szybkie przekąski

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Chipsy, paluszki, solone orzeszki, popcorn i krakersy – tego rodzaju przekąski nie kojarzą się z niczym zdrowym i niskokalorycznym. Często goszczą w półmiskach w czasie imprez oraz stanowią podstawę menu w sam raz na wieczór przed telewizorem. Szkodliwe i przetworzone produkty nie zagwarantują Ci niczego prócz dodatkowych kilogramów i fałdek tłuszczu, dlatego też postaw na zamienniki znacznie lepszej jakości.


Jak szybko schudnąć nawet jeśli jesteś łakomczuchem?


11 PRZEPISÓW SPALAJĄCYCH
TŁUSZCZ

Moja Droga,
Jeśli chciałabyś schudnąć, ale nie lubisz się głodzić, a może nawet tak jak ja lubisz dużo i smacznie zjeść, to koniecznie musisz to przeczytać...

Poniżej dowiesz się, w jaki sposób możesz zrobić zdrowe i chrupiące chipsy, włoskie grissini bez glutenu czy przepyszne wegańskie krakersy o smaku sera.

CHRUPIĄCA CIECIERZYCA

zdrowe przekąski

Składniki:

2 szklanki ugotowanej cieciorki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli himalajskiej

2-4 łyżeczki dowolnych przypraw (chili, curry, garam masala, cumin, papryka wędzona, rozmaryn, tymianek)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przepłucz ugotowaną ciecierzycę, a następnie dobrze ją osusz za pomocą ściereczki lub szmatki. Ciecierzycę skrop oliwą oraz poprósz solą. Rozłóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ją przez około 20-30 minut, sprawdzając ją co jakiś czas. Na koniec poprósz cieciorkę wybranymi przyprawami. Taką cieciorkę możesz jeść samą lub dodać ją do sałatek czy zup.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Food Matters

BEZGLUTENOWE GRISSINI

zdrowe przekąski

Składniki:

2 szklanki mąki migdałowej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1/4 szklanki octu jabłkowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1/4 szklanki wody

2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. W dużej misce pomieszaj ze sobą mąkę migdałową, mąkę z tapioki, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek i wodę i zmieszaj wszystko tak, aby powstało zwarte ciasto. Pokrój ciasto na 16 równych kawałków i za pomoc delikatnie natłuszczonych dłoni rozwałkuj je na cienkie laski. Spryskaj je oliwą oraz poprósz ziołami prowansalskimi i solą. Grissini piecz przez 15-17 minut, do momentu kiedy zrobią się chrupiące i złociste. Gotowe grissini odstaw do ostygnięcia i serwuj je jako dodatek do sosów czy warzywnych past.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Gourmande In The Kitchen

BURACZANE CHIPSY Z OCTEM JABŁKOWYM

zdrowe przekąski

Składniki:

2 średniej wielkości buraki

1/4 szklanki wody

1/4 szklanki octu jabłkowego

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 200C. Pomieszaj ze sobą ocet jabłkowy, oliwę oraz wodę. Buraki pokrój na cienkie plasterki, a następnie namocz je w miksturze na 10 minut. Przypraw buraki solą i piecz je przez około 15-20 minut. Po tym czasie powinny zrobić się kruche i chrupiące.

KRAKERSY Z CIECIORKI

zdrowe przekąski

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki z cieciorki

1/2 szklanki mąki z białego ryżu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

3 łyżeczki soku z cytryny

1/2 szklanki mleka migdałowego

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 175C. W dużej misce pomieszaj ze sobą mąki, czosnek, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Dodaj mleko migdałowe i sok z cytryny, dokładnie pomieszaj ze sobą składniki i ugnieć ciasto. Zroluj ciasto, rozwałkuj je i za pomocą noża do pizzy i pokrój ciasto na małe kwadraty. Piecz krakersy przez 10 minut, usuń je z piekarnika, po tym czasie rozdziel kwadraciki i piecz je na drugiej stronie przez 7 minut. Gotowe krakersy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Gluten Free Vegan Pantry

SEROWE KRAKERSY Z CZARNYM SEZAMEM

zdrowe przekąski

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki migdałowej

1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego)

3 łyżki płatków drożdżowych

1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu jabłkowego

90 ml wody

czarny sezam (po posypania na wierzch)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W dużej misce pomieszaj ze sobą mąkę gryczaną, mąkę migdałową, siemię lniane, płatki drożdżowe, czosnek oraz sól. W małej misce pomieszaj oliwę z oliwek, ocet jabłkowy oraz wodę, a następnie połącz wszystko z suchymi składnikami. Ugnieć ciasto (powinno wyjść nie za suche i nie za klejące), a następnie rozdziel je na dwie kulki. Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp je czarnym sezamem i podziel na trójkąty. Piecz krakersy przez około 10-15 minut (co jakiś czas kontroluj ciasto w piekarniku). Gotowe krakersy możesz serwować z dodatkiem dipów.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Nirvana Cakery

Zobacz także:

Comments

komentarze