Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Kiedyś nie wyobrażałam sobie dnia bez słodkiej przekąski. Zachcianki przychodziły znienacka, bez względu na porę dnia i nastrój. Rozpływające się w ustach czekoladki, pachnące ciastka i ciasteczka, „owocowe” napoje i lody – niemal każda słodycz kojarzyła mi się z przyjemnością.

Nawet kiedy starałam się ograniczać tego typu zachcianki, apetyt na cukier wzrastał. Wydawało mi się, że takie słodkości jak batoniki muesli czy jogurty owocowe, to zupełnie coś innego niż ciastka z kremem czy wafelki. Wówczas jeszcze nie wiedziałam, że to właśnie ukryty w wielu produktach cukier, również w tych określanych jako „zdrowe i dietetyczne”, skutecznie utrudnia mi odchudzanie i wzmaga chęć na jedzenie jeszcze większej ilości słodyczy. Uzależnienie od cukru naprawdę istnieje.

Kiedy udało mi się zrezygnować z jedzenia rafinowanego cukru, zauważyłam nagłą zmianę. Teraz potrafię przejść obojętnie koło półki ze słodyczami, częściej mam ochotę na warzywa, a kiedy decyduję się na coś słodkiego, to jem owoce, albo przygotowuję własne desery i wypieki, bez zbędnych sztucznych dodatków i białego cukru.

Po tej zmianie nawyków moja waga spadła, moja cera wygląda o wiele lepiej, mam więcej energii i lepsze samopoczucie.

Jeśli chcesz ograniczyć cukier, a brakuje Ci motywacji, to koniecznie poznaj 6 powodów, dla których powinnaś to zrobić już teraz. Wymienione symptomy świadczą, że w Twojej diecie jest zdecydowanie za dużo cukru.

UZALEŻNIENIE OD CUKRU I JEGO SKUTKI

TWOJA SKÓRA SZYBCIEJ SIĘ STARZEJE

Cukier wpływa na jakość kolagenu i elastyny, czyli białek, które oddziałują na elastyczność skóry i pomagają zachować jej młodość. Rozpoczyna on proces glikacji, w którym glukoza i fruktoza wiążą się z innymi białkami i lipidami. W wyniku połączenia tych cukrów i białek, dochodzi do przyspieszenia procesu starzenia się skóry. Cukier łączy się również z cząsteczkami kolagenu, co utrudnia ich odbudowę, kiedy ulegną one uszkodzeniu.

Skóra jest bardzo delikatna, dlatego to właśnie na niej widać pierwsze oznaki starzenia. Pamiętaj jednak, że proces glikacji oddziałuje również na wewnętrzne narządy – cukier „oblepia je” dokładnie w ten sam sposób. Glikacja bierze się ze złych nawyków żywieniowych, dlatego aby opóźnić proces starzenia, należy wykluczyć z diety jak najwięcej niezdrowych produktów – od słodkich napojów i słodyczy po produkty mączne. Istotne jest również odpowiednie nawadnianie organizmu – to właśnie dzięki piciu wody skóra jest nawilżona i piękna.

MASZ WIĘKSZY APETYT

Cukier działa jak narkotyk – im więcej go jesz, tym bardziej masz na niego ochotę. Kiedy się od niego uzależnisz, coraz trudniej jest Ci go odstawić. Uzależnienie od cukru działa na zasadzie nagród i pragnień – jesz cukier, więc Twój mózg nagradza Cię przyjemnością, a kiedy chcesz znów odczuwać tę przyjemność, musisz po raz kolejny zjeść cukier. W efekcie – przybywają Ci kilogramy, masz wahania nastroju, Twoja cera jest w gorszej kondycji, a Twoje zdrowie jest coraz słabsze. Jak uciec od tego nawyku?

Metodą może być zamiana przetworzonych przekąsek na owoce, a już najlepszym pomysłem będzie spożywanie produktów, które dają większe uczucie sytości – np. soczewicy, bananów lub płatków owsianych.

zakwaszenie organizmu

DOKUCZA CI BÓL ZĘBÓW

Bakterie, które żyją w Twojej jamie ustnej, żywią się cukrem. Wytwarzają one kwasy, które bezpośrednio wpływają na Twoje szkliwo i znajdującą się pod nim zębinę, powodując ich uszkodzenia. W starych badaniach szacowano, że cukier powinien stanowić nie więcej niż 10% źródła energii. Obecnie uważa się, że jego dzienna dawka powinna wynosić mniej niż 2-3 %. Te same badania wykazały również, że w miarę upływu lat wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia znacznie większej ilości ubytków. Dlatego, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia problemów z zębami, należy już od najmłodszych lat ograniczać spożycie cukru.

Warto również wiedzieć, że ubytki są nie tylko efektem spożywania dużej ilości ciasteczek, czekoladek i cukierków. Na gorszy stan zdrowia naszych zębów mają również wpływ inne produkty, które zawierają węglowodany, fruktozę oraz glukozę. Z tego względu dobrze jest ograniczać spożywanie produktów mącznych oraz owoców. Dobrą metodą jest mycie zębów po tego rodzaju posiłkach.

MASZ PROBLEMY Z UKŁADEM TRAWIENNYM

Spożywanie cukru zaburza funkcjonowanie układu trawiennego. Fruktoza może doprowadzić do nieszczelności jelit, w wyniku której wiele niepożądanych substancji zacznie przechodzić przez jelito cienkie i trafiać bezpośrednio do krwiobiegu. W efekcie może dojść do stanów zapalnych wątroby, trzustki i jelit, co zdecydowanie zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów.

Cukier oddziałuje również na florę bakteryjną jelit – może doprowadzić do jej uszkodzenia oraz do insulinooporności. Z tego względu warto zamienić cukier na zdrowe produkty, takie jak pokarmy bogate w błonnik oraz mające mnóstwo probiotyków kiszonki.

TŁUSZCZ TRZEWNY

Tłuszcz trzewny, inaczej wisceralny, odkłada się wokół narządów wewnętrznych. Jeśli nie jest go za wiele, to w odpowiedni sposób ochrania on nasze narządy. Jeśli jednak mamy go w nadmiarze, to tylko szkodzi naszemu zdrowiu. Wśród produktów, które wpływają na jego powstawanie możemy wymienić tłuszcze trans, przetworzone jedzenie oraz cukier.

Warto wiedzieć, że tłuszcz trzewny jest zależny od diety, a to oznacza, że ćwiczenia fizyczne nie pozbędą się jego tak skutecznie jak właściwe odżywianie. Z tego względu podstawą naszego codziennego jadłospisu powinny być pełnowartościowe produkty oraz wszystko, co zawiera jak najmniej cukru.

MASZ CZĘSTE STANY ZAPALNE

Jedno z badań wykazało, że u dzieci pomiędzy 2 a 9 rokiem życia, w których diecie znalazły się rafinowany cukier oraz przetworzone produkty, występuje znacznie większe ryzyko przewlekłych stanów zapalnych w późniejszym życiu. Ten problem nie dotyczył dzieci, w których diecie znalazło się mnóstwo warzyw i owoców.

Jeszcze inne badanie wykazało, że długoterminowe spożywanie napojów o wysokiej zawartości cukru, takich jak napoje gazowane czy soki w kartonie, może przyczynić się do rozwoju dny moczanowej oraz zwiększyć stany zapalne stawów u kobiet. Badanie przeprowadzone na 80 000 kobietach, w ciągu 22 lat, wykazało, że pacjentki​​, które spożywały co najmniej jedną porcję słodzonego napoju dziennie, aż o 95% zwiększały u siebie ryzyko rozwoju choroby.

Zobacz także:

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!