Oczyść swój organizm z toksyn stosując Dietę Vital Detox
Zaawansowane leki, operacje plastyczne czy nawet najdroższe zabiegi nic nie dadzą, jeśli będziesz źle się odżywiać. Podstawą diety powinno być naturalne, zdrowe pożywienie, które nie zawiera szkodliwych substancji chemicznych. Niestety, ale producenci żywności dążą przede wszystkim do zmniejszenia kosztów, a chemikalia dodawane do żywności, często nie są przedstawione na etykiecie produktu.
Dobrym przykładem jest pieczywo. Uprawa pszenicy znacznie zmieniła się w ostatnich latach, dlatego chleb i bułki są całkowicie pozbawione wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie – mogą przyczyniać się do rozwoju chorób, a gluten i ogólnie węglowodany, uważa się za jedną z przyczyn epidemii otyłości.
Popularne: Poznaj 5 groźnych kłamstw jakie powiedziano Ci o chlebie!
Podobnie jest z owocami i warzywami, które zawierają coraz więcej nawozów i pestycydów, a coraz mniej witamin i minerałów.
W tym tekście przedstawię podstawowe zasady zdrowej diety, które pozwolą Ci dłużej zachować zdrowie. Wróćmy do podstaw, dbając o dobrą dietę.
Po pierwsze – pij jak najwięcej wody niegazowanej
Wiąże się to z ryzykiem odwodnienia, które prowadzi do zmarszczek, zagęszczenia krwi, pogorszeniem pracy mózgu i wydajności pracy mięśni. Wiele osób cierpi na przewlekłe odwodnienie, które może mieć efekty podobne, do stanu po wypiciu alkoholu.
Jeśli brakuje Ci siły, jesteś ociężały i cierpisz na obrzęki, prawdopodobnie pijesz za mało wody.
Oprócz wody, warto pić także zieloną herbatę, która zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów. Zielona herbata ma także działanie odchudzające.
Kawa
Szkodliwa jest przede wszystkim kawa typu „3 w 1”, która zawiera cukier, sztuczne słodziki, mleko i śmietankę i nie ma nic wspólnego z naturalną kawą.
Badania wskazują na to, że kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona, problemów z myśleniem w starszym wieku oraz niektórych odmian nowotworów. Poprawia także funkcjonowanie układu pokarmowego i zwiększa ilość pozytywnych bakterii Bifidobacteria.
Najlepsze działanie ma kawa organiczna, która uprawia się bez użycia pestycydów. Ostatnio popularność zdobyła odchudzająca, zielona kawa, jednak kawa czarna zawiera więcej substancji, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego.
Popularne: Dowiedz się jakie nawyki sprawiają, że masz problemy z tarczycą!
Czerwone wino
Rosveratrol jest szczególnie cenny dlatego, że spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Dzięki niemu można zmniejszyć odkładanie się amyloidu-beta (czyli substancji uszkadzającej włókna nerwowe) w mózgu.
Orzechy i jagody – naturalnie wspomagaj zdrowie mózgu
Dzięki jedzeniu orzechów uzupełniamy niedobór zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Orzechy są wysokokaloryczne (ale są to zdrowe kalorie) i dzięki nim można uzupełnić brak energii, pojawiający się w ciągu dnia. Bardzo dobry skład mają orzechy włoskie, orzechy macadamia i pekan.
W Twojej diecie powinny znaleźć się także jagody, które wspomagają odporność, chronią wzrok i naczynia krwionośne. Wpływają także korzystnie na poziom insuliny we krwi i dostarczają błonnika. Warto zaznaczyć, że im bardziej kolorowe, tym lepsze – dobrze jest kierować się tą zasadą podczas robienia zakupów.
Popularne: Dowiedz się co zmienić w swojej diecie, aby mieć mnóstwo energii!
Ciemna czekolada – czy znasz jej działanie?
