Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, podejmij 30-dniowe wyzwanie na odchudzanie>>

To danie  gotuję od tygodnia. Uwielbiam je, bo jest bardzo smaczne, bardzo zdrowe i przygotowuje się je dość szybko. W dodatku im dłużej stoi w lodówce, tym lepiej smakuje. Dlatego to idealne danie, dla każdego kto chce jeść zdrowo, a nie ma czasu na gotowanie.

Jest to także super danie, jeśli chcesz schudnąć, 1 wielka porcja ma niecałe 300 kalorii.

Potrawa jest jednogarnkowa, więc po jej ugotowaniu nie walczymy ze stosem brudnych naczyń w kuchni. A poza tym przygotowuje się ją szybko – to jej zdecydowana zaleta, bo kiedy w ciągu tygodnia nie mam zbyt wiele czasu, wiem, że leczo to świetny wybór dla całej mojej rodziny.

Co najważniejsze, takie dania można gotować nawet jak chcecie schudnąć.

Zapisz się do mojego nowego 30-dniowego wyzwania na odchudzanie TERAZ TWOJA KOLEJ>>

PRZEPIS NA LECZO KASI GURBACKIEJ

Składniki na 4 porcje:

1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże cukinie
4 papryki (ja wzięłam 2 żółte i 2 czerwone)
500 g piersi kurczaka lub filet z indyka pokrojone na kawałki

100 g kiełbasy swojskiej dla smaku (można pominąć)

1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
750 g passaty pomidorowej
1 łyżka pesto (mogą być świeże zioła np. bazylia, oregano)
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

1 łyżka smalcu

Całość ma 1100 kalorii. 

Wykonanie:

W dużym garnku roztop smalec, dodaj pokrojone mięso. Podsmaż kilka minut, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Co jakiś czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Dodaj pokrojoną paprykę i gotuj wszystko przez około 5-7 minut, aż papryka nieco zmięknie, następnie dodaj pokrojoną cukinię i ponownie gotuj warzywa przez około 5 minut.

Następnie dodaj passatę pomidorową, wymieszaj ze sobą wszystko i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut. Jeśli passata jest bardzo gęsta, można dodać nieco wody, aby powstał sos, który pysznie smakuje z kaszą czy chlebem. Na sam koniec do garnka dodaj wcześniej ugotowaną fasolę i pesto – wymieszaj wszystko i gotuj do momentu, kiedy fasolka zrobi się ciepła. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.

Gotowe leczo posyp przed podaniem świeżą natką pietruszki.

Smacznego:)