Katarzyna Gurbacka
Dietetyk,
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Jak jeść zdrowo, schudnąć  i czuć się fantastycznie każdego dnia?

Złe odżywianie to nie tylko  problem przyrastających kilogramów. Musisz wiedzieć, że złe nawyki żywieniowe powodują pogorszenie samopoczucia, jesteśmy ospali i nie mamy energii do życia.
Ponadto wiele współczesnych chorób to dolegliwości, które wynikają ze złej diety. Wystarczy jednak, że wprowadzisz do codziennej diecie kilka wskazówek, a możesz znacznie poprawić swoje zdrowie i schudnąć. Dieta niskowęglowodanowa, sprzyja nie tylko osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ma działanie lecznicze w wielu dolegliwościach. Jej skuteczność została potwierdzona naukowo, oraz setki osób zadowolonych z jej efektów.

Zalety diety niskowęglowodanowej :

jabłko1. Obniża zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, a jednocześnie przy regularnych ćwiczeniach, sprzyja budowaniu masy mięśniowej. Dzięki temu skóra jest napięta i sprężysta.
2. Wspomaga leczenie cukrzycy oraz poprawia we krwi stosunek złego cholesterolu do tego dobrego.
3. Korzystnie wpływa na osoby, które od dłuższego czasu borykają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
4. Jednak największa zaletą diety low carb jest regulacja poziomu insuliny we krwi. A im mniejsze wahania insuliny, tym mniejsze zagrożenie nie tylko cukrzycą, ale też napadowym objadaniem, które gubi osoby będące na diecie.
5. Dużą zaletą spożywania mniejszej ilości węglowodanów jest też obniżenie ciśnienia krwi, niwelowanie stanów zapalnych kości i stawów oraz korzystny wpływ na kondycję całego organizmu. Osoby, które stosują dietę low carb, mają więcej energii i lepsze samopoczucie.

Plan diety, który pomoże Ci schudnąć nawet 7 kg w ciągu 2 tygodni, Basi się udało, zobacz>>

Zobacz 7 powodów, dla których naprawdę warto zastosować dietę niskowęglowodanową.

1. Mała ilość węglowodanów nie szkodzi zdrowiu

Choć z diety low carb z powodzeniem korzystają miliony ludzi na całym świecie, nadal funkcjonuje wokół niej wiele nieprawdziwych i krzywdzących stereotypów. Przeciwnicy diety twierdzą, że jest ona niezdrowa – bo wysoka zawartość tłuszczu w codziennym jadłospisie wpływa na pogorszenie kondycji serca, obciążenie nerek, zakwaszenie organizmu czy nawet powstawanie nowotworów. Uważają też, że taka dieta ma niewiele wspólnego z racjonalnym odżywianiem oraz że zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i nadmiaru cholesterolu we krwi. Tymczasem nie potwierdzają tego badania naukowe. Badania kliniczne przeprowadzone w Zakładzie Farmakologii Doświadczalnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej PAN nie ujawniły negatywnego wpływu diety low carb na nasz organizm.

2. Im mniej węglowodanów, tym lepszy efekt dietetyczny

Dietę niskowęglowodanową można przeprowadzać na różne sposoby, w zależności od tego, jak szybko chcemy stracić na wadze. Niektórzy potrzebują schudnąć bardzo szybko – dotyczy to przede wszystkim osób z bardzo dużą otyłością, zagrażającą zdrowiu, a także osób z cukrzycą czy zespołem metabolicznym. Ta opcja przydatna jest również osobom, które szykują się do poważnej operacji i redukcja wagi ciała jest wskazana.

Szybką i efektowną utratę masy ciała gwarantuje spożywanie od 10 do maksymalnie 20 gramów węglowodanów dziennie. Jak to policzyć? Bardzo prosto. W przypadku żywności paczkowanej skład poszczególnych składników pokarmowych znajdziemy na opakowaniu danego produktu. Natomiast, jeśli kupujemy żywność bez opakowania, czy na wagę, warto zajrzeć do tabel kalorycznych i odżywczych, które znajdziemy w sieci. Dzięki temu szybko opanujemy zawartość węglowodanów w najpopularniejszych produktach żywnościowych i po pewnym czasie wystarczy odrobina wyczucia zamiast liczenia.

Popularne: Szczegółowo rozpisany jadłospis na dietę na której schudła Basia

3. Regularny spadek, widoczne efekty niemal od razu

Osoby, które chcą schudnąć szybko, ale mają nieco bardziej odległy termin – do wakacji, do ślubu koleżanki za kilka miesięcy, mogą zastosować mniej restrykcyjną dietę niskowęglowodanową. W ich przypadku wystarczy spożywanie od 25 do 60 g węglowodanów dziennie. Będzie nieco łatwiej niż w przypadku większego ograniczenia węglowodanowego, waga też nie będzie spadała z dnia na dzień – ale najważniejsze – będzie spadała. Efekt będzie widoczny już po kilku tygodniach.

4. Niewielkie ograniczenie węglowodanów i tak da rezultaty

Jest też trzecia wersja diety niskowęglowodanowej, która sprawdzi się w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, którym niekoniecznie się spieszy. Mają niewielką nadwagę i mogą poczekać na efekty nieco dłużej albo musza schudnąć, ale nie chcą zbytnio zmieniać swoich nawyków żywieniowych, bo wiedzą, że w dłuższej perspektywie nie przyniesie to efektów. Wystarczy ograniczenie ilości codziennie spożywanych węglowodanów do 100 g dziennie, a efekty pojawią się – może nie od razu, ale w dłuższej perspektywie na pewno. Kto chce schudnąć kilka kilogramów, ale nie jest to sprawa życia i śmierci na najbliższe kilka tygodni, warto rozłożyć dietę w czasie. Bo im dłuższy proces chudnięcia, tym trwalsze i lepsze efekty odchudzania.

5. Wskazana konsultacja z lekarzem

Przed zastosowaniem diety niskowęglowodanowej, podobnie jak w przypadku innych diet, warto skonsultować się z lekarzem i sprawdzić, czy nie ma żadnych przeciwwskazań do gubienia kilogramów. Obowiązkowo do lekarza powinni wybrać się cukrzycy, gdyż dieta niskowęglowodanowa może doprowadzić do nadmiernego spadku stężenia glukozy we krwi.

Natomiast umiejętnie dopasowana dieta low carb może być zbawienna dla cukrzyków, szczególnie tych, którzy cierpią na cukrzyce typu drugiego. Właściwe odżywianie i niskie spożycie węglowodanów może bowiem ograniczyć leczenie farmakologiczne do minimum. Co więcej, dieta niskowęglowodanowa niweluje występowanie hiperglikemii po jedzeniu, a poziom cukru we krwi jest stabilny i nie ulega zbyt dużym wahaniom.

Dieta niskowęglowodanowa oparta jest na produktach o niskiej zawartości cukru. Choć dla wielu osób wydaje się niemożliwa do zastosowania, bo nie potrafią żyć bez chleba, ziemniaków czy makaronu, w rzeczywistości dieta low carb dopuszcza spożycie tak wielu produktów, że bez problemu można tworzyć z nich pyszne, zróżnicowane i wartościowe posiłki.

6. Co jeść zamiast produktów bogatych w węglowodany?

Mięso – jest bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wielu niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Zawiera, między innymi: żelazo, cynk oraz witaminy: B1, B2,
B12 oraz niacynę. Jedząc mięso dostarczamy naszemu organizmowi wielu cennych wartości odżywczych oraz białka budulcowego, wykorzystywanego do budowy wszystkich tkanek i komórek. W zbilansowanej diecie warto jeść mięso zarówno chude, jak i bardziej tłuste – tłuszcz jest bowiem niezbędny do rozpuszczania wielu witamin, dostarczanych wraz z pożywieniem

Ryby – są doskonałym źródłem niezbędnych wartości odżywczych. Wbrew pozorom, powinniśmy często jeść nie tylko ryby chude, ale też te bardziej tłuste, gdyż zawierają sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak Omega-3. Ryby zawierają też sporo białka oraz mikroelementów, takich jak jod, selen, wapń i magnez. Jedząc je regularnie, zapobiegniemy powstawaniu w naszym organizmie niedoborów żywieniowych.

Jajka – są idealnym źródłem białka. To jedyny produkt, w którym znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Co więcej, w jajkach znajduje się sporo lecytyny oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Warzywa – są cennym źródłem witamin, minerałów, a także białek. Najlepiej spożywać je na surowo, gdyż wtedy mają najwięcej wartości odżywczych. Jeśli warzywa będziemy spożywać regularnie i w sposób zróżnicowany, zapewnimy naszemu organizmowi codzienną porcję niezbędnych substancji odżywczych. Oczywiście, na diecie niskowęglowodanowej należy unikać tych warzyw, które są bogatym źródłem węglowodanów, czyli przede wszystkim ziemniaków.

Zdrowe węglowodany – tu na pierwszym miejscu należy postawić kasze. Choć zawierają one sporo skrobi, która w naszym organizmie szybko jest rozkładana do glukozy, na diecie niskowęglowodanowej nie należy z nich rezygnować. Kasze górują bowiem pod względem wartości odżywczych nad innymi produktami z wysoka zawartością węglowodanów. Mają mnóstwo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. Są też bogatym źródłem witamin i minerałów, praktycznie wszystkich, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Trzeba jednak pamiętać, że kasze to przede wszystkim węglowodany – na diecie low carb nie możemy spożywać ich bez umiaru, a w rozsądnych ilościach.

Popularne: 6 tygodniowy plan diety niskowęglowodanowej

7. Co pić na diecie niskowęglowodanowej? 

Na każdej diecie ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także to, co pijemy. Nie inaczej jest w przypadku diety low carb. Należy zrezygnować z soków owocowych oraz słodzonych napojów – to prawdziwe bomby węglowodanowa, absolutnie niewskazane podczas ograniczania spożycia cukrów prostych. Najlepsze napoje to woda, kawa i herbata.

Woda – warto jej pić jak najwięcej. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział we wszystkich procesach wewnętrznych. Przyspiesza prace układu pokarmowego, a także oczyszcza ciało z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Optymalna ilość wody, jaka powinniśmy wypijać w ciągu dnia, to około 2 litry – najlepiej mineralnej i niegazowanej. Woda gazowana, ze względu na dużą zawartość dwutlenku węgla, może powodować wzdęcia, które nie działają korzystnie na psychikę osób odchudzających się. Aby osiągnąć efekt alkalizujący (odkwaszajacy) mozna dodać do wody cytrynę lub ocet jabłkowy. 

Kawa – oczywiście mielona, sypana i świeżo parzona. Ma niewielkie ilości składników odżywczych, jednak jej najlepszym składnikiem jest pobudzająca kofeina – dodaje energii, usuwa zmęczenie i znużenie. Ale to nie wszystko – kofeina zwiększa w osoczu ilość wolnych kwasów tłuszczowych, wykorzystywanych przez mięśnie. Dzięki temu oszczędzany jest zapas zgromadzonego glikogenu, a co za tym idzie – zwiększa się wytrzymałość i wydolność organizmu.

Herbata – zawiera flawonoidy, czyli substancje zwalczające w naszym organizmie wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się organizmu. Aby nie pić zbyt dużo czarnej herbaty, warto do codziennej diety włączyć herbatę zieloną, czerwoną oraz herbatki ziołowe i owocowe. Mają znikomą ilość kalorii, są więc prawdziwym sprzymierzeńcem podczas odchudzania.

Co jeszcze możedsz zrobić jeśli potrzebujesz diety niskowęglowodanowej?

Wypróbuj dokładnie rozpisany na śniadania, przekąski, obiady i kolacje, prosty jadłospis na dietę z małą ilością węglowodanów. Wiele z tych składników to najzdrowsze pokarmy na ziemi. Dostraczą Ci nie tylko dobrych składników odżywczych, ale także pomogą zdrowo schudnąć, wyregulować poziom cukru we krwi, obniżyć poziom cholesterolu i pozbyć się zaparć. Ten jadłospis znajdziesz na następnej stronie: