Oto jak możesz poprawić swoje zdrowie i schudnąć, zapisz się na darmowy 3-DNIOWY WITALNY DETOKS

Choć wydaje się, że arbuz do tylko słodka woda, to jednak jego zdrowotne właściwości mogą Cię zaskoczyć. 

 arbuz kalorie i witaminyMa mało kalorii, bo porcja 100 gramów ma zaledwie 34 kalorie. Ma mnóstwo wody, dlatego idealnie gasi pragnienie. Jest słodki, chrupiący i pięknie pachnie. Jest silnym antyoksydantem i skutecznie walczy z wolnymi rodnikami. Dzieje się tak ponieważ zawiera odpowiedni zestaw witamin. Na 100 gramów Wit.C-8 mg, Wit.A (beta-karotenu)-569 I.U., 112 mg potasu oraz witaminy z grupy B.

Powiedziałabym nawet, że arbuz to samo zdrowie, bo zawarte w nim składniki obniżają ciśnienie krwi. Jest świetną przekąska dla diabetyków, bo ma niski ładunek glikemiczny.Dzięki dużej zawartości wody, arbuz działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Oto 3 ważne powody, dla których warto jeść arbuzy

1. Arbuz, ma więcej likopenu niż surowe pomidory

Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który nadaje owocom i warzywom kolor czerwony. Okazuje się, że arbuz ma go więcej niż pomidory. W porównaniu do świeżych pomidorów, jedna szklanka udar mózguarbuza ma 1,5 razy likopenu co taka sama ilość pomidora.

Likopen ma silne działanie antynowotworowe. Jest szczególnie pomocny w  zapobieganiu i leczeniu raka prostaty, raka jajnika, szczególnie u kobiet w okresie po menopauzie. Badania wykazały, również że leczenie likopenem zmniejsza wzrost guzów mózgu i nowotworu piersi. Ponieważ nasz organizm nie może sam wytworzyć likopenu, należy dostarczyć go wraz z dietą, najlepiej spożywając naturalne produkty bogate w ten składnik.

Oprócz właściwości pomocnych w leczeniu raka prostaty, likopen obniża  ryzyko wystąpienia udaru mózgu nawet o 55%. W jednym z badań przeprowadzonych na grupie 1000 mężczyzn,  po uwzględnieniu innych czynników ryzyka udaru mózgu, takich jak podeszły wiek, cukrzyca, okazało się, że u mężczyzn z najwyższym poziomem likopenu we krwi  ryzyko udaru mózgu było o 55% mniejsze niż w grupie mężczyzn, którzy mieli mniejsze poziomy likopenu.

Aby nasz organizm dobrze wchłonął likopen niezbędny jest jakiś zdrowy tłuszcz, aby wszystkie składniki odżywcze zostały rozpuszczone i przyswojone.

2. Arbuz zawiera L-cytrulinę, która zmniejsza bolesność mięśni

bolesnosc miesniL-cytrulina jest aminokwasem zasadowym, który po spożyciu  przekształca się w kilka innych aminokwasów, które zwiększają przepływ krwi do mózgu. Ponadto pobudza krążenie, dodaje energię i  może łagodzić objawy zmęczenia. Jest on również stosowany do leczenia różnych schorzeń i dysfunkcji erekcji, a także w chorobie Alzheimera.

Najwięcej l-cytruliny znajduje się w skórce arbuza. Skórka jest całkowicie jadalna!  Aby to wykorzystać, najlepszym sposobem jest spożycie jej w postaci koktajlu. Wystarczy włożyć kawałek arbuza wraz z zieloną skórką i dokładnie zmiksować. Daje słowo, że taki koktajl smakuje równie dobrze co bez skórki, różnica jest praktycznie nie zauważalna.

3. Arbuz w 91 % składa się z wody

To ważne, bo woda utrzymuje nas przy życiu. Potrzebujemy jej dla pięknej skóry, prawidłowego metabolizmu i do zachowania zdrowia. Arbuza to idealny owoc w gorące letni dzień, bo pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia i uniknąć odwodnienia, co zdarza się, szczególnie dzieciom i osobom starszym.

Jak jeść więcej arbuza?

Arbuza można jeść na deser, lub na „wytrawno” z serem feta i bazylią. Proponuję doskonałą sałatkę na letnie upały.
Lekka, orzeźwiająca sałatka z arbuza, sera fety i bazylii. Robi się w 3 minuty, wygląda bardzo efektownie i jest po prostu pyszna. Soczysty i słodki arbuz przełamany smakiem bazylii i świeżo mielonego czarnego pieprzu, to idealne danie na lekki lunch lub kolację. To jedna z moich ulubionych sałatek:) pycha…

sałatka z arbuza, fety i bazylii

Sałatka z arbuza z bazylią i oliwą z oliwek

SKŁADNIKI na 2 porcje sałatki

Ćwiartka arbuza około 500 gramów
2 plasterki sera feta ( u mnie feta z migdałów)
4 liście świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz

WYKONANIE

Odciąć skórkę z arbuza. Miąższ pokroić na dowolne kawałki. Ja pokroiłam je na trójkąty i potem raz jeszcze na pół.
Przełożyć arbuza do miseczki, posypać posiekaną bazylią, dodać na wierz ser feta i delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Na koniec posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Przeczytaj też:

Chleb, który odmienia życie

9 powodów, dlaczego należy płukać usta olejem kokosowym

2 łyżki tego oleju dziennie pomagają przyspieszyć odchudzanie, szczególnie z brzucha