie odchudzającej. Co więcej, sprawdza się świetnie zarówno w potrawach na ciepło, jak i na zimno. A jednak wiadomą rzeczą jest, że szpinak zachowuje najwięcej składników odżywczych, kiedy jest spożywany świeży. Wiosna to idealny okres, aby włączyć go do swojej diety w surowej formie, np. jako główny dodatek do sałatek.
OTO 3 POMYSŁY NA SAŁATKI ZE SZPINAKIEM
ŚRÓDZIEMNOMORSKA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I JAJKAMI
Składniki:
2 dojrzałe pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w małą kostkę)
1/2 łyżeczki kuminu
1 ząbek czosnku (posiekany)
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu winnego
3 ugotowane na twardo jajka
12 ciemnych oliwek
sól i pieprz
1/2 szklanki orzechów włoskich
pół wiązki świeżego szpinaku
Wykonanie:
W misce wymieszaj ze sobą pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek, paprykę, kumin i pieprz cayenne, dodaj do niej 2 łyżki oliwy z oliwek oraz octu winnego, wymieszaj składniki i pozostaw na około 30 minut. Posiekaj liście szpinaku, umyj je i odsącz z wody. Skrop szpinak pozostałą częścią oliwy oraz dodaj odrobinę soli i pieprzu. Następnie wymieszaj szpinak z miksturą z pomidorów. Na wierzch sałatki połóż pokrojone w plasterki jajka i oliwki oraz poryp wszystko orzechami.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Oldways
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I AWOKADO
Składniki:
szklanka komosy ryżowej (nieugotowanej)
2 średnie awokado
ok. 85 g szpinaku baby
225 g pomidorków cherry
3 zielone cebulki lub małe czerwone cebule
1-2 ząbków czosnku
2 łyżki octu winnego
1/8 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ugotuj komosę ryżową. W międzyczasie pokrój szpinak, posiekaj czosnek i zmieszaj je ze sobą w jednej dużej misce. Posiekaj zieloną cebulkę, pokrój na połówki pomidorki cherry oraz pokrój w kostkę awokado. Kiedy komosa ryżowa będzie już ugotowana, dodaj ją do warzyw. Następnie dodaj sól i ocet winny i pomieszaj ze sobą składniki. Gotową sałatkę możesz podawać od razu, albo serwować ją schłodzoną.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga The Garden Grazer
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI
Składniki:
500 g szpinaku baby
1 szklanka migdałów (prażonych)
1 szklanka suszonej żurawiny
Dressing:
1/4 szklanki octu winnego
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki ksylitolu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki miodu
1 łyżka drobno posiekanej szalotki
2 łyżki sezamu (prażonego)
1 łyżka maku
Wykonanie:
W oddzielnej misce przygotuj sezamowy dressing, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. W drugiej misce pomieszaj pokrojony szpinak, posiekane migdały oraz suszoną żurawinę, a następnie polej wszystko dressingiem.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Cooking Classy