Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Wygląda jak klasyczny tort czekoladowy, a jednak zdecydowanie różni się składem od tego rodzaju tradycyjnych wypieków. W tym przepisie nie potrzebujesz jajek, masła, mąki pszennej, ani mleka – doskonały efekt możesz uzyskać, dzięki świetnym zamiennikom. W czekoladowym cieście typowy tłuszcz i jajka zastąpiło puree z awokado, które jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K oraz minerałów takich jak potas.

Zobacz, jak upiec smaczny czekoladowy tort, w którym podstawowym składnikiem jest zawierające zdrowe tłuszcze awokado.

CZEKOLADOWY TORT Z AWOKADO (BEZ JAJEK I MLEKA)

Składniki:

3 szklanki mąki migdałowej

5 łyżek kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki soli morskiej

1/4 szklanki oleju kokosowego

1 dojrzałe awokado

2 szklanki wody

2 łyżeczki octu jabłkowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki syropu klonowego

1,5 szklanki cukru kokosowego

Składniki na polewę:

2 dojrzałe awokado

2 szklanki cukru pudru

6 łyżek kakao

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Puree z awokado:

Usuń z awokado skórkę i pestki, a następnie zmiksuj je blenderem lub robotem kuchennym, do momentu aż uzyskasz gładką masę. Aby nie zrobiła się ciemna i miała ładny zielony kolor, dodaj do niej soku z cytryny (2 łyżeczki na jedną szklankę puree).

Przygotowanie ciasta:

Nastaw piekarnik na 180 ºC. Nasmaruj niewielką ilością tłuszczu i poprósz mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm.

W dużej misce pomieszaj wszystkie suche składniki, oprócz cukru. W drugim naczyniu wymieszaj dokładnie mokre składniki, po czym dodaj do nich cukier. Połącz ze sobą mokre i suche składniki, tak, żeby powstała jednolita i gładka masa, a następnie równomiernie rozlej masę na dwie formy.

Piecz wszystko przez około 30 minut. W międzyczasie pomieszaj wszystkie składniki na polewę. Kiedy ciasto lekko przestygnie, posmaruj jego obie warstwy polewą, a następnie połóż jedną na drugą.

Gotowy czekoladowy tort możesz poprószyć płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami lub udekorować owocami.

Źródło przepisu: Hearty Soul

Zobacz także: