Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Sezon na rabarbar możemy uznać za rozpoczęty! To warzywo o bardzo wyrazistym smaku stanowi często podstawowy składnik ciast, deserów i kompotów. Rabarbar ceni się za mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem witamin C, E, witamin z grupy B, jak również wapnia, żelaza i potasu.

Zawiera również polifenole, takie jak proantocyjanidyny oraz karotenoidy: luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Co ciekawe, wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych.

Jako że rabarbar coraz częściej można spotkać na okolicznych straganach i w supermarketach, proponuję Wam przepis na przepyszne ciasto. Tarta z rabarbarem, z takimi dodatkami jak mleczko kokosowe i miód, może być doskonałym pomysłem na weekend.
Zobaczcie, w jaki sposób ją wykonać.

KOKOSOWA TARTA Z RABARBAREM

Składniki(na formę o średnicy 23 cm):

Spód:

1/2 szklanki + 2 łyżki mąki ryżowej

1/4 szklanki + 3 łyżki mąki migdałowej (lub słonecznikowej)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka skórki cytrynowej

1 łyżeczka miodu + 3 łyżki zimnej wody

1 białko jajka

Nadzienie:

340g rabarbaru (pokrojonego na małe kawałki)

1/4 szklanki miodu

1 łyżka wody różanej

1/2 szklanki mleka kokosowego

2 duże jajka (ubite)

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka kardamonu

Kokosowa bita śmietana (opcjonalnie):

puszka mleka kokosowego

1 łyżka ksylitolu (lub innej zdrowej substancji słodzącej)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

W celu przygotowania spodu, połącz ze sobą wszystkie mąki i sól. Następnie dodaj olej kokosowy i skórkę cytrynową i ugnieć wszystko widelcem, tak, aby powstały małe grudki. Do mikstury dodaj wodę z łyżeczką miodu i kontynuuj ugniatanie jej widelcem.

Kiedy wszystkie składniki się połączą, otrzymasz delikatnie kruche ciasto, które powinno być łatwe do uformowania w kulkę (jeśli takie nie będzie, dolej trochę wody). Uformuj z ciasta kulę, owiń je szmatką i pozostaw na 30 minut w zamrażalniku.

Ustaw piekarnik na 190°C. Wyciągnij ciasto z zamrażalnika i pozostaw je na kilka minut w normalnej temperaturze aż zrobi się giętkie. Następnie rozgnieć je na arkuszu papieru do pieczenia (nie przejmuj się, jeśli będzie się kruszyć, zadanie ułatwi Ci dociskanie go dowolnym naczyniem).

Ciasto delikatnie przełóż do formy na tartę i dociśnij je do jej brzegów. Spód dokładnie dociśnij widelcem. Połóż na spodzie papier do pieczenia, wypełnij formę ryżem, bądź suchą fasolą i piecz przez około 15 minut (dzięki temu ciasto się nie wybrzuszy). Następnie delikatnie usuń obciążenie i papier i pozostaw spód do schłodzenia na około 30 minut.

W dużej misce pokrój rabarbar i wymieszaj go z miodem oraz wodą różaną, a następnie odstaw na bok. W tym czasie ubij białko jajka i nasmaruj nim ostudzony wierzch tarty. Rabarbar rozłóż na spodzie tarty. Połącz ze sobą mleko kokosowe, jajka, ekstrakt waniliowy i kardamon, a potem rozlej miksturę na rabarbar.

Piecz wszystko przez około 25 minut, do momentu, kiedy tarta zrobi się złocista. Miksturą miodowo-różaną, w której moczyłaś rabarbar, możesz polać wierzch tarty. Tartę warto serwować z kokosową bitą śmietaną. Smakuje wyśmienicie, kiedy jest schłodzona.

Zobacz także: