Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Tym razem przygotowałam dla Ciebie słodkawe połączenie z kurczakiem. Raz na jakiś czas lubię zjeść coś w tym stylu, szczególnie jeżeli smak jest dobrze wyważony, a wszystkie składniki zdrowe. A co wy o tym sądzicie? Spróbujcie i skomentujcie!

Składniki: 

Szaszłyki

500 g piersi z kurczaka
świeży ananas
1 łyżka chili
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny
szczypiorek

Sos

2 łyżki oliwy z oliwek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka miodu
sok z jednej cytryny
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Do blendera wrzuć czosnek, chili, szklankę pokrojonego ananasa (reszta będzie jeszcze potrzebna) i zmiksuj. Tak przygotowaną mieszaniną zalej pokrojonego w kostkę kurczaka. Marynuj w lodówce minimum 2 godziny, a nawet całą noc.
  2. Na każdy szpikulec do szaszłyków nabij 4-5 kawałków kurczaka oraz 1-2 kawałki ananasa. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż od 4 do 5 min z każdej strony, aż do zarumienienia mięsa.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim gotowe szaszłyki.
  4. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny.

Zobacz także:

Tekst pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga How Sweet Eats