pisanki_1Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania

Autorka Diety Venus

Kolorowanie jajek, TAK, ale tylko naturalnymi, roślinnymi barwnikami.Pewnie znasz te tradycyjne jak skórki z cebuli, buraki albo czerwoną kapustę, jednak oprócz tych sposobów są jeszcze i takie, dzięki którym możemy mieć pisanki w kolorach tęczy.

Najlepiej, jeśli mamy białe jajka, wówczas kolory, szczególnie te w odcieniach czerwieniu, różu, niebieskiego i żółtego wychodzą bajecznie. Przy wszystkich kolorach zasada jest ta sama. W małej ilości wody gotujemy warzywa, sok, lub owoce. Wyjmujemy je tak, aby pozostała jedynie kolorowa woda. Wkładamy do niej jajka, które powinny być całkowicie zanurzone w wodzie. Dodajemy łyżeczkę octu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywne kolory, trzymamy jajka nieco dłużej. Po tym czasie wyjmujemy jaja i osuszamy je papierowym ręcznikiem.

Jajka zafarbowane naturalnym barwnikiem nie będą błyszczące, jeśli jednak chcesz aby delikatnie się świeciły, można nasmarować je odrobiną oleju

Oto 36 sposobów na kolorowe pisanki wyłącznie roślinnymi barwnikami

Kolor lawendowy:

  • herbatka z kwiatów hibiskusa
  • sok z czerwonych winogron

Kolor fioletowy:

  • herbatka z hibiskusa
  • czerwone wino
  • mała ilość obierek z czerwonej cebuli

Kolor niebieski:

  • sok z jagód
  • liście czerwonej kapusty

Kolor zielony:

  • liście szpinaku
  • spirulina lub młody jęczmień w proszku

Kolor zielonkawo-żółty:

  • obierki z zielonych jabłek

Kolor żółty:

  • skórki z pomarańczy lub cytryny
  • marchewka gotowana razem nacią (z zieloną częścią)
  • nasionka selera
  • herbatka z rumianku
  • zielona herbata
  • kurkuma w proszku
  • kmin rzymski w proszku

Złoto-brązowy:

  • nasionka kopru

Brązowy:

  • zmielona czarna kawa
  • kawa rozpuszczalna
  • czarna herbata

Pomarańczowy:

  • gotowane skórki z białej cebuli
  • gotowana marchew
  • płatki chilii lub chilli w proszku
  • papryka w proszku

Różowy:

  • buraki
  • gotowana żurawina
  • maliny

Czerwony:

  • dużo skórek z czerwonej cebuli
  • wiśnie
  • maliny
  • sok z granatów

Zobacz też: