Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu Dieta Venus

Dynia odmładza, jest dobra dla skóry i oczu, ma też działanie antyrakowe i antydepresyjne. Ugotowałam z niej zupę. Porcja ma prawie 7 gramów błonnika i ZERO cholesterolu! Wypróbuj ją koniecznie.

Jest piękna, pomarańczowa i pachnąca. Można wyczarować z niej pyszne danie, albo ustawić dla dekoracji. Uwielbiam ją, a właśnie jest na nią sezon.

Oto kilka powodów dlaczego warto jeść dynie!

Czy wiesz, że dynia jest super zdrowa? Nawet gotowana wersja ma mało kalorii i nie traci wielu cennych składników. W 100 gramach znajduje się tylko 36 kalorii. Ma też spore ilości błonnika i składników mineralnych. Taka porcja dyni w 100% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Dynia ma też dużo witaminy C, ryboflawiny, potasu, miedzi i manganu. Ma znaczące ilości witaminy E (alfa-tokoferol), tiaminy, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i fosforu.

Jakie mamy z tego korzyści?

Jedną z jej najlepszych właściwości jest to, że dynia ma wysoką zawartość karotenoidów.
To one nadają jej piękny pomarańczowy kolor. Oprócz tego, przekształcają w witaminę A, która jest idealnym przeciwutleniaczem. Pomaga to zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się, wielu chorobom układu krążenia i innych infekcjom.

Witamina A jest również niezbędna dla zachowania dobrego wzroku. Pomaga też zapobiegać wielu nowotworom min. rakowi płuc. Flawonoidy, takie jak kryptoksantyny, luteiny i zeaksantyny niszczą wolne rodniki, co pomaga chronić siatkówkę oka przed zwyrodnieniem.

Dynia ma jeszcze jeden ukryty związek, który jest specjalnym bonusem od Matki Natury. Jest to tryptofan, aminokwas, który musimy dostarczyć wraz z dietą. To dzięki niemu mamy dobry humor, to on relaksuje nasze ciało, uspokaja nerwy i poprawia sen. Tryptofan ma też działanie przeciwdepresyjne, które jest często wykorzystywane w terapii wspomagającej łagodniejsze stany depresyjne.
Dynia ma cenne nasiona, które są idealną przekąską. Są skoncentrowanym źródłem minerałów i witamin. W 100 gramowej porcji jest 30 g białka. Taka porcja pokrywa 110% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Pestki dyni nie mają cholesterolu, dlatego są idealną przekąską, dla osób z chorobami układu krążenia i wysokim cholesterolem.

Mój przepis na ulubioną zupę dyniową…

Prosta i szybka zupa dyniowa
z tymiankiem i migdałami

zupa dyniowa

Zupa z dyni

Składniki na 4 porcje

4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
1 cebula
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki migdałów w płatkach
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy
woda

Na 1 porcję:

Kalorie : 119
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 6,3 g
Cholesterol: 0 g
Węglowodany: 18,2 g
Błonnik: 6,7 g

Wykonanie:

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka
W wysokim rondlu lub garnku rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie dodać dynię.
Smażyć około 10 minut aż dynia lekko się przyrumieni.
Zalać wodą do wysokości dyni, zagotować, nakryć przykrywką i zmniejszyć ogień
.
Gotować aż dynia będzie miękka.Na patelni bez tłuszczu uprażyć kolejno migdały w płatkach a następnie tymianek
Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać przegotowanej wody Zupę zmiksować na gładki krem.
Doprawić do smaku solą.
Na talerz wlać porcję
 zupy i posypać uprażonymi migdałami, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem

Wypróbuj też inne dania z dynią w roli głównej:

Frytki z dyni
Pizza z dynią

…a jeśli szukasz innych zdrowych dań, dzięki który możesz odzyskać zdrowie, kliknij poniżej:

potrawy spalające tłuszcz

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!