Oto jak możesz poprawić swoje zdrowie i schudnąć, zapisz się na darmowy 3-DNIOWY WITALNY DETOKS
Choć wydaje się, że arbuz do tylko słodka woda, to jednak jego zdrowotne właściwości mogą Cię zaskoczyć.
Ma mało kalorii, bo porcja 100 gramów ma zaledwie 34 kalorie. Ma mnóstwo wody, dlatego idealnie gasi pragnienie. Jest słodki, chrupiący i pięknie pachnie. Jest silnym antyoksydantem i skutecznie walczy z wolnymi rodnikami. Dzieje się tak ponieważ zawiera odpowiedni zestaw witamin. Na 100 gramów Wit.C-8 mg, Wit.A (beta-karotenu)-569 I.U., 112 mg potasu oraz witaminy z grupy B.
Powiedziałabym nawet, że arbuz to samo zdrowie, bo zawarte w nim składniki obniżają ciśnienie krwi. Jest świetną przekąska dla diabetyków, bo ma niski ładunek glikemiczny.Dzięki dużej zawartości wody, arbuz działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Oto 3 ważne powody, dla których warto jeść arbuzy
1. Arbuz, ma więcej likopenu niż surowe pomidory
Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który nadaje owocom i warzywom kolor czerwony. Okazuje się, że arbuz ma go więcej niż pomidory. W porównaniu do świeżych pomidorów, jedna szklanka arbuza ma 1,5 razy likopenu co taka sama ilość pomidora.
Likopen ma silne działanie antynowotworowe. Jest szczególnie pomocny w zapobieganiu i leczeniu raka prostaty, raka jajnika, szczególnie u kobiet w okresie po menopauzie. Badania wykazały, również że leczenie likopenem zmniejsza wzrost guzów mózgu i nowotworu piersi. Ponieważ nasz organizm nie może sam wytworzyć likopenu, należy dostarczyć go wraz z dietą, najlepiej spożywając naturalne produkty bogate w ten składnik.
Oprócz właściwości pomocnych w leczeniu raka prostaty, likopen obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu nawet o 55%. W jednym z badań przeprowadzonych na grupie 1000 mężczyzn, po uwzględnieniu innych czynników ryzyka udaru mózgu, takich jak podeszły wiek, cukrzyca, okazało się, że u mężczyzn z najwyższym poziomem likopenu we krwi ryzyko udaru mózgu było o 55% mniejsze niż w grupie mężczyzn, którzy mieli mniejsze poziomy likopenu.
Aby nasz organizm dobrze wchłonął likopen niezbędny jest jakiś zdrowy tłuszcz, aby wszystkie składniki odżywcze zostały rozpuszczone i przyswojone.
2. Arbuz zawiera L-cytrulinę, która zmniejsza bolesność mięśni
L-cytrulina jest aminokwasem zasadowym, który po spożyciu przekształca się w kilka innych aminokwasów, które zwiększają przepływ krwi do mózgu. Ponadto pobudza krążenie, dodaje energię i może łagodzić objawy zmęczenia. Jest on również stosowany do leczenia różnych schorzeń i dysfunkcji erekcji, a także w chorobie Alzheimera.
Najwięcej l-cytruliny znajduje się w skórce arbuza. Skórka jest całkowicie jadalna! Aby to wykorzystać, najlepszym sposobem jest spożycie jej w postaci koktajlu. Wystarczy włożyć kawałek arbuza wraz z zieloną skórką i dokładnie zmiksować. Daje słowo, że taki koktajl smakuje równie dobrze co bez skórki, różnica jest praktycznie nie zauważalna.
3. Arbuz w 91 % składa się z wody
To ważne, bo woda utrzymuje nas przy życiu. Potrzebujemy jej dla pięknej skóry, prawidłowego metabolizmu i do zachowania zdrowia. Arbuza to idealny owoc w gorące letni dzień, bo pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia i uniknąć odwodnienia, co zdarza się, szczególnie dzieciom i osobom starszym.
Jak jeść więcej arbuza?
Arbuza można jeść na deser, lub na „wytrawno” z serem feta i bazylią. Proponuję doskonałą sałatkę na letnie upały.
Lekka, orzeźwiająca sałatka z arbuza, sera fety i bazylii. Robi się w 3 minuty, wygląda bardzo efektownie i jest po prostu pyszna. Soczysty i słodki arbuz przełamany smakiem bazylii i świeżo mielonego czarnego pieprzu, to idealne danie na lekki lunch lub kolację. To jedna z moich ulubionych sałatek:) pycha…
Sałatka z arbuza z bazylią i oliwą z oliwek
SKŁADNIKI na 2 porcje sałatki
Ćwiartka arbuza około 500 gramów
2 plasterki sera feta ( u mnie feta z migdałów)
4 liście świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
WYKONANIE
Odciąć skórkę z arbuza. Miąższ pokroić na dowolne kawałki. Ja pokroiłam je na trójkąty i potem raz jeszcze na pół.
Przełożyć arbuza do miseczki, posypać posiekaną bazylią, dodać na wierz ser feta i delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Na koniec posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przeczytaj też:
9 powodów, dlaczego należy płukać usta olejem kokosowym
2 łyżki tego oleju dziennie pomagają przyspieszyć odchudzanie, szczególnie z brzucha