Grillowanie to jedna ze zdrowszych, przyjemniejszych i bardzo smacznych, metod obróbki jedzenia. Często robimy to źle, narażając własne zdrowie. Zobacz jak robić to i zdrowo i smacznie.

Katarzyna Gurbacka-Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania
Autor-bestsellera- odchudzającej książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

[dropcap]W[/dropcap]licznych badaniach dowiedziono, że mięso przyrządzane na grillu w nieodpowiedni sposób lub smażone w wysokich temperaturach jest przyczyną raka, w tym raka trzustki. Ten sposób obróbki mięsa powoduje powstawanie substancji rakotwórczych, których nie ma w przypadku gotowania lub duszenia mięsa.

Wiem, że wiele osób grilluje w niewłaściwy sposób i jak nieświadomie szkodzi swojemu zdrowiu i zdrowiu osób, które jedzą to co ugrilluje. Wystarczy zastosować kilka naprawdę prostych zasad, aby sprawić, że grillowanie będzie zdrowsze i bezpieczniejsze.

10 sposobów na zdrowe grillowanie

1. Przede wszystkim ważny jest czysty grill.

Po każdym grillowaniu należy go porządnie wyszorować, tak, aby zmyć resztki tłuszczu i jedzenia z poprzedniego grillowania. Przepalone resztki jedzenia i spalony tłuszcz, są źródłem groźnych związków, które nam szkodzą.

2. Marynuj mięso we właściwych marynatach. 

Najprostszym i najlepszym sposobem na ochronę przed rakotwórczymi substancjami jest marynowanie mięsa w odpowiednich marynatach. Jedną z najskuteczniejszych marynat, która pozwala na ograniczenie groźnych związków nawet o 90% jest marynata z jogurtu, ketchupu, z dodatkiem czosnku i świeżych ziół. Przepis na nią można znaleźć tutaj.

mieso_grila3. Wybieraj odpowiednie gatunki mięs.

Na grilla przygotuj tylko chude gatunki mięsa, a więc odpada karkówka, żeberka, tłusta kiełbasa

4. W towarzystwie mięsa jest zielone warzywa.

Razem z grillowanym mięsem jedz dużo surowych warzyw. Zjadaj szaszłyki czy hamburgery w towarzystwie sałat, sałatek czy pieczonych warzyw. Może to być sałatka z pomidorów, zielona sałata, kalafior, kapusta.

5. Do dań z grilla dodawaj produkty bogate w likopen. 

Do dań z grilla używaj ketchupu i soku z pomidorów najlepszej jakości, o jak największej zawartości pomidorów. Zawarty w przetworach z pomidorów likopen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów chroniących przed rakiem. Jest też lepiej przyswajalny niż surowe pomidory. Można też wykonać marynatę do mięsa z dodatkiem pomidorów lub ketchupu, przepis znajdziesz tutaj

6. Nigdy, przenigdy nie jedz spalonych lub mocno zbrązowiałych części.

7. Często przekładaj i obracaj mięso, aby się nie przypaliło.

8. Grilluj małe kawałki mięsa, aby szybko się upiekło.

9. Grilluj mięso na specjalnych deskach do grillowania. 

Świetnym sposobem jest grillowanie na cedrowej desce. Deska jest dość popularna i świetnie osłania mięso czy rybę przed bezpośrednim działaniem ognia. Mięso jest soczyste i świetnie upieczone.

10. Po spożyciu grillowanego posiłku, zjedz produkty zawierające dużą ilość antyoksydantów.

Do grillowanego posiłku lub po nim w formie deseru, zjedz owoce zawierające dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Proponuję po szaszłyku zjeść garść czereśni, wiśni, jagód, borówek, truskawek czy moreli. Sezon jest oczywiście na truskawki.

Może zainteresują Cię także inne wpisy.

To danie przyspiesza odchudzanie o 80%, jedz je na kolację!

Te placki można jeść nawet na diecie

Pij ten napój zaraz po przebudzeniu, a…