Chcesz nauczyć się dobrze jeść i zdrowo schudnąć, nawet 40 kg? Dołącz do wspaniałej społeczności, gdzie otrzymasz dopasowane do Ciebie plany jedzenia, przepisy i mnóstwo motywacji! Zapisz się dzisiaj!

Uwielbiam tę zupę. Nie dość, że robi się ją bardzo szybko, to jeszcze jest pyszna, pożywna i wygląda zabójczo. Można ją podać nie tylko na co dzień, ale także jako elegancką zupę na przyjęcie.
Oczywiście jak wszystkie moje dania, można zajadać się nią będąc na diecie:) Świetna także do pracy jako przekąska.

Składniki (dla 4 osób)

2 średniej wielkości cukinie
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
garść natki pietruszki lub koperku
4 łyżeczki pestek dyni lub migdałów
1 litr wody
sól i pieprz do smaku
szczypta chilli

Wykonanie

Obrać czosnek i pokroić go na kawałki. Cukinię pokroić w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pokrojoną cukinię. Smażyć około 5 minut, aż cukinia lekko się przyrumieni. Zalać ugotowaną wodą z czajnika i gotować jeszcze kilka minut, aż cukinia będzie miękka.
Zdjąć zupę z ognia i zmiksować.

Ja lubię bardziej gęstą zupę, jeśli wolisz mniej gęstą, możesz dolać do zupy przegotowanej wody.
Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni prażymy migdały lub pestki dyni i posypujemy nimi zupę.

Migdały praży się krótko, ponieważ bardzo szybko się przypalają, są wtedy gorzkie. Pestki dyni kiedy są już gotowe zaczynają „strzelać” na patelni.
Na koniec siadamy do stołu i zajadamy się tymi pysznościami:)

Smacznego:)

Ps. Gotując tą zupę także dla dzieci, można do miseczki dodać makaron lub grzanki.

131