Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Błonnik to produkt, który jest niezbędny dla zachowania prawidłowej pracy układu pokarmowego. Większość osób kupujących błonnik wybiera go dlatego, że zmniejsza on zaparcia, jednak to tylko jedno z jego zastosowań. Co więcej, jeszcze kilka lat temu uważano, że błonnik nie ma żadnego działania na organizm i uważano go za niepotrzebny dodatek. Obecnie wiemy, że błonnik jest ważnym elementem diety.

Gdyby wszyscy ludzie zwiększyli ilość błonnika w diecie, znacznie zmniejszyłaby się ilość zachorowań na choroby przewlekłe.

Popularne: Schudnij bez większych wyrzeczeń. Sprawdź jak zrobili to inni!

Działanie błonnika „w pigułce”

Jeśli w Twojej diecie brakuje błonnika, znacznie wzrasta u Ciebie ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę, zawał i nowotwory.

W USA zauważono, że osoby jedzące więcej błonnika rzadziej chorują na choroby płuc, nie mają problemów z oddychaniem oraz mają większą pojemność płuc. Co ciekawe, w tych badaniach uczestniczyły osoby przyjmujące niewielką dawkę błonnika, wynoszącą około 14 gramów. Prawidłowa dawka błonnika to około 20 – 30 gramów dziennie i najlepiej, jeśli jest to błonnik pokarmowy, a nie suplementarny. Błonnik suplementarny to na przykład popularny błonnik witalny z babki płesznik i babki jajowatej, a także chitosan, który pozyskuje się z pancerzyków krewetki północnej.

Dlaczego błonnik zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory?

Jedzenie błonnika jest szczególnie ważne dla nastolatków, ponieważ niedobór tego składnika pokarmowego w młodym wieku, może prowadzić do poważnych dolegliwości w dorosłości. Błonnik ma szczególną właściwość, która polega na zmniejszeniu stężenia estrogenów w organizmie.

Dzięki temu obniżamy ryzyko nowotworu piersi i innych nowotworów, które zależą od stężenia kobiecych hormonów. Błonnik zmniejsza także ryzyko nowotworów układu pokarmowego, takich, jak:

  • rak odbytu i brzegu odbytu

  • rak jelita grubego

Dzieje się tak dlatego, że błonnik zmniejsza wchłanianie toksyn z treści pokarmowej.

marchewka i groszek

Jednym z produktów o dużej zawartości błonnika, są suszone śliwki. Ich regularne jedzenie, zmniejsza ilość uchyłków, które w przyszłości mogą zmienić się w zaczątki nowotworów. Jeśli jesz więcej błonnika, ryzyko zachorowania maleje.

Dlaczego tak groźna jest dieta pozbawiona błonnika?

Jeśli twoja dieta obfituje w przetworzoną żywność, bardzo prawdopodobne jest to, że przyjmujesz zbyt mało błonnika. Wpływa to na stan Twojej flory jelitowej i – pośrednio – na odporność. Badania jasno wskazują na to, że myszy, które jedzą mniej błonnika, mają mniej pożytecznych bakterii jelitowych.

Prowadzi to do poważnego zagrożenia – brak pożytecznych bakterii prowadzi do tego, że w jelitach może zwiększyć się populacja bakterii o szkodliwym działaniu. Narażamy się na to każdego dnia, jedząc wysokoprzetworzone produkty, które nie zawierają błonnika.

Tej wartościowej substancji brakuje w mięsie, nabiale i tłuszczu, co wskazuje na to, dlaczego osoby na dietach eliminacyjnych, mają problemy z wypróżnianiem.

Zobacz koniecznie: Jesz codziennie chleb? Zobacz jaki błąd popełniasz…

Jakie korzyści zdrowotne ma błonnik?

To nie koniec korzyści zdrowotnych, wynikających z jedzenia błonnika. Przyjrzyjmy się bliżej jego działaniu i sprawdźmy, dlaczego jest tak pożyteczny dla naszego organizmu:

Błonnik stabilizuje poziom glukozy we krwi – takie działanie ma szczególnie błonnik rozpuszczalny. Dzięki niemu zmniejszamy wchłanianie glukozy i zmniejszamy ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego, prowadzącego do cukrzycy.

Osoby, które jedzą więcej błonnika, rzadziej cierpią na insulinooporność. Dzięki niemu spowalniamy wchłanianie pokarmu, co przekłada się na dłuższe uczucie sytości po jedzeniu.

Zdrowie serca – błonnik obniża ryzyko wystąpienia chorób serca i zawału.

Odchudzanie – błonnik ma podwójne działanie na odchudzanie. Po pierwsze, zwiększa uczucie sytości, a po drugie, wspiera funkcjonowanie zdrowej flory jelitowej, która odpowiada pośrednio za informowanie organizmu o tym, że jest najedzony. Niewielki posiłek z dodatkiem błonnika, daje większe uczucie sytości niż taka sama porcja, bez błonnika.

Zdrowie skóry – błonnik oczyszcza organizm, usuwając z niego drożdże i grzyby. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko występowania takich dolegliwości jak trądzik i wysypka. Tutaj także objawia się jego wpływ na florę bakteryjną jelit.

Hemoroidy – błonnik ułatwia wypróżnianie i chroni nas przed hemoroidami.

Zespół jelita drażliwego – ta choroba ma dwie fazy – związaną z biegunką, oraz zaparciami. Błonnik będzie pomocny szczególnie przy tej drugiej fazie, ponieważ pobudza ruchy robaczkowe jelit.

Kamienie nerkowe i żółciowe – błonnik zmniejsza ryzyko występowania kamieni, ponieważ zmniejsza ilość toksyn w organizmie i usuwa z niego substancje, które składają się na kamienie.

Jakie jest najlepsze źródło błonnika?

Ostatnio dużą popularnością cieszy się pieczywo pełnoziarniste. Moim zdaniem, nie są one najlepszym wyborem, z uwagi na dużą zawartość węglowodanów. Ziarna często są zanieczyszczone glifosfatem (środkiem o działaniu chwastobójczym), który może wywoływać nowotwory.

Znacznie bezpieczniejsze jest jedzenie warzyw i owoców, które są źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.

Błonnik rozpuszczalny znajdziesz w ogórkach, jagodach, fasoli i orzechach. W kontakcie z wodą tworzy on żel, dający długotrwałe uczucie sytości. Bardzo zdrowy błonnik to także albedo, czyli biała skórka owoców cytrusowych. Stanowi on źródło antyoksydantów.

Błonnik nierozpuszczalny znajdziesz w warzywach z zielonymi liśćmi, zielonym groszku, selerze i marchewce. Ten błonnik przechodzi przez układ pokarmowy niestrawiony. Błonnik znajdziesz także w:

  • migdałach

  • nasionach lnu i konopi

  • cebuli i słodkich ziemniakach

  • kalafiorze

  • brokułach i brukselce

Kiedy nie powinniśmy przyjmować błonnika?

Nagłe zwiększenie ilości przyjmowanego błonnika u osoby, która do tej pory go nie przyjmowała, może doprowadzić do bólu brzucha i wzdęć. Aby uniknąć nieprzyjemnych efektów po błonniku, przyjmuj go w naturalnej formie warzyw i owoców, unikając dużych dawek czystego błonnika w formie ziaren babki płesznik. Jeśli chcesz zwiększyć ilość błonnika w diecie, zacznij od niewielkiej porcji i popij go obficie wodą.

Błonnik w dużej ilości może mieć niekorzystne działanie na organizm, prowadząc do pogorszenia wchłaniania witamin i minerałów. Nie wolno go przyjmować wraz z lekami.

Objawy uboczne związane z przyjmowaniem błonnika pojawiają się rzadko i mijają, gdy tylko zmniejszymy jego ilość.

Zobacz także: