Kiszona kapusta to wspaniałe źródło kwasu mlekowego. Powstała w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancja, oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.

Kiszona kapusta i jej właściwości

Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Zobacz jakie pyszne potrawy możesz przygotować, w których główną rolę odgrywa kiszona kapusta!

Zobacz to: Ta roślina, którą jesz codziennie, szkodzi zdrowiu pozbądź się jej!

1. Jaglane kotleciki z kapusty kiszonej

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody do momentu, kiedy kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, kapustę drobno siekamy. Na patelni na oliwie podsmażamy kapustę i cebulę – na małym ogniu, aby zmiękły, a nie przypaliły się. Ucieramy na pył razem przyprawy: kminek, cząber i majeranek. Mieszamy zimną kaszę, kapustę z cebulą i przyprawy, jeśli trzeba dosalamy lub pieprzymy. Formujemy kotlety. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Szczególnie smaczne są z ziemniakami lub kaszą gryczaną i startą surową marchewką i burakami.

2. Kapuśniak wegetariański

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka mielonego kminku

Wykonanie: 

Kapustę odciskamy z soku i kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy słodką paprykę w proszku, mielony kminek i ziarenka kuminu. Smażymy przez minutę, dwie, co chwilę mieszając. Dodajemy kapustę, smażymy jeszcze przez chwilę mieszając. Dolewamy wodę w ilości takiej, aby przykryła kapustę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż kapusta lekko zmięknie. Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wlewamy warzywa razem z wywarem do garnka z kapustą i mieszamy.

Popularne: Poznaj 3 powody, dla których warto zrezygnować z mąki pszennej.

3. Bigos warzywny

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 średnia kapusta biała
  • garść suszonych grzybów
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 1 duża marchewka
  • mały seler
  • średnia marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 2 goździki
  • łyżka majeranku
  • łyżka tymianku
  • ok. 10 ziaren pieprzu czarnego
  • kilka łyżek oleju lnianego
  • można dodać świeżą posiekaną natkę pietruszki

Wykonanie: 

Grzyby i śliwki płuczemy, grzyby moczymy w gorącej wodzie. Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości kapusty, gotujemy, zmniejszamy gaz. Dodajemy śliwki i pokrojone w paseczki grzyby, wlewamy przez gęste sitko lub gazę wodę z moczenia grzybów. Przez cały czas gotowania bigosu uzupełniamy wodę do ok. 3/4 wysokości „wkładu”, w ostatniej fazie ilość wody redukujemy. Po 2 godzinach dorzucamy poszatkowaną kapustę białą. Wszystko gotujemy przez kilka godzin. Następnego dnia dodajemy resztę składników: starte na jarzynowej tarce warzywa: marchew, pietruszkę seler, przyprawy: listki, ziele angielskie, jałowiec, goździki, pieprz, tymianek, majeranek.

Cały czas uzupełniamy wodę. Danie jest gotowe gdy nabierze brązowego kolorytu, kapusta jest miękka, a smak powala z nóg. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, nie dolewamy już wody, trzymamy na ogniu pod przykryciem by zredukować płyn. Już w talerzach polewamy kapustę olejem. Tłuszcz jest tu istotny, kapusta musi być lekko tłusta, nie obawiajcie się więc go użyć, zwłaszcza w tej lepszej dla naszego organizmu formie.

4. Sajgonki z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 15 płatów papieru ryżowego
  • 1 łyżka wody na 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (do zaklejania sajgonek)

Farsz

  • 200 g kapusty kiszonej
  • garść grzybów mun
  • 100 g makaronu z fasoli mung
  • 1 marchewka
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kapustę lekko odsączamy z soku i drobno siekamy. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 min. Chiński makaron zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy na 5 min.

Do kapusty dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oliwy. Grzyby odsączamy i siekamy, a makaron kroimy. Dodajemy grzyby i makaron do kapusty. Farsz doprawiamy solą i przyprawami, a następnie mieszamy i odsączamy.

Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą o średnicy nieco większej niż papier ryżowy. Zanurzamy w niej papier ryżowy (na kilka sekund), aby zmiękł. Następnie wykładamy papier na blat i nakładamy łyżkę farszu na górny brzeg. Lekko zawijamy do dołu, następnie zawijamy prawy i lewy brzeg ku środkowi i całość dość ciasno rolujemy. Dolny brzeg papieru smarujemy wodą z mąką ziemniaczaną – dzięki temu rulon nie będzie się rozwijał.

Zawinięte sajgonki odstawiamy na chwilę, żeby odparowały, ale nie wyschły i nie stwardniały. Następnie smażymy je na głębokim oleju, uważając, żeby się nie dotykały. Sajgonki można podawać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Zobacz to: Oto plan jedzenia, który pozwoli schudnąć Ci nawet 5 kilogramów!

5. Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 średnie marchewki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 3-4 łyżki oliwy

 

Wykonanie: 

Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie z nadmiaru soku i siekamy ją dość drobno.
Marchew i jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do salaterki przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, polewamy oliwą, mieszamy i gotowe.

Zobacz też:

5 produktów, których lepiej nie jeść, jeśli chcesz schudnąć?