Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Nadszedł czas długo wyczekiwanych sezonowych warzyw, za których smakiem zdecydowanie zdążyliśmy się już stęsknić. Na szczęście im bliżej lata, tym coraz częściej spotykamy je na straganach. Wśród nich nie zabrakło oczywiście botwinki, która stanowi doskonały składnik wielu zup i sałatek.

Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego zawierają więcej pożytecznych składników od samych buraków i co ciekawe, zalicza się je do najbardziej wartościowych roślin z zielonymi liśćmi. Przede wszystkim botwinka to bogactwo witaminy K, która zapobiega sklejaniu się płytek krwi, wspiera układ trawienny, odtruwa wątrobę i zwiększa ilość wapnia w organizmie.

Poniżej prezentuję Wam trzy pomysły na zdrowe zupy z botwinką, które śmiało możecie jeść na odchudzającej diecie. Wśród przepisów znalazła się nie tylko klasyczna wersja zupy z botwinką, ale również ciekawe połączenia smaków, m.in. z awokado, selerem naciowym czy brokułami.

OTO 3 POMYSŁY NA ZUPY Z BOTWINKĄ

WARZYWNA ZUPA Z BOTWINKĄ

Składniki:

jeden pęczek botwiny (liście i łodygi)

1 cebula (posiekana)

1 mały por (cienko pokrojony w plasterki)

1/2 łodygi selera naciowego (drobno pokrojony)

1 ząbek czosnku (posiekany)

1 duża marchew (starta)

4 średnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)

2 łyżki koperku i natki pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

2/3 łyżki soli

pieprz

3-4 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cebulę, por i seler, dokładnie wymieszaj wszystko, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dodaj pokrojoną botwinę i startą marchew i kontynuuj gotowanie przez kilka minut, co jakiś czas wszystko mieszając. Dodaj ziemniaki, przyprawy i wodę i pomieszaj wszystko. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut. Na koniec dodaj koperek i pietruszkę.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Everyday Healthy Recipes

BOTWINKA Z JAJKIEM

Składniki:

1 pęczek botwinki (razem z buraczkami)

3 marchewki (starte lub pokrojone w małą kostkę)

1 średnia cebula (posiekana)

4-6 ząbków czosnku (zmiażdżonego)

2 duże ziemniaki

sok z połowy cytryny

2-3 liście laurowe

sól

pieprz czarny

szczypta pieprzu cayenne

opcjonalnie: koper włoski, mielona kolendra

1-2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki do zaserwowania:

mleko kokosowe

zielona cebulka

jajko

Wykonanie:

Umyj botwinkę i pokrój ją na drobne kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij ją przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i gotuj przez niecałą minutę. Dodaj pokrojone buraczki, marchew i duś wszystko przez 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj liście botwiny, dodaj około 2,5 litra wody lub bulionu warzywnego, ziemniaki, sól, pieprz, pieprz cayenne i liście laurowe. Doprowadź wszystko do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez około 15 minut (lub do momentu, kiedy ugotują się ziemniaki). Następnie wyciśnij sok z cytryny. Gotową zupę możesz podawać na zimno i ciepło, z dodatkiem jajka, zielonej cebulki i mleka kokosowego.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Cooking Crossroads

KREM Z BROKUŁÓW I AWOKADO Z BOTWINKĄ

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula (posiekana)

6 szklanek bulionu warzywnego

2 średnie brokuły

1 awokado

2 szklanki botwinki

2 łyżki świeżej natki pietruszki

sok z jednej limonki

sól i pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę (przez około 3 minuty). Dodaj bulion, sól, pieprz oraz brokułu. Doprowadź wszystko do zagotowania, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut (lub do momentu,kiedy brokuły zrobią się miękkie). Dodaj botwinkę i pietruszkę i gotuj przez 2 minuty, w międzyczasie mieszając. Dodaj awokado i sok z limonki, a następnie użyj blendera, by zrobić z zupy delikatny gładki krem. Do gotowej zupy dodaj wedle uznania świeżą zieleninę, pestki dyni i łyżkę oliwy.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Bowl of Delicious

Zobacz także: