Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotorka Zdrowego Odżywiania
Autorka skutecznej i najchętniej wybieranej Diety Venus
Autorka książek ze zdrowymi przepisami i poradami
Większość ludzi uwielbia zapach świeżego masła – wzmaga on apetyt i sprawia, że produkty smakują znacznie lepiej. Niestety, ale ten zapach wiąże się także z potencjalnymi problemami zdrowotnymi, ponieważ w wielu produktach, pochodzi on z diacetylu. Powstaje on podczas fermentacji, dzięki czemu można go znaleźć między innymi w:
-
maśle
-
piwie
-
occie winnym
Większość producentów używa jednak diacetyl w stężonej formie.
Diacetyl jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, mimo tego, że powoduje uszkodzenie płuc, jest związany z występowaniem choroby Alzheimera, oraz innych zaburzeń pracy mózgu.
Na działanie tego związku szczególnie narażają się osoby, które uwielbiają popcorn.
Popularne: Chcesz schudnąć szybko bez głodówek i efektu jojo? Sprawdź najchętniej wybieraną dietę!
Czy popcorn bez diacetylu jest bezpieczny?
Producenci popcornu wiedzą o tym, że sztuczny diacetyl jest wyjątkowo toksyczny, jednak popcorn bez maślanego smaku, sprzedaje się gorzej. Z tego powodu, diacetyl jest zastępowany związkiem o nazwie 2,3-pentanedion, o podobnych walorach smakowych i zapachowych. Czy ten związek jest bezpieczniejszy od diacetylu?
Niestety, ale nie – 2,3-pentanedion także wpływa negatywnie na stan organizmu, ze względu na swoje działanie neurotoksyczne, oraz negatywny wpływ na układ nerwowy.
Druga kwestia polega na tym, że diacetyl nie jest jedynym szkodliwym składnikiem, który występuje w popcornie. Bardzo szkodliwe działanie na organizm człowieka, mają związki określane jako PFCs (perfluoroalkile), znajdujące się w opakowaniu popcornu. Występują one także w wielu innych produktach spożywczych, jednak najgroźniejsze są w popcornie. Wynika to z prostej przyczyny – popcorn jako jeden z niewielu produktów spożywczych, jest poddawany wysokiej temperaturze w opakowaniu. Z tego powodu, PFC przenika do niego, powodując między innymi problemy z układem endokrynologicznym oraz hormonami płciowymi. Może on doprowadzić do niepłodności, chorób tarczycy, nowotworów oraz problemów z funkcjonowaniem układu odpornościowego.
Czy popcorn zawiera GMO? Złe wieści
Niestety, ale kukurydza, która służy do produkcji popcornu, bardzo często pochodzi z upraw GMO. Powstała nawet specjalna, genetycznie modyfikowana odmiana kukurydzy o nazwie BT, która zawiera geny bakterii żyjących w glebie. Dzięki temu kukurydza może bronić się przed owadami i wydzielać toksyny, które są dla nich szkodliwe. Niestety, ale działanie tej kukurydzy było odmienne od tego, czego spodziewała się firma Monsanto – toksyny zaczęły się kumulować w organizmach kobiet w ciąży i bez problemu przenikały do płodu.
U myszy te toksyny wywołują poważne zaburzenia ilości i jakości krwinek, prowadząc do zwiększenia ryzyka alergii, infekcji oraz zatruć. Mogą prowadzić także do zniszczenia nerek.
Popularne: Elżbieta na Diecie Venus schudła 18kg! Sprawdź, jak poradziła sobie z nadwagą!
Czy popcorn to czyste zło?
Po przeczytaniu tego artykułu na pewno zastanawiasz się, czy popcorn dorównuje swoją szkodliwością, takim przekąskom jak chipsy czy frytki. Moim zdaniem, nie jest aż tak źle – większość negatywnego popcornu wynika z tego, że jego sprzedażą zajmują się ogromne korporacje.
Popcorn zawiera sporo antyutleniaczy, jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość błonnika, dlatego warto udać się na targ i kupić odpowiednią kukurydzę. Do domowego przyrządzenia popcornu, najlepiej nadaje się kukurydza pękająca.
Aby poprawić jego smak, można go podawać z prawdziwym masłem i solą himalajską.
Podsumowując – jedzmy popcorn na zdrowie, ale przygotowujmy go w domu.
ZOBACZ TAKŻE
Wiesz na czym polega dieta na długowieczność? Jakie produkty wybierać?
Jak gluten i jedzenie przetworzone wpływają na Twoje zdrowie?