Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka 30-dniowego wyzwania LOW CARB
Dlaczego dieta low-carb jest taka skuteczna i ile można na niej schudnąć?
Diety oparte na minimalnych ilościach węglowodanów od wielu lat budzą kontrowersje zarówno wśród lekarzy, jak i dietetyków. Udało im się zniechęcić do diety low carb wiele osób, które borykają się z otyłością. Tymczasem coraz więcej badań klinicznych, przeprowadzanych
Naukowcy z różnych części świata co roku publikują wyniki badań nad dietami niskowęglowodanowymi. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, czyli poważnym medycznym periodyku publikującym efekty badań nad żywieniem klinicznym, pokazują, że diety low carb sprzyjają nie tylko walce z otyłością w społeczeństwie, ale też leczeniu wielu chorób przewlekłych, w tym przede wszystkim cukrzycy typu 2.
Chcesz schudnąć, zapraszam Cię do 30-dniowego wyzwania Low Carb. Kliknij i dołącz do nas
Okazuje się bowiem, że ograniczenie węglowodanów w codziennej diecie powoduje, że głównym źródłem energii dla organizmu stają się kwasy tłuszczowe i ciała ketonowe, a nie glukoza. Diety polegające na obniżeniu codziennej dawki węglowodanów poprawiają odporność glikemiczną i stabilizują poziom glukozy we krwi zarówno u osób zdrowych, jak i chorujących na cukrzycę. U osób przebadanych, które stosowały dietę niskowęglowodanowa nastąpiła znaczna utrata masy ciała i poprawa ogólnej kondycji organizmu.
Złoty środek na otyłość i wiele chorób
Dieta niskowęglowodanowa jest na całym świecie powszechnie stosowana w leczeniu otyłości, cukrzycy typu 2, a nawet epilepsji. Polega na spożywaniu niewielkich ilości węglowodanów na rzecz większych ilości tłuszczów i białek. Świetnie podkręca metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu, jej efekty są widoczne już po kilku dniach stosowania diety, nie obciąża organizmu i jest łatwa w stosowaniu – nie ma restrykcyjnych zasad, nie trzeba z kalkulatorem w ręku liczyć kalorii. Na tej diecie nikt nie jest głodny, dzięki czemu nie ma też napadów głodu.
Niski i stały poziom insuliny
Dzięki diecie low carb można utrzymać stały poziom glukozy we krwi. A z tym jest związana zmniejszona produkcja insuliny. Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę, którego zadaniem jest regulacja poziomu cukru we krwi. Gdy jemy posiłki bardzo bogate w węglowodany, insulina jest produkowana z dużą intensywnością. Zbyt dużo glukozy pociąga za sobą zwiększony poziom insuliny, a w efekcie – blokadę wydzielania enzymów, które rozkładają tłuszcze. A tłuszcze, które się nie rozłożą, na pewno się odłożą w postaci tkanki tłuszczowej. Ograniczenie węglowodanów jest jedynym sposobem, by temu gromadzeniu zapobiec. Dzięki diecie niskowęglowodanowej możemy uregulować wiele procesów zachodzących w naszym organizmie.
Tempo spalania tłuszczu
Dieta low carb przyczynia się do zwiększenia spalania tłuszczu, który odkłada nam się w tkankach. Przy niskim spożyciu węglowodanów i zastąpieniu ich białkiem i tłuszczem, organizm nie odkłada nadmiaru tłuszczu nawet wtedy, gdy przekroczymy dobową normę kalorii. Utrzymuje natomiast niski poziom insuliny i glikogenu, co zmusza nasz organizm do stałego funkcjonowania w trybie spalania tłuszczu. Pojawia się bowiem stan ketozy, w którym zamiast z cukru, paliwo do wszelkich funkcji życiowych czerpane jest ze zmagazynowanego na brzuchu, udach czy pośladkach tłuszczu.
Poziom cukru we krwi
Dzięki diecie low carb możemy ustabilizować poziom cukru we krwi. Jest to korzystne dla osób odchudzających się, gdyż zapobiega gwałtownym skokom cukru, z którymi wiążą się napady głodu. Dzięki temu dieta staje się łatwiejsza do przejścia, gdyż nie trzeba walczyć z chęcią zrobienia napadu na lodówkę. Stabilizacja poziomu glukozy we krwi jest też bardzo pożądana w przypadku osób cierpiących na cukrzycę, zwłaszcza typu drugiego. Brak gwałtownych wahań cukru znacznie poprawia jakość życia chorych i pozwala im w dużym stopniu uniezależnić się od stosowania farmakoterapii. Dzięki odpowiedniej diecie można więc uniknąć leków, a poziom cukru we krwi regulować za pomocą odpowiednio dobranych składników pokarmowych.
Zobacz też: Dieta, która stabilizuje poziom cukru we krwi
Ciśnienie krwi
Osoby, które mają nadwagę lub otyłość, bardzo często borykają się też z wysokim nadciśnieniem. Dieta odchudzająca jest dużo lepszym rozwiązaniem niż zastosowanie leków – z każdym traconym kilogramem obniża się bowiem ciśnienie krwi. Jednak w przypadku diety niskowęglowodanowej ciśnienie krwi obniża się zdecydowanie szybciej i na dłużej niż w przypadku diety niskotłuszczowej czy takiej, która polega na restrykcyjnym liczeniu ilości spożywanych kalorii. Dzięki temu osoby stosujące dietę low carb mogą odstawić leki na nadciśnienie i regulować poziom ciśnienia krwi za pomocą uczciwie przeprowadzanej diety.
Poziom trójglicerydów
Wysoki poziom trójglicerydów nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Co ciekawe, aby przekroczyć dopuszczalny ich poziom we krwi, wcale nie trzeba jeść tłusto, wystarczy że jemy sporo słodyczy, czyli węglowodanów w czystej postaci. Odstawienie słodyczy, a przy tym też innych pokarmów bogatych w węglowodany pomaga w krótkim czasie obniżyć alarmowy poziom trójglicerydów we krwi nawet o połowę.
Poziom cholesterolu HDL
HDL jest tak zwanym dobrym cholesterolem, który sprawia, że wolniej odkłada się w naszym organizmie cholesterol zły, czyli LDL. Co więcej, jedną z ważnych funkcji HDL jest pomoc w transportowaniu LDL do wątroby, która może zły cholesterol skutecznie wyeliminować z naszego organizmu. Wyższym poziomem cholesterolu HDL nie musimy się więc martwić – jest on dla naszego zdrowia korzystny. Niestety, najczęściej w przypadku osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu, stosunek złego cholesterolu do dobrego nie jest dobry. Dieta niskowęglowodanowa pozwala natomiast w krótkim czasie zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu we krwi, co przekłada się na lepszą ochronę naszego organizmu przed chorobami serca i miażdżycą.
Popularne: Dieta niskowęglowodnowa- czyli jak w 5 dni zrzucić 3 kg
Poziom cholesterolu LDL
LDL to cholesterol zły, którego wysoki poziom zagraża naszemu zdrowiu. Przyczynia się do rozwoju chorób serca i wytwarzania blaszek miażdżycowych w światłach naczyń krwionośnych. A im te są węższe, tym mniej tlenu dopływa do naszego serca i mózgu. Dieta niskowęglowodanowa powoduje, że poziom tego cholesterolu znacznie się obniża. Jak to możliwe, że spożywając posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu, obniżamy jednocześnie poziom złego cholesterolu. Naukowcom udało się rozwiązać tę zagadkę. Okazuje się, że nasz organizm wytwarza cholesterol samoczynnie. Pod wpływem złej diety powstaje go znacznie więcej niż potrzebujemy.
Na zbyt wysoki poziom cholesterolu cierpią, wbrew pozorom, nie tylko osoby z nadwagą czy otyłością, ale też szczęśliwi posiadacze idealnej sylwetki. Gdy cholesterolu nie dostarczamy w pożywieniu, nasz organizm rekompensuje sobie to wewnętrzną nadprodukcją. Natomiast jeśli postawimy na dietę niskowęglowodanowa i zaczniemy przyjmować posiłki bardziej bogate w tłuszcz, ilość dostarczanego z zewnątrz cholesterolu w dużym stopniu zablokuje jego produkcję wewnętrzną.
U osób, które odżywiają się zgodnie z zasadami diety niskowęglowodanowej występuje znaczny i długotrwały spadek złego cholesterolu we krwi. Dieta ta jest więc doskonałym sposobem nie tylko na zgubienie zbędnych kilogramów, ale też na poprawę zdrowia w wielu aspektach.
Zasady diety niskowęglowodanowej działają na 99% osób. Nie znam nikogo, kto stosowałby te zasady i nie schudłby. Jeśli spadnie Ci motywacja, chęci, albo przerwiesz dietę, to koniecznie wróć do tego artykułu i przeczytaj go ponownie.Idealnie, jeśli możesz go sobie wydrukować i nosić w torebce, bo jeśli chodzi o metody na odchudzanie, to może być ich milion, ale zasad, które naprawdę działają, tylko kilka…