Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
Nie tak dawno prezentowałam Wam ciekawy przepis na babeczki owsiane z jabłkiem i cynamonem. Przy okazji nowego pomysłu na pyszne słodkie śniadanie, pierwszoplanowa rola przypadła kaszy jaglanej, która jest doskonałym źródłem białka, błonnika, magnezu oraz witamin B1, B2 i B6.
Wśród składników użytych do wykonania tego deseru, znalazły się również jabłka, orzechy oraz suszone owoce (zależnie od upodobań, mogą to być rodzynki lub żurawina).
BABECZKI JAGLANE Z JABŁKIEM I RODZYNKAMI
Składniki (na 12 babeczek):
1,5 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
1/2 szklanki wody
2 jabłka (obrane i starte)
1 szklanka kaszy jaglanej
3/4 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
1/4 łyżeczki morskiej soli
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki orzechów
Wykonanie:
Do średniej wielkości garnka wlej wodę oraz sok jabłkowy i gotuj wszystko na średnim ogniu. Następnie zmniejsz temperaturę gotowania i dodaj starte jabłka, kaszę jaglaną, olej kokosowy, sól i rodzynki. Zmieszane składniki gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 20-25 minut, do momentu, kiedy kasza nie zrobi się gęsta i lepka. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika i pozostaw na 15 minut. Do ugotowanej kaszy dodaj orzechy, a następnie wszystko wymieszaj – składniki powinny mieć konsystencję lepkiego ryżu. Rozgrzej piekarnik do 180 ºC i w międzyczasie posmaruj formę na babeczki niewielką warstwą tłuszczu. Podziel jaglaną miksturę na równomierne porcje, włóż babeczki do piekarnika, a następnie piecz przez około 25-30 minut, do momentu aż muffinki zrobią się puszyste i nabiorą złotego koloru. Pozostaw wszystko do ostygnięcia.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Power Hungry