Chcesz szybciej schudnąć, dołącz do 30 dniowego wyzwania „LOW CARB” kliknij tutaj >>

Ma charakterystyczny czarny kolor i jest znacznie mniej popularna od swoich sióstr – soczewicy zielonej, czerwonej czy brązowej. Czarna soczewica budzi skojarzenia z kawiorem, stąd często nazywa się ją również „bielugą”.

Warto nie zapominać o niej w diecie, gdyż jest bogactwem wielu cennych składników odżywczych. W 100 g czarnej soczewicy znajdziemy aż 26 g białka, a poza tym błonnik, kwas foliowy i minerały takie jak wapń, fosfor i żelazo.

Bieluga swój nasycony ciemny kolor zawdzięcza sporej ilości antyoksydantów. Jest znacznie wyrazistsza w smaku od pozostałych odmian soczewicy i nie rozgotowuje się tak jak one.

Ze względu na niski indeks glikemiczny poleca się ją w diecie osób chorych na cukrzycę. Poza tym jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego i obniża poziom złego cholesterolu.

Czarna soczewica dość rzadko gości na polskich stołach, a to wielka szkoda. Z tego względu chciałam Wam zaprezentować świetny przepis na gulasz z czarnej soczewicy, z dodatkiem batatów, korzennych przypraw i pysznej kapusty kiszonej.

CZARNA SOCZEWICA Z BATATAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1szczypta pieprzu cayenne

2 cm świeżego imbiru (startego)

4 ząbki czosnku

1 duża czerwona cebula (pokrojona w kostkę)

2 średnie bataty

1 fenkuł (pokrojony w plasterki)

1 szklanka czarnej soczewicy

2 szklanki wody

kapusta kiszona (do serwowania)

1-2 łyżki miodu

sól i pieprz

Wykonanie:

Na średnim ogniu w garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kumin, kardamon, kolendrę i pieprz cayenne i wszystko pomieszaj. Następnie dodaj imbir, czosnek i cebule i gotuj wszystko przez 3-5 minut. Dodaj odrobinę wody, jeśli coś będzie się przypalać. Następnie dodaj bataty, fenkuł i mieszaj wszystko przez kilka minut. W międzyczasie przepłucz wodą czarną soczewicę, a następnie ją odcedź. Dodaj soczewicę i wodę, przykryj garnek i  gotuj wszystko przez 30 minut. Kiedy woda odparuje, a soczewica będzie miękka, dodaj miód i kapustę kiszoną (ilość wedle uznania) oraz przypraw wszystko sola i pieprzem. Gotową potrawę serwuj z dodatkiem świeżych ziół.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Green Kitchen Stories

Zobacz także: