Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Wygląda jak klasyczny tort czekoladowy, a jednak zdecydowanie różni się składem od tego rodzaju tradycyjnych wypieków. W tym przepisie nie potrzebujesz jajek, masła, mąki pszennej, ani mleka – doskonały efekt możesz uzyskać, dzięki świetnym zamiennikom. W czekoladowym cieście typowy tłuszcz i jajka zastąpiło puree z awokado, które jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K oraz minerałów takich jak potas.
Zobacz, jak upiec smaczny czekoladowy tort, w którym podstawowym składnikiem jest zawierające zdrowe tłuszcze awokado.
CZEKOLADOWY TORT Z AWOKADO (BEZ JAJEK I MLEKA)
Składniki:
3 szklanki mąki migdałowej
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 dojrzałe awokado
2 szklanki wody
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki syropu klonowego
1,5 szklanki cukru kokosowego
Składniki na polewę:
2 dojrzałe awokado
2 szklanki cukru pudru
6 łyżek kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Puree z awokado:
Usuń z awokado skórkę i pestki, a następnie zmiksuj je blenderem lub robotem kuchennym, do momentu aż uzyskasz gładką masę. Aby nie zrobiła się ciemna i miała ładny zielony kolor, dodaj do niej soku z cytryny (2 łyżeczki na jedną szklankę puree).
Przygotowanie ciasta:
Nastaw piekarnik na 180 ºC. Nasmaruj niewielką ilością tłuszczu i poprósz mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm.
W dużej misce pomieszaj wszystkie suche składniki, oprócz cukru. W drugim naczyniu wymieszaj dokładnie mokre składniki, po czym dodaj do nich cukier. Połącz ze sobą mokre i suche składniki, tak, żeby powstała jednolita i gładka masa, a następnie równomiernie rozlej masę na dwie formy.
Piecz wszystko przez około 30 minut. W międzyczasie pomieszaj wszystkie składniki na polewę. Kiedy ciasto lekko przestygnie, posmaruj jego obie warstwy polewą, a następnie połóż jedną na drugą.
Gotowy czekoladowy tort możesz poprószyć płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami lub udekorować owocami.
Źródło przepisu: Hearty Soul
Zobacz także: