Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Sezon na szparagi trwa dość krótko, bo zaledwie do końca czerwca. Czasem wystarczy chwila nieuwagi i można go przegapić, dlatego tym bardziej warto korzystać z okazji i jak najczęściej przyrządzać potrawy ze szparagami.
Szparagi są bogactwem witamin A, C, E, K, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Często polecane są osobom starającym się zgubić zbędne kilogramy, gdyż są niskokaloryczne (100g to tylko 18 kcal!) i nie zawierają żadnego tłuszczu.
O tym, dlaczego warto jeść szparagi i jakie dokładnie korzyści niosą dla zdrowia przeczytacie TUTAJ>>> DLACZEGO WARTO JEŚĆ SZPARAGI?
Przy okazji sezonu szparagowego, postanowiłam zaprezentować Wam 3 przepisy na sałatki ze szparagami. Wśród nich znajdziecie wersję z komosą ryżową, awokado oraz z jajkiem.
3 PRZEPISY NA SAŁATKI ZE SZPARAGAMI:
SAŁATKA Z PIECZONYMI SZPARAGAMI I AWOKADO
Składniki (4 porcje):
500 g szparagów
1 łyżka oliwy z oliwek
140 g dowolnej zieleniny (szpinak, sałata, rukola)
1 szklanka pomidorków cherry
1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej na cienkie plasterki)
1 dojrzałe awokado
sól
Dressing:
1/4 szklanki soku z cytryny
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
1 łyżka musztardy Dijon
1/8 łyżeczki płatków czerwonej papryki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C, a w formie wyłożonej papierem do pieczenia połóż szparagi. Posyp je solą i pokrop oliwą z oliwek. Następnie piecz je przez około 10-15 minut, do momentu, kiedy zrobią się delikatnie miękkie i kruche. Po tym czasie wyciągnij szparagi z piekarnika. W międzyczasie przygotuj dressing, mieszając dokładnie ze sobą wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania. Warzywa pokrój na małe kawałki, awokado na plasterki, dodaj szparagi i skrop wszystko gotowym sosem vinaigrette.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga California Avocado
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki (4 porcje):
1 szklanka komosy ryżowej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
mała cebula (drobno pokrojona)
2 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki)
1 wiązka szparagów
oliwa z oliwek
Dressing:
sok z jednej cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 łyżka musztardy
1 łyżka dowolnej substancji słodzącej (ksylitol, erytrytol) lub miodu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik na 200°C. W garnku połącz ze sobą komosę ryżową, czosnek, cebulę, oliwę z oliwek, a następnie zalej wszystko dwoma szklankami wody. Doprowadź komosę ryżową do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko przez około 15 minut. Kiedy komosa ryżowa będzie już gotowa, przygotuj szparagi – pamiętaj, aby usunąć z nich około 1/3 zdrewniałych końcówek. Włóż szparagi do formy wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je oliwą z oliwek, a następnie posyp solą. Piecz szparagi przez około 10-15 minut – nie mogą być za miękkie i powinny być delikatnie kruche. Kiedy warzywa będą już gotowe, zabierz się za przygotowanie dressingu, mieszajac ze sobą wszystkie potrzebne składniki. W misce wymieszaj ze soba szparagi oraz komosę ryżową, a następnie skrop wszystko dressingiem.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga The Pretty Bee
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM SADZONYM
Składniki (na 4 porcje):
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu winnego
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
sól i pieprz
500g szparagów
1 kabaczek
2 garści rukoli
2 łyżki masła
2 duże jajka
Wykonanie:
W małej miseczce wymieszaj ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, ocet i musztardę, a następnie przypraw wszystko pieprzem i solą. Odetnij końcówki szparagów. Rozgrzej piekarnik na 200°C, w formie ułóż szparagi pokropione resztą oliwy z oliwek oraz pokrojony w plasterki kabaczek. Warzywa przypraw solą i pieprzem. Piecz wszystko przez około 10. Następnie usuń szparagi z piekarnika i pokrój je na małe kawałeczki. W dużej misce wymieszaj dressing i rukolę, a następnie dodaj pieczone warzywa. Na patelni rozgrzej masło i usmaż jajka. Po około 4-5 minutach powinny być gotowe (przypraw je do smaku solą i pieprzem).
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga What’s Gabby Cooking