Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Być może część z Was miała okazję próbować jagielnik kokosowo-czekoladowy. Ci, którzy już go skosztowali, pewnie zgodzą się ze mną, że ciasto smakuje obłędnie, ma doskonały kremowy smak i wprost rozpływa się w ustach. Trudno przejść obok niego obojętnie.

Zachwycona smakiem poprzedniego jagielnika, postanowiłam wypróbować kolejny świetny przepis. Tym razem, jest to kokosowy jagielnik na gryczanym spodzie, z dodatkiem śliwkowego sosu. Obecnie mamy sezon na śliwki, więc tym bardziej warto wykorzystać tę okazję. Spróbujcie koniecznie!

KOKOSOWY JAGIELNIK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:
Spód:

1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej

2 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie: maka ziemniaczana)

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/4 szklanki oleju kokosowego

1/4 szklanki syropu klonowego

2 łyżeczki octu jabłkowego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

Nadzienie jaglano-kokosowe:

1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej)

1 puszka mleka kokosowego

1/4 szklanki soku z cytryny

1/2 szklanki syropu klonowego

3 łyżki oleju kokosowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki mąki kokosowej

Na wierzch jagielnika:

6-7 duże żółte śliwki

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka wanilii

starta skórka z limonki

Wykonanie:

Przepłucz kaszę jaglaną i ją odcedź. Następnie przenieś ją do garnka z 3 i 1/2 szklanki wody. Kiedy kasza będzie już ugotowana, pozostaw ją do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj spód na jagielnik. Najpierw pomieszaj ze sobą suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre składniki. Połącz je ze sobą dokładnie, a następnie uformuj z nich ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a ścianki tortownicy delikatnie nasmaruj tłuszczem. Rozprowadź równomiernie ciasto na spód i wstaw je do lodówki na około 15 minut lub zostaw je do momentu, kiedy przygotujesz masę.

Rozgrzej piekarnik na 180C. Do naczynia blendera wrzuć ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną i dodaj do niej wszystkie inne składniki (za wyjątkiem mąki kokosowej). Jeśli Twój pojemnik nie pomieści takiej ilości składników na raz, rozdziel produkty na dwie partie i po kolei je miksuj. Kiedy już uzyskasz gładką i kremową masę, dodaj do niej mąkę kokosową i dobrze pomieszaj.

Wyciągnij spód z lodówki i rozprowadź na nim jaglano-kokosową masę. Piecz wszystko przez około 30 minut. Wierzch ciasta nie powinien być brązowy, tylko wciąż wyglądać jak krem, dlatego co jakiś czas zerkaj na jagielnik w piekarniku. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może wydawać się rzadkie, jednak kiedy wstawisz je do lodówki, to z pewnością stężeje. Przed podaniem ciasta, pozostaw je na około 6 godzin w lodówce.

W międzyczasie możesz przygotować śliwkowy gęsty sos na wierzch jagielnika. Pokrój śliwki, a następnie umieść je na patelni wraz z syropem klonowym i wanilią. Gotuj wszystko do momentu, aż śliwkowe nadzienie stężeje. Sos przenieś do słoika – możesz go trzymać przez około 5 dni w lodówce.

Tuż przed podaniem, rozprowadź śliwkowy sos na kawałku kokosowego jagielnika. Na wierzch zetrzyj odrobinę skórki z limonki. Możesz dodać również kilka listków świeżej mięty.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Vegan Lovlie

Zobacz także: