Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalającnych tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.
W ciągu roku zdarza się kilka takich okazji, które zdecydowanie sprzyjają towarzyskim spotkaniom. Zbliża się długi majowy weekend, czyli okres, który przede wszystkim kojarzy się z rozpoczęciem sezonu na grillowanie. Nawet jeśli w tym roku zła pogoda uniemożliwi nam relaks na wolnym powietrzu, zawsze możemy spędzić miło ten czas w domu, np. popijając pysznego drinka.
Alkohol spożywany od czasu do czasu z pewnością nikomu nie zaszkodzi, dlatego przy okazji majówki postanowiłam zaprezentować Wam kilka przepisów na drinki i koktajle – zarówno te słodkie, jak i bardziej wytrawne.
5 POMYSŁÓW NA DRINKI NA MAJÓWKĘ
ROOFTOP LEMONADE – LEMONIADA Z ALKOHOLEM
Składniki:
50ml wódki
90 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny
plasterki świeżego ogórka
ćwiartki cytryny (do dekoracji)
Wykonanie:
Do shakera wlej sok z cytryny i wódkę i dokładnie wszystko wymieszaj. W szklance umieść kilak plasterków ogórka i przelej do niej napój. Na koniec udekoruj drinka ćwiartką cytryny.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Delish
„NIEWINNA” MARGARITA
2 szklanki soku z cytryny
1 szklanka tequili
1/3 szklanki syropu klonowego
1/4 łyżeczki syropu klonowego
6 paseczków pomarańczowej skórki
12 liści świeżej mięty
1/2 łyżeczka soli morskiej
Wykonanie:
W dużym dzbanku pomieszaj ze sobą sok z cytryny, tequilę oraz syrop klonowy. Brzeg każdej szklanki przetrzyj jednym paskiem skórki pomarańczowej – dzięki temu drink zyska przyjemny pomarańczowy aromat. W małej miseczce pomieszaj ze sobą 1/4 łyżeczki syropu klonowego, miętę oraz sól, następnie umocz palec w syropie i przetrzyj nim brzegi szklanek. W shakerze do koktajli umieść 5 kostek lodu i przelej do niego połowę przygotowanej mikstury z tequilą – dokładnie wszystko wymieszaj i przelej do trzech szklanek. Tę samą czynność powtórz przy przygotowaniu kolejnych trzech drinków.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Country Living
KONIAK Z MIODEM I ROZMARYNEM
Składniki (na 8 drinków):
3 gałązki świeżego rozmarynu
3/4 szklanki miodu
2 szklanki koniaku
1 szklanka soku z cytryny
Wykonanie:
Do średniej wielkości garnka dolej 2 i 2/3 szklanki wody, dorzuć 3 gałązki rozmarynu i zagotuj wszystko. W momencie zagotowania się wody pozostaw rozmaryn jeszcze na minutę, następnie odstaw garnek z palnika na około 20 minut. Wyciągnij rozmaryn, połam go na kawałki, a następnie przełóż do foremek do lodu, zalej wodą i wstaw do zamrażalnika. W dzbanku wymieszaj koniak, sok z cytryny i miód. Dodaj do mikstury kostki lodu i mieszaj wszystko aż składniki dokładnie się połączą. Gotowy alkohol przelej do szklanek. Drinki możesz udekorować gałązkami rozmarynu.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Country Living
WIELKI GATSBY
Składniki:
30 ml wódki
30 ml likieru Lillet Blanc
90 ml świeżo wyciskanego soku z grejpfruta
plasterek pomarańczy (do ozdoby)
Wykonanie:
Połowę szklanki wypełnij lodem. Dodaj do niej wódki, likieru Lillet Blanc i soku grejpfrutowego. Pomieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec udekoruj drinka plasterkiem pomarańczy.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Serious Eats
ZIELONY DUSZEK
Składniki:
60 ml ginu
30 ml likieru Green Chartreuse
30 ml świeżo wyciskanego soku z limonki
Wykonanie:
Do shakera dodaj lód, wlej gin, likier oraz sok z limonki i dokładnie wymieszaj. Drink gotowy!
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Serious Eats