Płaski brzuch. 12-Dniowe wyzwanie powraca. Dołącz do nas i odbierz ponad 50% zniżki.
Wielką zaletą tej zupki jest to, że możesz dodać do niej takie warzywa jakie lubisz – grzyby, kapustę, chiński brokuł, brukselki, cebulę, por, rzepę, różną zieleninę, musztardę, seler i inne składniki, które rozpieszczają Twoje kubeczki smakowe. Pamiętaj, żeby nie rozgotować warzyw.

Zupkę azjatycką należy dopieścić takimi składnikami jak chili, sriracha czy makaron – tak, aby była ona bardziej treściwa. Polecam makaron z fasoli Mung lub Makaron Shirataki – kliknij poniżej, aby dowiedzieć się o nim więcej.

Jednak co najważniejsze. Ta zupa jest bardzo zdrowa i pomoże Ci w odchudzaniu, przyspieszy Twój metabolizm, a do tego jest bardzo smaczna!

Składniki:
– pół szklanki suszonych shiitake lub mieszanki innych suszonych grzybów
– 3 szklanki wrzątku
– 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub olej rzepakowy
– 2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
– 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– świeżo obrany imbir, ok 15-18 cm korzenia
– 6 filiżanek rosołu
– 6-7 cm laska cynamonu
– 1 cały anyż
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
– 900g mięso z udka z kurczaka, bez skóry, pocięte na małe kawałeczki
– 1 bulwa kopru, posiekana
– 8 łodyg kopru włoskiego i szczypiorku, drobno posiekanych
– 450g Bok Choy, najlepiej młodego, pędy pokrojone wzdłuż, następnie posiekane
– 120g kiłeków fasoli mung
– ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
– 2 łyżeczki oleju sezamowego

 

Wykonanie:

  1. Umieść grzyby w naczyniu i zalej wrzątkiem. Mocz je w ten sposób przez minimum 30 minut, najlepiej parę godzin. Wyciągnij grzyby z wody, odetnij i wyrzuć korzonki. Pokrój kapelusze w plastry i odłóż na bok.Pozostaw płyn z moczenia grzybów.
  2. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, imbir i smaż, mieszając przez 5 minut. Następnie wlej płyn z moczenia grzybów, dodaj laskę cynamonu, anyż i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz wrzenie i dodaj pokrojone mięso z kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  3. Dodaj koper włoski i szczypiorek oraz pokrojone grzyby, gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj łodygi kapusty bok choy i gotuj przez 3 minuty… następnie dodaj zielone elementy Bok Choy oraz kiełki fasoli. Gotuj przez kolejne 2 minuty.
  4. Wyciągnij z zupy cynamon oraz anyż. Przelej zupę do miski, dodaj kolendrę, skrop ¼ łyżeczki oleju sezamowego i zupka gotowa:)

Ta wyjątkowa zupa pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga Eating Well zachęcam was do wypróbowania jej!

Zobacz inne popularne wpisy: