Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Suto zastawiony stół, a na nim mnóstwo kalorycznych i ciężkostrawnych potraw to częsty obrazek, który kojarzymy ze świętami takimi jak Wielkanoc. Tego rodzaju okazje sprzyjają przejedzeniu – najpierw kosztujemy wszystkiego, a potem pojawiają się dolegliwości takie jak bóle brzucha, mdłości i wzdęcia. Sprawdzonym sposobem na leczenie wszelkich niestrawności jest picie zdrowych naparów z ziół. Które z nich pomogą nam poradzić sobie z problemem?
HERBATA RÓŻANA
Ma piękny aromat, doskonały smak, a do tego posiada mnóstwo zdrowotnych właściwości. Herbata różana jest nie tylko bogatym źródłem witaminy C, ale również polifenoli, czyli naturalnych antyoksydantów, które chronią serce i kości.
Znaną już w starożytności różaną herbatę często nazywano skutecznym lekiem przeciwbólowym oraz naturalnym antydepresantem. Niejednokrotnie podkreśla się, że napój ten ma właściwości relaksacyjne, działa korzystnie na stan skóry i włosów, jak również wspiera odchudzanie.
Otóż picie herbaty z róży lub płatków róży przyspiesza metabolizm, ponieważ stymuluje wytwarzanie żółci przez organizm, co pomaga żołądkowi w szybszym trawieniu żywności. Mówi się również, że herbata różana działa korzystnie na mikroflorę w jelitach i przyspiesza trawienie tłuszczu. Z tego względu często traktuje się ją jako naturalny środek przeczyszczający i skuteczny lek na zaparcia.
HERBATA Z KOPRU WŁOSKIEGO
Koper włoski, czyli fenkuł, jest doceniany nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Często podkreśla się, że jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, potasu, manganu oraz żelaza, a picie naparu z jego owoców działa pobudzająco na nasz metabolizm. Otóż koper włoski często nazywany jest niezawodnym środkiem rozkurczowym, moczopędnym i wiatropędnym. Łagodzi wzdęcia i skutki przejedzenia, dzięki czemu przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Ciekawostką jest również to, że dzięki swoim przeciwbakteryjnym właściwościom, pomaga skutecznie pozbyć się nieświeżego oddechu oraz działa przeciwzapalnie na dziąsła – w tym celu zaleca się przepłukanie letnią herbatką jamy ustnej.
HERBATA RUMIANKOWA
Rumianek jest uważany za jedną z najcenniejszych i najpopularniejszych roślin leczniczych w Polsce, a jego zdrowotnych zalet nie sposób zliczyć. Zioło zawdzięcza swoją skuteczność wielu cennym substancjom, takim jak m.in. flawonoidy, cholina, kartoneidy, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Powszechnie stosuje się go w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz jako lek łagodzący mdłości. Picie naparu z rumianku działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, przyspiesza metabolizm oraz zapobiega wzdęciom. Często poleca się go również jako skuteczny lek przeciwbólowy, gdyż rumianek łagodzi migreny, silne bóle głowy oraz bóle brzucha związane ze stresującym trybem życia.
HERBATA MIĘTOWA
Herbata miętowa, podobnie jak rumianek, usprawnia perystaltykę jelit oraz pomaga zwalczyć wszelkie dolegliwości żołądkowe. Picie naparu z mięty działa rozkurczowo na nasz żołądek, wzmaga produkcję żółci i kwasów żołądkowych oraz wspomaga pracę wątroby w detoksykacji organizmu. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, takich jak mentol i menton, mięta wpływa korzystnie na proces trawienia – dlatego zaleca się również jej picie po spożyciu ciężkostrawnych i tłustych posiłków. Warto również wiedzieć, że mięta skutecznie hamuje apetyt i zmniejsza ochotę na jedzenie słodkości.
HERBATA PIETRUSZKOWA
Natkę pietruszki zazwyczaj traktujemy jako doskonały dodatek do zup, ciepłych dań i sałatek. Warto z niej również korzystać w zupełnie inny sposób, np. pijąc z niej bardzo zdrowy dla organizmu napar. Zielone listki pietruszki to prawdziwe bogactwo witamin C, A, B1 i B2 oraz minerałów takich jak żelazo i magnez. Warto podkreślić, że picie z niej herbaty zadziała korzystnie na nasz układ trawienny – pobudza wydzielanie żółci, łagodzi wzdęcia oraz pomaga odtruć wątrobę. O tym, jak możesz ją zaparzyć, dowiesz się TUTAJ
Zobacz także: