Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Tortilla to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskiej kuchni. Placki są zazwyczaj serwowane z dodatkiem warzyw i mięsa, a do ich przygotowania nie potrzebujesz wyjątkowych kulinarnych zdolności.

Tradycyjne tortille są zrobione z mąki kukurydzianej lub pszennej, można je również kupić w gotowej formie w wielu sklepach. A jednak domowa tortilla to znacznie lepszy pomysł na zdrowy obiad czy kolację. Ciasto jest pyszne, wykonuje się je szybko,a Ty masz pewność, że nie zawiera żadnych niezdrowych składników.

Poniżej chciałam zaprezentować Ci przepis na domową tortillę z dodatkiem chrupiącego pikantnego kalafiora, surówką z czerwonej kapusty oraz pysznym dressingiem z awokado, limonki i kolendry. Dowiedz się, jak krok po kroku go wykonać.

DOMOWA TORTILLA Z CHRUPIĄCYM KALAFIOREM

domowa tortilla z chrupiącym kalafiorem

CHRUPIĄCY KALAFIOR NA OSTRO

Składniki:

1 mała główka kalafiora (pokrojona na małe różyczki)

1 szklanka mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów)

garść świeżej kolendry (pokrojonej)

2 łyżeczki sproszkowanego chili

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka kurkumy

1 szklanka mleka kokosowego lub migdałowego

1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu

sok z jednej limonki

sól i pieprz

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

1/2 główki czerwonej kapusty (drobno pokrojonej)

sok z jednej limonki

1 łyżka octu jabłkowego

sól i pieprz

DRESSING Z AWOKADO, KOLENDRĄ I LIMONKĄ

1 awokado

garść świeżej kolendry

sok z jednej limonki

1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik na 180ºC. Pomieszaj ze sobą mąkę migdałową i wszystkie przyprawy potrzebne do przygotowania pikantnej skorupki kalafiora. W dużej misce pomieszaj ze sobą mleko roślinne, mąkę z brązowego ryżu oraz sok z limonki, tak, żeby wyszło rzadkie ciasto. Następnie zamocz w cieście różyczki kalafiora, a na koniec obtocz je w mieszance przypraw i mąki migdałowej. Piecz kalafior przez około 25-30 minut, aż zrobi się złocisty i chrupiący. W międzyczasie przygotuj dressing, miksując ze sobą awokado, limonkę, sól i kolendrę. W oddzielnej misce przygotuj surówkę, mieszając ze sobą czerwoną kapustę, ocet jabłkowy, sok z limonki oraz pieprz i sól. Gotowe warzywa możesz podawać jako tortillę (przepis poniżej).

DOMOWA TORTILLA

Składniki:

2 jajka

szklanka mleka kokosowego

3/4 szklanki mąki z tapioki

szczypta papryki

szczypta kuminu

1/2 łyżeczki sproszkowanego chili

3 łyżki mąki kokosowej

szczypta soli

Wykonanie:

Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki na tortillę. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego, a następnie rozlej na nią 1/4 szklanki mikstury, równomiernie rozprowadzając ją po powierzchni patelni. Smaż ciasto przez 1-2 minuty na każdej ze stron. Z ciasta powinno Ci wyjść około 8 naleśników. Tortillę serwuj od razu z dodatkiem świeżej kolendry.  Jeśli wystygnie, podgrzej ją delikatnie w piekarniku.

Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony Food Matters

Zobacz także: