Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Bułeczki cynamonowe, czyli słynne amerykańskie „cinnamon rolls”, to już prawdziwy klasyk wśród wypieków. Te małe i bardzo aromatyczne roladki mogą być świetnym pomysłem na pyszne śniadanie lub deser.

W klasycznej wersji bułeczki cynamonowe składają się z mąki pszennej i drożdży. Takie połączenie oczywiście sprawia, że ciasto staje się pulchne i nabiera objętości, jednak ze względu na zawartość glutenu w mące pszennej, nie jest ono przykładem zdrowego wypieku.

Poniżej prezentuję Ci zdrowszą alternatywę dla takich bułeczek. Ich podstawą jest mąka migdałowa, dlatego bardziej przypominają w smaku biszkopt niż ciasto drożdżowe. Do ich wykonania nie potrzebujesz mleka, a ich delikatny słodki smak to zasługa miodu oraz rodzynek. Zobacz, jak możesz je wykonać.

BUŁECZKI CYNAMONOWE BEZ GLUTENU

bułeczki cynamonowe bez glutenu

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki + 2 łyżki mąki migdałowej

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 szklanki oleju kokosowego

2 łyżki miodu

2 duże jajka

Nadzienie:

1/4 -1/2 szklanki miodu (w zależności od tego, jak bardzo mają być słodkie)

1/2 szklanki orzechów włoskich lub pekan (zmielonych)

1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie: żurawina)

1-2 łyżki mielonego cynamonu

Polewa:

1/4 szklanki oleju kokosowego

1 łyżeczka miodu lub stewii

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 175 °C. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, sól oraz sodę. W oddzielnej misce ubij jajka z dodatkiem oleju kokosowego oraz miodu. Połącz ze sobą mokre i suche składniki, a kiedy uzyskasz już konsystencję ciasta, rozprowadź je na papierze do pieczenia (prostokąt o wymiarach 33×23 cm). Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj do niego trochę mąki migdałowej. Delikatnie rozprowadź na cieście miód, tak aby pokrył jego całą powierzchnię. Następnie posyp wszystko rodzynkami, zmielonymi orzechami oraz cynamonem. Po tym czasie możesz zacząć zwijać ciasto w roladę – rób to delikatnie i ostrożnie (ciasto na mące bezglutenowej jest znacznie trudniejsze do zrolowania – pomocny przy tej czynności może być papier do pieczenia). Gotowy rulon podziel na kawałki o grubości około 5 cm, a następnie połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz wszystko przez około 10-15 minut. W zależności od rodzaju piekarnika, ciasto należy w tym czasie sprawdzać. Bułeczki powinny być złociste, a w środku ciasto powinno być miękkie, ale nie ciągnące. UWAGA! Jeśli za długo zostawisz je w piekarniku, zrobi się twarde. Usuń ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez przynajmniej 10 minut. Bułeczki pokrop mieszanką oleju kokosowego i miodu.

Przepis pochodzi z bloga The Vibrant Family

Zobacz także: