Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Z nadwagą i otyłością boryka się coraz większa część społeczeństwa, w tym także dzieci i młodzież. Według danych Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego z roku 2016, aż 25,5% Polaków jest otyłych, co daje nam niechlubną piątą pozycję w ogólnoeuropejskim rankingu.

Instytut Żywności i Żywienia potwierdza, że te zastraszające dane dotyczą także najmłodszego pokolenia – co piąty uczeń szkoły podstawowej ma dziś nadwagę! Konsekwencje takiego stanu rzeczy są oczywiste – lawinowo rośnie liczba zachorowań na cukrzycę typu II, pojawiają się problemy ze stawami, sercem, nadciśnieniem, zaburzeniami pracy wątroby i układu hormonalnego. Nawet część nowotworów złośliwych jest pozytywnie skojarzona z otyłością!

Podstawą zapobiegania i radzenia sobie z nadwagą jest zdrowy i zrównoważony sposób odżywiania się; szczególnie ważny w kontekście najmłodszych. I choć nie obejdzie się nigdy bez ograniczania słodyczy, prostych węglowodanów i szkodliwych tłuszczy trans, okazuje się, że podstawą szczupłej figury może być porządne śniadanie na bazie płatków owsianych.

Rozpoczęcie dnia od pysznej kaszy owsianej może być najlepszym i najprzyjemniejszym sposobem na zrzucenie nadprogramowych kilogramów.

Owies na zdrowie

100 gram nieugotowanych płatków owsianych zawiera aż 17 g białka roślinnego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, a także 10,6 g błonnika, prawie 5 g nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 66 g węglowodanów złożonych. Do tego trzeba dodać pokaźne zasoby witamin i minerałów, zwłaszcza: manganu, fosforu, miedzi, żelaza, selenu, magnezu i cynku oraz witaminy B1. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Cornell w USA, płatki owsiane mają taką samą moc zdrowotną jak warzywa i owoce!

Bardziej szczegółowe badania naukowe wskazują, że regularna konsumpcja płatków owsianych może mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka, przy czym zwłaszcza podkreśla się:

  • Redukowanie zagrożenia dysfunkcji śródbłonka, która uniemożliwia sercu prawidłową pracę i może przyczyniać się do choroby wieńcowej
  • Obniżanie ciśnienia krwi
  • Redukowanie ryzyka arteriosklerozy, zwłaszcza u pań po menopauzie
  • Zapobieganie rakowi jelita grubego oraz raka piersi – kobiety przed menopauzą jedzące ponad 30 gram owsa dziennie mają o 50% niższe szanse na zachorowanie na nowotwór piersi
  • Zwiększanie metabolizmu węglowodanów podczas wysiłku, co pozwala dłużej cieszyć się energią i stabilnym poziomem cukru we krwi
  • Ochronę mitochondriów komórkowych przed działaniem wolnych rodników powodujących nie tylko starzenie się, ale także procesy nowotworowe
  • Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, dzięki zawartości beta-glukanu, który wiąże w jelitach kwasy żółciowe
  • Obniżanie i regulowanie poziomu cukru we krwi, co w rezultacie pozwala zapobiegać rozwojowi cukrzycy
  • Redukowanie ryzyka występowania astmy u dzieci, nawet do 50%
  • Wspomaganie odporności organizmu w walce z bakteriami, wirusami, a nawet grzybami. Beta-glukan zwiększa bowiem ruchliwość i efektywność komórek odpornościowych w czasie infekcji

zakwaszenie organizmu

Odchudzanie na owsie

Jak się to wszystko ma do utraty wagi? Białko z płatków owsianych pomaga nam dłużej czuć się pełnymi po śniadaniu i reguluje przebieg przemiany materii, podobnie jak błonnik nierozpuszczalny, który jest uważany przez dietetyków za najważniejszego sprzymierzeńca zdrowej wagi ciała.

Warto też zwrócić uwagę, że płatki wyrabiane są z pełnych ziaren owsa i zawierają w sobie, w przeciwieństwie do białego pieczywa, pełnowartościowe, złożone węglowodany, które rozpuszczają się bardzo powoli i nie powodują skoków insuliny. Dzięki temu, nie ma ryzyka odkładania nadmiaru szybko rozpuszczalnego cukru w tkance tłuszczowej. Badanie przeprowadzone w 2015 roku w USA na osobach w wieku od 2 do 18 lat dowiodło, że regularne spożycie owsianki znacząco obniża ryzyko otyłości oraz gromadzenia się tłuszczu w okolicach talii.

Także wspomniany już wyżej beta-glukan, którego szczególnie dużo znajdziemy w otrębach owsianych, obniża poziom cukru we krwi  i bezpośrednio wpływa na wagę ciała, wskaźnik BMI oraz proporcje obwodu talii do obwodu bioder.

Australijscy naukowcy dowiedli również, że beta-glukan oraz peptydy zawarte w owsiance mają wpływ na wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za kontrolę apetytu i tym samym eliminują napadowe ataki wilczego głodu czy objadanie się ponad miarę.

Owsianka w codziennej diecie

Badając wpływ owsianki na całościowe odżywianie, naukowcy z Uniwersytetu w Sydney w Australii doszli do wniosku, że najbardziej korzystne jest spożywanie owsianki rano – płatki owsiane zostały uznane za najzdrowszy i najbardziej sycący produkt śniadaniowy! Można je przy tym konsumować w wersji surowej – namoczonej przez całą noc w mleku, wodzie czy jogurcie, lub gotowanej i podawanej z dodatkami takimi jak miód, orzechy, owoce, kakao, wiórki kokosowe, mielony mak czy domowe powidła.
Ale śniadanie to nie jedyny posiłek, w którym może pojawić się owies. Całe ziarna, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, można gotować jak kaszę i podawać do mięs i sałatek, zaś płatki oraz otręby warto dodawać do ciast, ciasteczek, naleśników, zapiekanek – wszędzie tam, gdzie przyda się coś do zagęszczenia konsystencji.

Źródła:

http://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/eating-oats-to-lose-weight-quickly.html

http://www.focus.pl/czlowiek/polska-na-5-miejscu-w-europie-pod-wzgldem-otyoci-13947

https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/easy-ways-enjoy-whole-grains/grain-month-calendar/oats-%E2%80%93-january-grain-month/health

https://authoritynutrition.com/foods/oats/

http://www.medicalnewstoday.com/articles/270680.php

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54

Zobacz także: