Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Zawierający mnóstwo zdrowotnych właściwości kalafior sprawdza się świetnie jako dodatek do obiadów, jak również jako składnik sałatek oraz pysznych warzywnych zup. W proponowanym poniżej przepisie przypadła mu jednak rola pierwszoplanowa. Kalafior doprawiony kurkumą, która ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe, oraz serwowany z dodatkiem kolendrowego sosu chutney, może być doskonałym pomysłem na szybką kolację.

Ta smaczna warzywna przekąska idealnie wpisuje się w zasady mojej Diety Venus. Zobacz, jak ją przygotować.

Składniki:

Na zapiekany kalafior z kurkumą:

3 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego

1 łyżeczka kurkumy

kawałek świeżego startego imbiru (około 3 cm)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli morskiej

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 duży kalafior (lub 2 małe kalafiory)

Na sos chutney z kolendry:

1 wiązka świeżej kolendry (bez łodyg)

1 mała zielona cebula

1 ząbek czosnku

1 papryczka serrano (dla łagodniejszego smaku można zastąpić papryką jalapeno)

1 łyżeczka soku z cytryny

1/ 4 jogurtu z mleka kokosowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 220 °C. W małej misce pomieszaj olej kokosowy, kurkumę, imbir, posiekany czosnek, sól oraz pieprz. Połóż różyczki kalafiora na formie wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie polej je przygotowaną mieszanką oleju i przypraw. Piecz kalafior przez około 20-25 minut, do momentu, kiedy zrobi się delikatnie złocisty. W międzyczasie przygotuj sos chutney, miksując w robocie kuchennym kolendrę, posiekaną zieloną cebulkę i czosnek oraz paprykę. Kiedy mieszanka zrobi się gładka, dodaj do niej świeżo wyciskany sok z cytryny oraz jogurt z mleczka kokosowego, a następnie ponownie wszystko zmiksuj. Upieczony kalafior przełóż do dużej miski i jedz go z dodatkiem kolendrowego sosu.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Gourmande in the Kitchen

Zobacz także:

Comments

komentarze