Tarte ziemniaki z jajkiem, kiełbasą i cukinią, kocham je!

Oto kolejny przepis z użyciem oleju kokosowego. 

tarte ziemniaki_z cukinią

Do wykonania tego dania użyłam batatów i tradycyjnych ziemniaków. Bardzo lubię, bataty, bo maja piękny kolor i delikatny słodki smak, przez co chętnie jedzą je także moje dzieci. Poza tym, bataty, czyli słodkie ziemniaki to warzywa bardzo bogate w potas. Jeden średni batat to prawie 700 mg tego cennego pierwiastka. Oprócz sporej dawki potasu, w batatach znajdziemy też sporo skrobi, beta-karotenu, błonnika oraz witamin A i E. Jedząc bataty zapewnimy sobie na długo uczucie sytości, oczyścimy organizm z toksyn, poprawimy stan skóry oraz zaspokoimy zapotrzebowanie na potas.

Popularne: Przepisy, które pomagają spalić tłuszcz, wypróbuj je!

Potas jest dla organizmu niezbędny bo wpływa na nasze mięśnie, układ nerwowy i krwionośny, a także bierze udział w transportowaniu składników odżywczych. Jest też niezbędny dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie. Potas reguluje też naszą gospodarkę wodną, pobudza wytwarzanie insuliny, kontroluje skurcze mięśni i utrzymuje na właściwym poziomie pH wewnątrz komórek. Można więc sobie wyobrazić, jakie spustoszenie może wywołać niedobór potasu utrzymujący się przez dłuższy czas?

tarte ziemniaki z kiełbasą

Przepis na tarte ziemniaki z kiełbasą i cukinią

1 duży batat starty na tarce
2 małe zwykłe ziemniaki starte na tarce
1 mała cukinia pokrojona na mniejsze kawałki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
10 cm kawałek kiełbasy chorozio pokrojony w plasterki (użyłam chorizo bo jest lekko pikantna, ale może być każda inna kiełbasa)

sól i pieprz do smaku
2 jajka
1 łyżka mleka roślinnego ( u mnie migdałowe)

1 łyżka oleju kokosowego do wysmarowania blaszki na muffinki
foremka na muffinki

tarte ziemniaki w balsze

Wykonanie

Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Blachę wysmarować  olejem kokosowym.

Starte ziemniaki i bataty dokładnie odcisnąć, aby usunąć cały płyn i powkładać je do każdej foremki na muffiny. Należy to zrobić tak, aby powstało coś w rodzaju koszyczka i miejsce na masę z jajek i kiełbasy. Blachę z tartymi ziemniakami wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor. U mnie trwało to około 15 minut.

W między czasie w miseczce roztrzepać jajka, dodać mleko roślinne, sól, pieprz, pokrojoną kiełbasę, szczypiorek i cukinię. Dokładnie wymieszać. Kiedy tarte ziemniaki upieką się, należy je wyjąć i każdy „koszyczek” wypełnić masą z jajek, kiełbasy i cukinii.

Następnie ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec, aż masa z jajek się zetnie. U mnie trwało to około 15 minut.

Zobacz też inne przepisy z olejem kokosowym:

sekretyodchudzania_jakschudnac