Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Są przepyszne, a ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Te migdałowe batoniki mogą być doskonałym pomysłem na zdrową i pożywną przekąskę oraz ciekawą alternatywą dla pełnych przetworzonego cukru batonów ze sklepowych półek. W ich składzie znalazły się m.in. takie składniki jak bogate w przeciwutleniacze nasiona chia, zawierające również minerały: cynk i potas oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3).

Dodatkowo, swój aromat i delikatną konsystencję zawdzięczają masłu migdałowemu, które należy do rodzaju zdrowych tłuszczy. Zobacz poniższy przepis i przekonaj się, jak ekspresowo możesz je wykonać.

BATONIKI MIGDAŁOWE Z NASIONAMI CHIA

Składniki:

1 szklanka masła migdałowego

1/2 szklanki cukru kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1,5 łyżki nasionek chia

5 łyżek wody

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

Składniki na polewę:

100 g ciemnej czekolady

1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W małej misce namocz nasionka chia w wodzie, schowaj je do lodówki i pozostaw na około 10 minut. W średniej wielkości misce pomieszaj ze sobą cukier kokosowy, masło migdałowe, ekstrakt waniliowy, sodę oczyszczoną oraz sól, a następnie wymieszaj wszystko z przygotowaną wcześniej miksturą z nasion chia. Gotową masę przelej do formy do pieczenia, rozłóż ją równomiernie i piecz przez 20 minut. Po tym czasie pozostaw wszystko do ostygnięcia na kolejne 20 minut. Następnie wyciągnij ciasto z formy i podziel je na równe prostokątne części. W międzyczasie przygotuj polewę – roztop czekoladę z olejem kokosowym, a kiedy konsystencja zrobi się delikatna i gładka, polej nią batoniki. Na koniec posyp wszystko nasionkami chia. Kiedy polewa stężeje, batoniki będą gotowe do spożycia.

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Paleo Hacks

Zobacz także: