Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Kiedy myślimy o zdrowych produktach, zazwyczaj kojarzymy je z kolorem zielonym. A jednak nie tylko one stanowią bogactwo składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Zdaniem wielu specjalistów od zdrowego żywienia, w codziennej diecie nie należy pomijać jedzenia o purpurowym kolorze. Co więcej, mówi się, że to właśnie te produkty należą do najzdrowszych owoców i warzyw.

Swój charakterystyczny fioletowy kolor zawdzięczają antycyjanom, czyli naturalnym barwnikom, które działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo. Intensywność barwy takich produktów zależy od pH soku komórkowego – owoce i warzywa zawierające antycyjany mogą przybierać kolory od czerwonego, po niebieski aż do ciemnej purpury.

Antycyjany to jedne z  najsilniejszych przeciwutleniaczy należących do grupy flawonoidów, które pełnią funkcje ochronne w roślinach i chronią je przed działaniem wolnych rodników. W ten sam sposób działają one również na ludzki organizm. Badania wykazują, że regularne spożywanie warzyw i owoców, zawierających ten rodzaj antyoksydantów, hamuje rozwój wielu poważnych chorób – od sercowo-naczyniowych po nowotwory.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ FIOLETOWE WARZYWA I OWOCE?

  • opóźniają proces starzenia – owoce i warzywa o fioletowym kolorze to bogactwo antyoksydantów, dzięki którym skóra starzeje się znacznie wolniej. Warto również wiedzieć, że im bardziej intensywny jest ich purpurowy kolor, tym więcej jest w nich przeciwutleniaczy
  • obniżają ciśnienie krwi – dzięki sporej zawartości flawonoidów, fioletowe owoce i warzywa obniżają również ciśnienie krwi, hamują agregację płytek krwi oraz wzmacniają włosowate naczynia krwionośne
  • zapobiegają zakażeniom układu moczowego – udowodniono, że zawarte w nich związki antycyjanu są skuteczne w walce z bakterią Helicobacter pylori, odpowiedzialną za wrzody żołądka oraz zakażenia dróg moczowych
  • wzmacniają serce – regularne spożywanie warzyw i owoców o purpurowym kolorze wpływa korzystnie na zdrowie naszego serca, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko poważnych sercowych chorób; fioletowe owoce i warzywa obniżają również poziom złego cholesterolu,
  • mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
  • poprawiają wzrok – antycyjany poprawiają ukrwienie siatkówki oraz są polecane osobom krótkowzrocznym. Pod tym względem najbardziej docenia się owoce jagodowe, które zawierają aż 15 rodzajów antycyjanów (antocyjany pozyskiwane z owoców borówki wykorzystuje się w leczeniu chorób siatkówki)
  • zapobiegają cukrzycy – produkty zawierające flawonoidy regulują poziom glukozy we krwi, a co za tym idzie – zmniejszają prawdopodobieństwo rozwinięcia się cukrzycy typu 2
  • zapobiegają nowotworom – antycyjany sprzyjają samozniszczeniu komórek nowotworowych; mówi się, że ich wysoka zawartość zapobiega rakowi jelita grubego
  • zapobiegają otyłości i wspierają odchudzanie

ŹRÓDŁA ANTYCYJANÓW

Do grupy fioletowych produktów zalicza się takie warzywa i owoce jak:

  • czerwona kapusta
  • bakłażan
  • czerwona cebula
  • buraki
  • czerwona fasola
  • jeżyny
  • czerwone winogrona
  • aronia
  • jagody
  • borówki amerykańskie
  • śliwki
  • czarna porzeczka
  • żurawina
  • figa

Warto również wiedzieć, że istnieje mnóstwo fioletowych odpowiedników popularnych owoców i warzyw, wśród których można wymienić m.in. fioletowy kalafior, fioletowe ziemniaki, fioletowe brokuły, fioletowy jarmuż, fioletową brukselkę, fioletowy pomidor, fioletową paprykę czy fioletową marchewkę.

JAK ZACHOWAĆ CENNE SKŁADNIKI ZNAJDUJĄCE SIĘ W FIOLETOWYCH WARZYWACH I OWOCACH?

Aby fioletowe owoce i warzywa zachowały swoje zdrowotne właściwości, zaleca się przechowywanie ich w niskiej temperaturze. Niestety, antycyjany nie są trwałymi barwnikami i są one bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę – im dłuższa jest obróbka termiczna takich warzyw i owoców, tym więcej tracą one antycyjanów. Ilość antyoksydantów spada również pod wpływem tlenu, dlatego tego rodzaju jedzenie najlepiej trzymać w lodówce (z tego względu sporo wartości odżywczych utrzymuje się w mrożonkach).

Zobacz także: