Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Uwielbiam ciasta i słodkie desery, ale gotowe wypieki z cukierni czy sklepowe batoniki omijam zawsze szerokim łukiem. Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, po prostu decyduję się na zrobienie czegoś sama, ciasta, w którego składzie nie znajdę żadnych niezdrowych i zupełnie niepotrzebnych produktów. Kiedy piekę tego rodzaju desery, znikają z talerza w mgnieniu oka.
Owsiana tarta z jabłkami, z dodatkiem jeżyn i korzennych przypraw, nie była pod tym względem wyjątkiem. Kwaskowe jeżyny, słodkie jabłka i doskonały owsiany spód, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wykorzystując to, że obecnie mamy sezon na jeżyny, tym bardziej warto poznać boski smak tego ciasta.
Tarta nie zawiera glutenu oraz jest świetną propozycją dla osób będących na diecie wegańskiej. Przepis wpisuje się również w zasady mojej Diety Venus, dlatego tę owsianą tartę mogą jeść osoby, które dbają o sylwetkę i prowadzą zdrowy styl życia.
OWSIANA TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mąki owsianej
1/4 szklanki ksylitolu (1 łyżka odłożona na później)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju kokosowego (nieroztopionego)
4-5 łyżek domowej konfitury jeżynowej
2 średnie jabłka (obrane ze skórki i z usuniętymi gniazdkami)
1 szklanka jeżyn
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie:
W naczyniu blendera lub w robocie kuchennym, zmiksuj kilka razy same płatki owsiane. Następnie dodaj do nich mąkę owsianą, ksylitol (bez jednej łyżki) oraz proszek do pieczenia. Roztop olej kokosowy w rondelku, a następnie przelej go do mieszanki mąki i cukru i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy na tartę, rozłóż je równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Rozprowadź konfiturę jeżynową po spodzie, jabłka pokrój na cienkie plasterki i rozłóż je równomiernie na spodzie tarty. Resztę ciasta udekoruj świeżymi jeżynami. Poprósz jabłka cynamonem i kardamonem oraz 1 łyżką ksylitolu, która Ci została. Piecz ciasto przez około 40 minut, do momentu, kiedy jabłka zrobią się miękkie.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Embody Fitness & Nutrition