Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 40kg? Dołącz do wspaniałej społeczności, gdzie otrzymasz dopasowane do Ciebie plany jedzenia, przepisy i mnóstwo motywacji! Zapisz się dzisiaj!

 

Oto pyszna owsianka z piekarnika z masłem migdałowym, czekoladą i bananami. Na górze lekko chrupiąca, a w środku delikatnie kremowa i miękka.

Mam nadzieję, że jesz śniadania bo mam dla Ciebie coś tak pysznego, że Twoje kubki smakowe eksplodują. Połączenie płatków owsianych, banana, masła migdałowego i czekolady. Brzmi super, a smakuje jeszcze lepiej.

Od lat bardzo uważam na to co jem, bo przy moim Hashimoto, mam czasem wrażenie, że puchę nawet od powietrza…, ale dzięki odpowiedniej diecie (wszystkiego dowiesz się tutaj) dobrze dobranym składnikom odżywczym i treningom siłowym, czuję się super, a moja waga utrzymuje się w miarę stabilnie. Chcesz

Owsiana na śniadanie to jedno z moich ulubionych (tuż obok jajek) i najlepszych dań, jakie można jeść, aby zachować zdrowie i schudnąć. Idealna dla każdego, kto nie lubi długo stać w kuchni, a chciałby zdrowo się odżywiać.

Bardzo lubię ten przepis, ponieważ ta pyszna owsianka z piekarnika łączy w sobie kilka dań…to jest… tradycyjną owsiankę, kremową jaką zwykle jadasz na śniadanie i owsiany batonik jaki możesz jeść na przekąskę. Oczywiście to także świetne danie na deser. Taka zdrowa słodycz.

W dodatku kiedy zostaną resztki, to śmiało można je polać np. zmiksowanymi owocami i zjeść nawet kilka dni po jej upieczeniu.

Owsianka z piekarnika z bananami

Składniki na 8 porcji

2 szklanki płatków owsianych (320 g)
1 łyżka cynamonu
3 szczypty soli

1 jajko
2 dojrzałe banany
80 g masła migdałowego (może być każde inne orzechowe, ale bez dodatków, mają być tylko orzechy)
2 szklanki mleka migdałowego (może być każde inne, a nawet woda)

100 g ciemnej czekolady 74% kakao (pokrojoną na drobne kawałki)

Jak to przygotować?

W misce mieszamy suche składniki: płatki, sól i cynamon. W drugiej miseczce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jajko i raz jeszcze roztrzepujemy.
Dodajemy masło migdałowe i mleko i dokładnie mieszamy.

Przelewamy do suchych składników, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aby płatki wchłonęły jak najwięcej płynu.Dzięki temu owsianka będzie miękka.

Po około 15 minutach przełóż owsiankę do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojoną czekoladą i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni.

Owsianka z piekarnika może mieć taką konsystencję jaką lubisz. Możesz to dopasować ilością dodawanego płynu i czasem pieczenia. Jeśli lubisz bardziej kremową, mokrą dodaj więcej płynu i skróć nieco czas pieczenia. Wówczas możesz jeść owsiankę łyżką.

Jeśli lubisz bardziej zwartą konsystencję jak batonik, pozostań przy 2 szklankach mleka i 25 minutach pieczenia.

Jestem pewna, że ta pyszna owsianka z piekarnika z masłem orzechowym i bananami będzie Ci smakować.

wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 337 kcal
  • białko: 9g
  • węglowodany: 45g
  • tłuszcze: 15g

Jesteś zmęczona rezygnacją z pysznego jedzenia tylko dlatego, aby schudnąć kilka kilogramów? Nie winię Cię. Kto chciałby aby jakiś znudzony dietetyk wyciągnął gotową rozpiskę i mówił Ci co masz jeść, a czego nie? Ja nie…

Zamiast mówić Ci, czego nie możesz jeść, powiem Ci co MOŻESZ>>