Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>
Nadszedł czas długo wyczekiwanych sezonowych warzyw, za których smakiem zdecydowanie zdążyliśmy się już stęsknić. Na szczęście im bliżej lata, tym coraz częściej spotykamy je na straganach. Wśród nich nie zabrakło oczywiście botwinki, która stanowi doskonały składnik wielu zup i sałatek.
Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego zawierają więcej pożytecznych składników od samych buraków i co ciekawe, zalicza się je do najbardziej wartościowych roślin z zielonymi liśćmi. Przede wszystkim botwinka to bogactwo witaminy K, która zapobiega sklejaniu się płytek krwi, wspiera układ trawienny, odtruwa wątrobę i zwiększa ilość wapnia w organizmie.
Poniżej prezentuję Wam trzy pomysły na zdrowe zupy z botwinką, które śmiało możecie jeść na odchudzającej diecie. Wśród przepisów znalazła się nie tylko klasyczna wersja zupy z botwinką, ale również ciekawe połączenia smaków, m.in. z awokado, selerem naciowym czy brokułami.
OTO 3 POMYSŁY NA ZUPY Z BOTWINKĄ
WARZYWNA ZUPA Z BOTWINKĄ
Składniki:
jeden pęczek botwiny (liście i łodygi)
1 cebula (posiekana)
1 mały por (cienko pokrojony w plasterki)
1/2 łodygi selera naciowego (drobno pokrojony)
1 ząbek czosnku (posiekany)
1 duża marchew (starta)
4 średnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
2 łyżki koperku i natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2/3 łyżki soli
pieprz
3-4 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cebulę, por i seler, dokładnie wymieszaj wszystko, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dodaj pokrojoną botwinę i startą marchew i kontynuuj gotowanie przez kilka minut, co jakiś czas wszystko mieszając. Dodaj ziemniaki, przyprawy i wodę i pomieszaj wszystko. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut. Na koniec dodaj koperek i pietruszkę.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Everyday Healthy Recipes
BOTWINKA Z JAJKIEM
Składniki:
1 pęczek botwinki (razem z buraczkami)
3 marchewki (starte lub pokrojone w małą kostkę)
1 średnia cebula (posiekana)
4-6 ząbków czosnku (zmiażdżonego)
2 duże ziemniaki
sok z połowy cytryny
2-3 liście laurowe
sól
pieprz czarny
szczypta pieprzu cayenne
opcjonalnie: koper włoski, mielona kolendra
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki do zaserwowania:
mleko kokosowe
zielona cebulka
jajko
Wykonanie:
Umyj botwinkę i pokrój ją na drobne kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij ją przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i gotuj przez niecałą minutę. Dodaj pokrojone buraczki, marchew i duś wszystko przez 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj liście botwiny, dodaj około 2,5 litra wody lub bulionu warzywnego, ziemniaki, sól, pieprz, pieprz cayenne i liście laurowe. Doprowadź wszystko do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez około 15 minut (lub do momentu, kiedy ugotują się ziemniaki). Następnie wyciśnij sok z cytryny. Gotową zupę możesz podawać na zimno i ciepło, z dodatkiem jajka, zielonej cebulki i mleka kokosowego.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Cooking Crossroads
KREM Z BROKUŁÓW I AWOKADO Z BOTWINKĄ
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula (posiekana)
6 szklanek bulionu warzywnego
2 średnie brokuły
1 awokado
2 szklanki botwinki
2 łyżki świeżej natki pietruszki
sok z jednej limonki
sól i pieprz
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę (przez około 3 minuty). Dodaj bulion, sól, pieprz oraz brokułu. Doprowadź wszystko do zagotowania, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut (lub do momentu,kiedy brokuły zrobią się miękkie). Dodaj botwinkę i pietruszkę i gotuj przez 2 minuty, w międzyczasie mieszając. Dodaj awokado i sok z limonki, a następnie użyj blendera, by zrobić z zupy delikatny gładki krem. Do gotowej zupy dodaj wedle uznania świeżą zieleninę, pestki dyni i łyżkę oliwy.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Bowl of Delicious
Zobacz także: