Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Jako Hashimotka staram się wystrzegać glutenu, wszelkich polepszaczy i poprawiaczy smaku. Chcę zachować zdrowie i dać mojemu ciało wyłącznie zdrowe składniki, które dodadzą mi energii i zapewnią zdrowie.

Przepis na słodki chlebek z batatów bez ziaren i bez glutenu jest doskonałą alternatywą dla pszennego chleba, który często jest prawdziwą bombą kaloryczną wypełnioną tanimi i przetworzonymi składnikami. Jest pełen pożywnych i odżywczych składników.

Głównym składnikiem są słodkie ziemniaki, inaczej bataty. Warzywa te są znacznie zdrowsze niż klasyczne ziemniaki ponieważ  zawierają dużo więcej składników odżywczych. Bataty są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku.

Zawartość witamin sprawia, że spożywanie batatów obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Ponadto w batatach znajdziemy takie cenne minerały jak żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń oraz mangan i selen.

Słodki chlebek z batatów bez ziaren i bez glutenu

Składniki na 1 bochenek (10 grubych kromek)

2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków (około 2 sztuki ziemniaków)
½ filiżanki mąki kokosowej (może być również owsiana)

4 duże jajka
1 łyżka masła migdałowego (może być 100% masło orzechowe bez dodatków)
4 łyżki niesolonego masła
2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli morskiej

1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego muszkatołowa
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

blacha „keksówka”

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 175 ° C.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Boki blaszki nasmarować olejem kokosowym.
Słodkie ziemniaki (bataty) obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odlać wodę i tłuczkiem lub widelcem zgnieść na puree. Zostawić na kilka minut aby ostygły.

W małym rondelku, na małym ogniu roztopić masło. W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki.
W drugiej miseczce ubić jajka, następnie dodać do nich ziemniaki, masło migdałowe i roztopione masło. Następnie dodawać po trochę suchych składników i dobrze je wymieszać.

Przelać ciasto na blaszkę i piec od 50 do 60 minut. Po około 45 minutach można wbić patyczek i sprawdzić, czy chlebek jest już gotowy. Każdy z nas ma inny piekarnik, który inaczej grzeje, więc warto sprawdzić wcześniej.
Po upieczeniu wyjąć chlebek na kratkę i ostudzić.

1 gruba kromka 2 cm to około 140 kcal. 

Zobacz też: