Jakie warzywa warto jeść zimą?

Choć w sklepach dostępne jest całe mnóstwo warzyw to tylko kilka z nich warto jeść. Oto moje top 5, które warto jeść całą zimę. To dzięki temu, że mają mnóstwo cennych składników i wartości odżywczych.

Oto 6 warzyw, które warto jeść zimą!

1. Kapusta

To super zdrowe i przy tym niedrogie warzywo jest bliskim kuzynem innych warzyw, które śmiało możesz jeść zimą. Zaliczają się do nich kalafior, brukselka i brokuły. Wracając do kapusty, jest ona bogata w wiele witamin i minerałów, a wśród nich witamina C i K oraz kwas foliowy.

Dodatkowo, kapusta zawiera błonnik, przeciwutleniacze oraz związki antynowotworowe zwane glukozynolanami. Badania potwierdzają, że jedzenie kapusty obniża poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia raka oraz cukrzycy.

warzywa na zimę

 

 

SEZON: podczas gdy niektóre odmiany są dostępne już od lipca, większość odmian lubi chłodną pogodę i są gotowe do zbioru jesienią i zimą.

PRZECHOWYWANIE: szczelnie owinąć główki kapusty folią wówczas będą świeże do tygodnia czasu.

PRZYGOTOWANIE: kapusta ma najwięcej wartości odżywczych, gdy jest surowa. Dlatego najlepiej ją pokroić i dodać do sałatek.

Popularne: Ta surówka zmniejsza wchłanianie tłuszczu nawet o 40% jesz ją?

2. Buraki

Słodkie i czerwone buraki to idealne warzywa na zimę. Poza wybornym smakiem mają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają antyoksydanty, które mogą pomóc w walce z rakiem.

Mają także pozytywne działanie w przypadku chorób zwyrodnieniowych. Są bogate w witaminy A, B i C oraz potas i kwas foliowy. Co ciekawe, są naturalnym źródłem cukru (około 9 gramów na porcję). Osoby, które chcą schudnąć mogą go więc dodawać do swoich potraw unikając sztucznych substancji słodzących.

SEZON: są dostępne aż do późnej jesieni.

PRZECHOWYWANIE: włóż w plastikową torebkę i przechowuj w lodówce. Utrzyma świeżość nawet przez 1 miesiąc!

PRZYGOTOWANIE: pieczone buraki są przepyszne. Możesz dodać także marchewkę i zioła a stworzysz zdrowe, wegetariańskie danie.

 

warzywa na zimę

Zobacz to: Jedz te produkty, a schudniesz nawet do 7 kg w dwa tygodnie

3. Seler

Jest „brzydkim kaczątkiem” wśród warzyw. Wynika to z jego zniekształconego wyglądu. Jednak najważniejszy jest smak. A jest on subtelny, lekko przypominający pietruszkę. Ważne jest, że ma bardzo mało kalorii. Jest bogaty w błonnik i witaminę C. Zawiera także fosfor, który przyczynia się do mocnych kości i zębów.

warzywa na zimę

SEZON: przez całą zimę. Od września do marca.

PRZECHOWYWANIE: tak jak w przypadku innych warzyw korzeniowych przechowując je w lodówce pozostaną świeże do miesiąca.

PRZYGOTOWANIE: pokrój selera w kostkę i dodawaj go do potraw na surowo, jako zamiennik cebuli.

Zobacz też: Czy ta surówka z selera ma moc „spalania” tłuszczu?

4. Rzepa i brukiew

Są to warzywa bardzo często pomijane w codziennym jadłospisie. Niesłusznie. Zawierają duże ilości składników odżywczych, tak jak inne kapustne.

Są bogate w C i K oraz takie minerały jak potas, wapń, kwas foliowy i błonnik. Dodatkowo ich lekko słodki smak będzie dobrodziejstwem na każdej przygotowanej przez Ciebie potrawy. Zdecydowanie więc to rzepa i brukiew to idealne warzywa na zimę.

 

SEZON: są dostępne przez całą zimę

PRZECHOWYWANIE: przechowując je w lodówce utrzymają świeżość kilka tygodni, w piwnicy natomiast do kilku miesięcy.

PRZYGOTOWANIE: zetrzyj na tarce i dodawaj np. do sałatek.

 

 

warzywa na zimę

5. Marchew

Pewnie pamiętasz jak w dzieciństwie mama kazała Ci jeść marchewki dla zdrowych oczu? Miała rację. Marchew to niezastąpione źródło beta karotenu. To związek, który przekształca witaminę A w organizmie. Ona z kolei wspiera układ odpornościowy i zbawiennie działa na wzrok, stan skóry i błon śluzowe. Marchew jest także bogata w witaminę C, cyjanidynę oraz luteinę, które są przeciwutleniaczami. Jedzenie tego warzywa chroni przed zachorowaniem na raka i zapobiega chorobom układu krążenia.

warzywa na zimę

SEZON: dostępna jest późną jesienią, ale są odmiany zbierane zimą

PRZECHOWYWANIE: włóż do plastikowej torebki i przechowuj w lodówce. Będzie świeża nawet kilka tygodni.

PRZYGOTOWANIE: Marchewka idealnie komponuje się z cynamonem i syropem klonowym. W ten sposób przygotujesz smaczną i zdrową przekąskę.

6. Kiszonki

Kiszone warzywa to wspaniałe źródło kwasu mlekowego. Powstała w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancja, oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu.

Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

Dobry nastrój w większości zależy od Twoich jelit, ponieważ większość serotoniny produkowana jest właśnie w jelitach. Dlatego ważne, aby o nie dbać i „karmić” tym co najlepsze.

Na jelita świetnie działają dobre bakterie, szczególnie kwas mlekowy. Najwięcej jest go w soku z kiszonej kapusty i soku z kiszonych ogórków. Ważne jednak aby robić to regularnie, najlepiej codziennie, chociaż 2 łyżki soku z kapusty lub małą porcję surówki z kiszonej kapusty lub ogórków.

Idealne warzywa na zimę

Oczywiście to te, które urosły latem i są dobrze przechowywane, bez chemii i konserwantów. To najcześciej warzywa korzeniowe, kiszonki, przetwory w zamknięte w słoikach.

Twoja dieta zimą nie powinna być uboższa w warzywa i owoce, które oprócz tego, że dostarczają wielu składników odżywczych są sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Mają niewiele kalorii i są na tyle uniwersalne, że można łączyć je na wiele smacznych sposobów.

warzywa na zimę