Tarta z suszonymi pomidorami i szpinakiem

tarta z suszonymi pomidorami

Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka pysznego planu jedzenia na odchudzanie Sekrety Odchudzania

Kochani, oto pomysł na dzisiejszy obiad. Wielkim plusem tej tarty jest to, że starcza nawet na dwa dni, a więc z chęcią przygotowuję ją w piątek, aby sobotę mieć wolną od gotowania, wtedy mam więcej czasu dla siebie 🙂

Bardzo lubię połączenie suszonych pomidorów ze szpinakiem, dlatego ta tarta niesamowicie przypadła mi do gustu. Mam nadzieję, że u Was będzie podobnie 🙂

Popularne: Sprawdź, jakie pyszne potrawy możesz przyrządzić bez dodatku pszenicy! Samo zdrowie

O suszonych pomidorach słów kilka…

Jak się okazuje, pomidory, które zostały poddane obróbce termicznej mają jeszcze więcej właściwości. Przede wszystkim można tu mówić o zwiększonej ilości likopenu, który jest składnikiem antyoksydacyjnym i zapobiega nowotworom. Z badań wynika, że suszone pomidory mają zdolność do zapobiegania przed rakiem prostaty. Jak się okazuje, są moczopędne i skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Wielkim plusem jest to, że pomidorki zalewane są oliwą, a tym samym witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach, lepiej są wchłanialne przez organizm. Mają również właściwości odmładzające, a także wzmacniające układ krwionośny.

tarta z suszonymi pomidorami

Składniki na tarte

1 łyżka mielonego lnu + 3 łyżki wody (miesza się ze sobą)
3/4 szklanki mąki migdałowej
1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych (blendujemy i powstaje mąka)
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka czarnuszki i kozieradki
1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
3 łyżki oleju kokosowego
2 – 3 łyżki gorącej wody
1 łyżka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej

Składniki na nadzienie

1 kostka tofu
1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
1 por lub żółta cebula
3 ząbki czosnku
ok. 200 g pieczarek
szczypiorek
świeże liście bazylii
1/3 szklanki suszonych pomidorów
1 szklanka szpinaku
2 łyżki drożdży
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
pieprz

tarta z suszonymi pomidorami

Ważne: Pijesz mleko? Przeczytaj, a zrozumiesz, że wiele dolegliwości dokucza Ci właśnie przez nie…

Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 170 st. C i naoliw blachę na tartę. Tofu zawiń w ściereczkę i delikatnie wyciśnij z wody (możesz położyć na nim jakiś obciążnik, np. kilka książek na czas kiedy będziesz przygotowywać ciasto).

Wymieszaj len z wodą w małej misce i odstaw do chwili, aż zmieni swoją konsystencję na „żelową”. W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową z mąką owsianą lub gryczaną, pietruszkę, oregano oraz sól i powoli dodawaj wodę, aby uzyskać jednolitą masę. Do tego, dodaj miksturę uzyskaną z lnu oraz oliwę z oliwek. Ciasto będzie idealnie wyrobione, jeśli nie będzie się rozpadać podczas naciskania.

Wyłóż ciasto równomiernie na blaszce i ponakłuwaj go widelcem. Piecz w 170 st. C przez około 13-15 minut, aż się lekko zarumieni.

Podziel tofu na 4 części i zmiksuj aż do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Do tego możesz dodać odrobinę mleka migdałowego. Na patelni należy rozgrzać olej, zeszklić cebulę lub por oraz ząbki czosnku. Dodać pieczarki, szczypiorek, szpinak, suszone pomidory, drożdże i zioła. Smaż, aż szpinak będzie miękki i „zwiędły” – to będzie oznaczało, że jest gotowy do spożycia. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać razem z przygotowanym wcześniej tofu. Tak uzyskane nadzienie nałożyć na uprzednio upieczoną tartę i piec w 190 st. C przez około 35 minut. Pokrój kiedy lekko wystygnie.

Tarta może być przechowywana w lodówce nawet przez 3-4 dni.

Sprawdź także inne moje przepisy

dieta venus efekty