Substancją aktywną w czekoladzie jest oczywiście kakao, dlatego należy wybierać tę czekoladę, która zawiera go jak najwięcej, a jednocześnie nie dostarcza zbyt dużo cukru i mleka. Jeszcze lepiej jest wybrać naturalne kakao, najlepiej w formie niemielonych łusek kakaowca.
Zdrowe tłuszcze
Tłuszcze mogą mieć zarówno negatywne, jak i pozytywne działanie – wszystko zależy od tego, jakie produkty wybierzesz. Najlepszym wyborem są kwasy omega-3 i omega-6, które znajdziemy między innymi w:
-
Łososiu z dzikich hodowli – ta ryba znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na dolegliwości związane z układem krążenia. Unikaj za to taniego łososia hodowlanego, który może zawierać szkodliwe substancje.
-
Awokado – to źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w organizmie zamieniają się nie w tłuszcz, a w energię. Awokado zawiera bogactwo składników, które są korzystne dla naszego zdrowia. Jedną z korzyści jedzenia awokado, jest to, że obniża ono poziom cholesterolu we krwi.
-
Olej kokosowy – znajdziesz w nim kwas laurynowy o działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i przeciwpierwotniakowym. Zawiera także kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha, które zmieniają się w energię bez rozkładania w wątrobie. Można używać go w kuchni zamiast oleju czy masła.
Nie zapominaj o jedzeniu warzyw
Warzywa są tak cenne z uwagi na dużą zawartość antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko występowania stanów zapalnych i eliminują substancje, które mogą przyczynić się do powstania nowotworów. Dzięki jedzeniu warzyw zwiększasz ilość komórek odpornościowych. Oto kilka najważniejszych warzyw:
-
Brokuły – jeśli nie lubiłeś ich jako dziecko, czas zmienić swoje podejście. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wpływają korzystnie na odporność i mają działanie przeciwnowotworowe. Można jeść je na surowo (na przykład z jogurtem) lub po ugotowaniu. Jeszcze lepsze właściwości mają kiełki brokułów, bogate w sulforafan.
-
Pomidory – to źródło likopenu, substancji o działaniu przeciwnowotworowym i zmniejszającej ryzyko zawału. Pomidory po obróbce termicznej zawierają jeszcze więcej tej substancji.
-
Kiełki – znajdziesz w nich antyoksydanty i enzymy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kiełki charakteryzują się wyższym stężeniem korzystnych substancji od całych roślin i zawartością unikalnych składników.
-
Fermentowane warzywa – są zdrowe dlatego, że poprawiają stan Twojej flory jelitowej, odtruwają organizm i usuwają z niego toksyny. Uwaga na dużą zawartość soli!
-
Cukinia – jest niedocenianym warzywem, jednak w jej skład wchodzą substancje o działaniu przeciwnowotworowym i antyoksydanty. Można ją jeść po krótkiej obróbce termicznej.
-
Quinoa – ta kasza obniża ryzyko przedwczesnej śmierci wywołanej przez nowotwory, choroby serca i układu oddechowego. Quinoa to bliska krewna polskiej lebiody i szpinaku. Jej działanie wynika z dużej zawartości łatwo przyswajalnego białka i antyoksydantów.
-
Czosnek – to jedna z najbardziej wartościowych roślin – wpływa korzystnie na ciśnienie, obniża cholesterol, chroni przed nowotworami. To tylko część z jego 150 zalet. Aby skorzystać w pełni z jego właściwości, najlepiej jeść go na surowo.
Popularne: Dowiedz się jak w 2 tygodnie pozbyć się 7kg, złogów oraz toksyn!
Jaka jest najważniejsza przyczyna wszystkich chorób?
Ogranicz ilość sztucznych napojów, zastępując je wodą lub ziołami. Dzięki temu, szybko zobaczysz, że poprawia się Twoje samopoczucie i mniej chorujesz.
Popularne: Cudowna zupa, która pomoże Ci w odchudzaniu!