Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Sezon na szparagi trwa dość krótko, bo zaledwie do końca czerwca. Czasem wystarczy chwila nieuwagi i można go przegapić, dlatego tym bardziej warto korzystać z okazji i jak najczęściej przyrządzać potrawy ze szparagami.

Szparagi są bogactwem witamin A, C, E, K, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Często polecane są osobom starającym się zgubić zbędne kilogramy, gdyż są niskokaloryczne (100g to tylko 18 kcal!) i nie zawierają żadnego tłuszczu.

O tym, dlaczego warto jeść szparagi i jakie dokładnie korzyści niosą dla zdrowia przeczytacie TUTAJ>>> DLACZEGO WARTO JEŚĆ SZPARAGI?

Przy okazji sezonu szparagowego, postanowiłam zaprezentować Wam 3 przepisy na sałatki ze szparagami. Wśród nich znajdziecie wersję z komosą ryżową, awokado oraz z jajkiem.

3 PRZEPISY NA SAŁATKI ZE SZPARAGAMI:

SAŁATKA Z PIECZONYMI SZPARAGAMI I AWOKADO

Składniki (4 porcje):

500 g szparagów

1 łyżka oliwy z oliwek

140 g dowolnej zieleniny (szpinak, sałata, rukola)

1 szklanka pomidorków cherry

1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej na cienkie plasterki)

1 dojrzałe awokado

sól

Dressing:

1/4 szklanki soku z cytryny

1 ząbek czosnku (zmiażdżony)

1 łyżka musztardy Dijon

1/8 łyżeczki płatków czerwonej papryki

1/4 szklanki oliwy z oliwek

sól

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C, a w formie wyłożonej papierem do pieczenia połóż szparagi. Posyp je solą i pokrop oliwą z oliwek. Następnie piecz je przez około 10-15 minut, do momentu, kiedy zrobią się delikatnie miękkie i kruche. Po tym czasie wyciągnij szparagi z piekarnika. W międzyczasie przygotuj dressing, mieszając dokładnie ze sobą wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. Warzywa pokrój na małe kawałki, awokado na plasterki, dodaj szparagi i skrop wszystko gotowym sosem vinaigrette.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga California Avocado

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki (4 porcje):

1 szklanka komosy ryżowej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

mała cebula (drobno pokrojona)

2 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki)

1 wiązka szparagów

oliwa z oliwek

Dressing:

sok z jednej cytryny

1/4 szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku (zmiażdżone)

1 łyżka musztardy

1 łyżka dowolnej substancji słodzącej (ksylitol, erytrytol) lub miodu

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 200°C. W garnku połącz ze sobą komosę ryżową, czosnek, cebulę, oliwę z oliwek, a następnie zalej wszystko dwoma szklankami wody. Doprowadź komosę ryżową do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko przez około 15 minut. Kiedy komosa ryżowa będzie już gotowa, przygotuj szparagi – pamiętaj, aby usunąć z nich około 1/3 zdrewniałych końcówek. Włóż szparagi do formy wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je oliwą z oliwek, a następnie posyp solą. Piecz szparagi przez około 10-15 minut – nie mogą być za miękkie i powinny być delikatnie kruche. Kiedy warzywa będą już gotowe, zabierz się za przygotowanie dressingu, mieszajac ze sobą wszystkie potrzebne składniki. W misce wymieszaj ze soba szparagi oraz komosę ryżową, a następnie skrop wszystko dressingiem.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga The Pretty Bee

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM SADZONYM

Składniki (na 4 porcje):

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka czerwonego octu winnego

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

sól i pieprz

500g szparagów

1 kabaczek

2 garści rukoli

2 łyżki masła

2 duże jajka

Wykonanie:

W małej miseczce wymieszaj ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, ocet i musztardę, a następnie przypraw wszystko pieprzem i solą. Odetnij końcówki szparagów. Rozgrzej piekarnik na 200°C, w formie ułóż szparagi pokropione resztą oliwy z oliwek oraz pokrojony w plasterki kabaczek. Warzywa przypraw solą i pieprzem. Piecz wszystko przez około 10. Następnie usuń szparagi z piekarnika i pokrój je na małe kawałeczki.  W dużej misce wymieszaj dressing i rukolę, a następnie dodaj pieczone warzywa. Na patelni rozgrzej masło i usmaż jajka. Po około 4-5 minutach powinny być gotowe (przypraw je do smaku solą i pieprzem).

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga What’s Gabby Cooking

Zobacz także: