Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 40 kg? Poznaj plan na odchudzanie, na którym schudnie nawet największy leń>>

Ostatnio dynia jest absolutnie na pierwszym planie w mojej kuchni. Dynię staram się przyrządzać na wszelkie możliwe sposoby i należą do nich również przepyszne dyniowe potrawki, takie jak m.in. curry.

Poniżej chciałam się z Wami podzielić kilkoma fajnymi przepisami, które zainspirowały mnie do przyrządzenia kilku dyniowych potraw. Dania je się na ciepło, co jest idealne przy takiej aurze. Do tego możecie je jeść bez wyrzutów sumienia i zupełnie nie myśleć o dodatkowych kilogramach.

WYTRAWNE PLACKI DYNIOWE

dynia

Składniki:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
3/4 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki pokrojonych liści szpinaku
1/2 szklanki startej marchewki
1/2 szklanki pokrojonej zielonej cebulki
2-3 łyżki pokrojonej świeżej kolendry
1/4 szklanki wody
3/4 łyżeczki płatków chili
sól do smaku
2-4 łyżki oleju (do smażenia placków)

Wykonanie:

W dużej misce pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i dodaj do nich wodę. Kiedy wszystkie produkty dobrze się połączą, rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i możesz się już zabierać za smażenie placków. Jeden dyniowy placek to około 2 łyżek mikstury. Placki trzymaj na rozgrzanej patelni około 3-6 minut na jeden stronie. Kiedy już placki zrobią się złociste, zdejmij je z patelni i podawaj je z odrobiną pesto lub ulubionego dipu oraz z dodatkiem świeżych ziół.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Ruchis Kitchen

CURRY Z DYNI

Składniki:

2 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżki gorczycy
1 łyżka kuminu
6 liści laurowych
1 cebula, pokrojona
2 łyżki startego imbiru
2 łyżki przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
3 pomidory, pokrojone w kostkę
650 g dyni, pokrojonej w kostkę
2 szklanki pokrojonego jarmużu
2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

sól do smaku
garść prażonych orzechów nerkowca
mała wiązka świeżej kolendry
plasterki limonki, do serwowania

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj ziarna gorczycy, kumin oraz liście laurowe i gotuj wszystko na średnim ogniu, do momentu kiedy przyprawy zrobią się ciemniejsze i uwolnią swój aromat. Następnie dodaj cebulę, imbir i czosnek, a kiedy cebula się zeszkli, dodaj mieloną kolendrę, kurkumę i chili i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.

Następnie dodaj pomidory, a kiedy puszczą sok i zrobi się z nich sos, dodaj do nich dynię, jarmuż oraz mleko kokosowe. Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj wszystko dopóki dynia zrobi się miękka. Po tym czasie dodaj ugotowaną cieciorkę i gotuj wszystko przez kolejne kilka minut. Usuń z gotowego curry liście laurowe, przypraw wszystko solą do smaku. Gotowe danie możesz podawać z dodatkiem ryżu lub kaszy. Możesz je posypać prażonymi nerkowcami, kolendrą i dodać limonkę dla smaku.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Cilantro and Citronella

TAJSKIE CURRY Z ZIEMNIAKAMI I DYNIĄ

Składniki:

12 małych ziemniaków
3/4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
1/2 szklanki żółtej pasty curry
sól do smaku
1 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki, dynię pokrój w kostkę i gotuj oba warzywa w oddzielnych garnkach z odrobiną soli. Kiedy warzywa już będą miękkie, w woku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj pastę curry, rozgrzej ją, a następnie dodaj kawałki ugotowanych ziemniaków i dyni i gotuj wszystko przez 5 minut. Następnie dodaj 1/4 lub 1/2 szklanki wody i doprowadź wszystko do zagotowania. Kiedy curry uzyska już odpowiednią kremową konsystencję, dodaj mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 1-2 minuty. Gotowe curry możesz podawać z dodatkiem prażonych orzeszków ziemnych, wybranych świeżych ziół i płatków chili. Danie podawaj na gorąco.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Curry Trail