Kasia Gurbacka
dietetyk
promotor zdrowego odżywiania
autorka Diety Venus
Ananas nazywany jest królem owoców i to nie tylko ze względu na imponującą koronę. Jego zalety zdrowotne nie mają sobie równych w botanicznym świecie.
Każdy człowiek, który dba o zdrowie i figurę powinien włączyć ananasy do swego jadłospisu, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy rodzimych owoców brakuje. W przeciwieństwie do wielu innych tropikalnych smakołyków w supermarketach, które zazwyczaj nie porażają smakiem, ananasy łatwo dojrzewają w warunkach domowych i oszałamiają słodyczą i soczystością. Najlepsze jest jednak to, co kryje w sobie żółty miąższ… Ananasy są bowiem kopalnią witamin i minerałów, które przysłużą się nie tylko zdrowiu, ale także urodzie.
ANANAS ZAWIERA BARDZO DUŻE ILOŚCI WITAMINY A I C, A W MNIEJSZYCH ILOŚCIACH TAKŻE WITAMINĘ B1, B5 I B6. PONADTO JEST WYJĄTKOWO DOBRYM ŹRÓDŁEM MANGANU I POTASU ORAZ DOSTARCZA ORGANIZMOWI BETA-KAROTENU, KWASU FOLIOWEGO ORAZ BŁONNIKA POKARMOWEGO.
ANANAS WZMACNIA ODPORNOŚĆ
Świeży ananas (nie z puszki czy suszony) realizuje dziennie zapotrzebowanie na witaminę C, jeśli tylko zjemy 160 g owocu. To wspaniałe wsparcie w walce z infekcjami sezonowymi oraz grypą. Ale to nie wszystko – witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który odgrywa znaczącą rolę także w zapobieganiu niektórym nowotworom. Dodatkowo, witamina A oraz beta-karoteny wspomagają system odpornościowy, zwalczając wolne rodniki i zwiększając siły obronne organizmu.
Popularne: Przepis na anty-zapalny koktajl z ananasem i kurkumą
ANANAS DZIAŁA PRZECIWZAPALNIE
Tajną bronią ananasów, o której zrobiło się głośno przed kilkoma laty, jest bromelaina, enzym, który okazuje się mieć niesamowite właściwości przeciwzapalne. Jako suplement bromelainę poleca się szczególnie osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne (m.in. reumatyczne) wiążące się ze stanami zapalnymi tkanek miękkich. Badania kliniczne dowodzą, że ekstrakt z ananasa pomaga ograniczyć nie tylko ból i opuchliznę, ale także skrócić okres rekonwalescencji, zarówno w przypadku schorzeń systemowych, jak i kontuzji oraz stanów pooperacyjnych. Przeciwzapalne działanie bromelainy jest efektywne także w przypadku leczenia astmy.
Badania naukowe dowodzą także, że komórki rakowe poddane działaniu bromelainy przestają się dzielić, a często wręcz obumierają. W przypadku raka piersi w warunkach laboratoryjnych zaobserwowano nawet stopniowe cofanie się choroby przy silnej implementacji bromelainą. Nie jest to jeszcze oczywiście alternatywa dla chemioterapii.
ANANAS WSPOMAGA TRAWIENIE I CHUDNIĘCIE
Ananasy, pomimo, że zawierają spore ilości cukru, są też wielkim przyjacielem osób odchudzających się, a to także dzięki wspomnianej wyżej bromelainie. Enzym ten pomaga bowiem rozkładać konsumowane białka na aminokwasy i peptydy, ułatwiając proces trawienia oraz zapobiegając niepotrzebnemu odkładaniu się tłuszczu.
Ananas jest także bogaty w nierozpuszczalny błonnik, który wspaniale stymuluje ruchy robaczkowe jelit i zapobiega zaparciom. Nawet cukrzycy nie powinni mieć obaw – tak wysoka zawartość błonnika pozwala bowiem utrzymać w ryzach poziom glukozy we krwi.
ANANAS CHRONI SERCE
Połączenie witaminy C oraz potasu to idealne kombo dla układu krążenia. Potas ma olbrzymie znaczenie w zapobieganiu chorobie nadciśnieniowej, ograniczając szkodliwe działanie sodu. Witamina C z kolei utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie i zapobiega odkładaniu się płytek miażdżycowych. Badania naukowe potwierdzają, że ludzie spożywający mało warzyw i owoców i cierpiący na niedostatek witaminy C mają znacznie większe ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz schorzeń tętnic peryferyjnych.
ANANAS DBA O WZROK
Witamina A to wielki sprzymierzeniec zdrowych oczu – wzmacnia rogówkę, zapobiegając infekcjom bakteryjnym i wirusowym oraz zapewnia prawidłowe nawilżenie oczu. W połączeniu z witaminą C oraz przeciwutleniaczami zawartymi w ananasie pomaga także powstrzymać degenerację plamki żółtej, charakterystyczną dla starszego wieku i grożącą utratą wzroku. Amerykańscy okuliści polecają jedzenie ananasa codziennie dla zdrowia oczu.
ANANAS ZATRZYMUJE MŁODOŚĆ
Ananas jako jeden z nielicznych owoców zawiera pokaźną dawkę manganu – śladowego składnika mineralnego, który jest niezbędny dla zdrowia kości. Badania wskazują, że niski poziom manganu związany jest z wyższym ryzykiem rozwinięcia osteoporozy – odwapnienia kości charakterystycznego dla kobiet w okresie menopauzy.
Ale dojrzałe kobiety mogą także skorzystać z innych dobrodziejstw ananasów – mangan chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, spowalniając tym samym proces starzenia. Gdy dodamy do tego pokaźną dawkę witaminy C, odpowiedzialnej za syntezę kolagenu oraz odnowę komórek skóry, otrzymujemy słodką „szczepionkę” na zmarszczki i wiotczenie skóry. Ananasy można także wykorzystywać do przygotowywania maseczek na twarz – nadają one skórze blasku i gładkości.
CZY ANANAS MOŻE BYĆ NIEBEZPIECZNY?
Ze względu na zawartość enzymów zmiękczających, jedzenie dużych ilości ananasa może powodować przejściowe drętwienie ust, języka i policzków, które jednak nie powinno trwać dłużej niż kilka godzin i nie stwarza zagrożenia dla zdrowia.
Niestety, ananasy wywołują także silne reakcje alergiczne objawiające się wysypką i trudnościami z oddychaniem, które wymagać mogą szybkiej interwencji medycznej. Osoby uczulone nie powinny pod żadnym pozorem konsumować ananasa w żadnej postaci.
Kolejnym niebezpieczeństwem jest jedzenie niedojrzałych ananasów, które są toksyczne i mogą wywoływać silne wymioty i biegunkę. Sama bromelaina (w tabletkach lub naturalnej postaci) może także zaburzać działanie niektórych leków, dlatego należy zachować ostrożność przyjmując antybiotyki, leki rozrzedzające krew, antydepresyjne oraz antykonwulsyjne. Nadmiar bromelainy może mieć działanie krwotoczne i nie jest polecany zwłaszcza dla kobiet w trakcie miesiączki.
Zobacz też:
Czy olej kokosowy jest naprawdę taki zdrowy (naukowe wyjaśnienie)
Plan jedzenia, na którym schudnie nawet największy leń?
Czy gluten naprawdę jest taki szkodliwy? (badania)
Źródła:
http://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/top-10-health-benefits-pineapples.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/276903.php
http://www.livescience.com/45487-pineapple-nutrition.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=34