Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus
Fasola wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie była uprawiana przez Starożytnych Majów i Inków, z kolei w diecie meksykańskiej obecna jest już od 7 tysięcy lat! Do Europy przywieźli ją hiszpańscy żeglarze pod koniec XVI wieku.
Zielona fasolka szparagowa zawiera komplet witamin (A, C, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy), minerały: wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk i fosfor, a także elektrolity (sód i potas), które pomogą przywrócić równowagę w organizmie po infekcji. Jest niecenionym źródłem antyoksydantów i flawonoidów.
Poznaj 10 powodów, dla których warto jeść zieloną fasolkę szparagową
1. Jest bogata w błonnik, usuwa toksyny z organizmu, a także przyspiesza metabolizm, dlatego możesz się nią zajadać w trakcie diety odchudzającej. Zawiera jedne z najsilniejszych antyutleniaczy – katechiny, które pomagają redukować tkankę tłuszczową i chudnąć. Witaminy z grupy B (B6, B1) zamieniają spożywane produkty spożywcze w energię. Co ciekawe zielona fasolka szparagowa 90% składa się z wody, reguluje wagę ciała i zapobiega cellulitowi. 100 g zielonej fasolki szparagowej dostarcza naszemu organizmowi jedynie 27 kalorii.
Zobacz też: 3 odchudzające dania, które jedzą fittneski i każda szczupła osoba
2.Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i nowotwory ze względu na zawartość epikatechin (flawonoidów). Podnosi odporność organizmu, dzięki bogactwu antyoksydantów oraz witaminy C. Jest jednym z niewielu warzyw bogatych we flawonoidy.
3.Dostarcza kwas foliowy, który wspiera produkcję białych krwinek w organizmie, dlatego zalecana jest przy leukopenii wywołanej infekcją wirusową. Powinny zajadać się nią także kobiety w ciąży, ponieważ zapobiega wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu.
4.Nieoceniona u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej: jest źródłem białka pochodzenia roślinnego, które spożywane w odpowiednich ilościach, może stać się substytutem białek odzwierzęcych. To bogactwo żelaza i wapnia, szczególnie ważnych w diecie bezmięsnej i bezmlecznej. Zawarta w niej witamina K zwiększa wchłanianie wapnia. Powinny włączyć ją do diety osoby uczulone na białko mleka krowiego.
5. Opóźnia starzenie się, a to ze względu na bogactwo beta – karotenu, antyoksydantów i flawonoidów zalecana jest osobom, które chcą zachować młody wygląd, ponieważ pomaga ustrzec się przed działaniem wolnych rodników. Choć kolor fasolki na to nie wskazuje, zawiera dokładnie te same kartenoidy co marchew czy pomidory. Nie widać ich na pierwszy rzut oka ze względu na dużą zawartość chlorofilu w zielonej fasolce szparagowej.
Popularne: 5 produktów, których lepiej nie jeść na co dzień, jeśli chcesz schudnąć?
6. Gotowana fasolka szparagowa działa moczopędnie, zapobiega chorobom nerek i pęcherza moczowego.
7.Jest zalecana w diecie diabetyków: ma niski indeks glikemiczny, ponadto poziom cukru we krwi rośnie powoli po jej spożyciu, więc nie wymaga dużych dawek insuliny do przetworzenia.
8. Obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
9.Reguluje ciśnienie krwi, zapobiega udarom mózgu, wspiera prawidłowe działanie układu krążenia.
10.Zeoksantyna zawarta w zielonej fasolce szparagowej chroni oczy przed promieniowaniem UV, absorbując je w siatkówce oka i zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej.
Jak przygotować zieloną fasolkę szparagową?
Najlepsza jest fasola zebrana w sezonie, ale ta mrożona fasolka szparagowa zachowuje większość wartości odżywczych – aż 90% witamin z grupy B, utrata pozostałych składników też jest niewielka!
Zimą warto ugotować ją na parze (wystarczy 5 minut dla zachowania większości wartości odżywczych), posypać ziołami (tymiankiem, oregano, bazylią) i przyprawami: pieprzem oraz solą morską, następnie polać roztopionym masłem.
Jak wybrać świeżą fasolkę szparagową?
Twarde okazy są najświeższe. Wybierz fasolkę gładką w dotyku, w żywym zielonym kolorze, bez brązowych plamek. Możemy też przełamać ją na pół – świeża fasolka będzie trzaskać.
Zobacz też:
Bibliografia: foodfacts.mercola.com/green-beans.html, poradnikzdrowie.pl, http://whfoods.com/