tarta z borówkami

Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

W okresie letnim możemy znaleźć mnóstwo świeżych owoców, w tym m.in. borówki amerykańskie. Owoce te posiadają wiele zdrowotnych właściwości. Dzięki przeciwutleniaczom, mają działanie antynowotworowe. Zawierają również sporo witamin i minerałów, takich jak witamina A oraz potas, fosfor, magnez, wapń, sód i żelazo. Poza tym ich dodatkową zaletą jest to, że mają niski indeks glikemiczny oraz są niskokaloryczne.

Tarta z borówkami amerykańskimi to świetna propozycja letniego wypieku. Ta, z podanego poniżej przepisu, nie zawiera glutenu, niezdrowego cukru, ani mleka. Możesz ją również zrobić w wegańskiej wersji, zamieniając miód na syrop klonowy.

Zobacz, jak krok po kroku, ją wykonać. Smacznego!

TARTA Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

tarta z borówkami amerykańskimi

Składniki:
Nadzienie borówkowe:
2 szklanki borówek
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
2 łyżeczki mąki z tapioki
Ciasto:
1 szklanka mąki migdałowej
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki miodu (lub syropu klonowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju kokosowego (nieroztopionego)
2 łyżki orzechów pekan lub orzechów włoskich (drobno pokrojonych)
zakwaszenie organizmu
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. W średniej misce pomieszaj ze sobą borówki amerykańskie, miód (lub syrop klonowy) oraz mąkę z tapioki. W drugiej misce połącz ze sobą mąkę migdałową, płatki owsiane, miód (lub syrop klonowy), proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj olej kokosowy i ugnieć wszystko palcami. 1/2 szklanki kruszonki odstaw na później, a pozostałą część rozgnieć na spód tarty. Następnie dodaj na spód borówki (borówki mogły w tym czasie puścić sok, więc nie wylewaj go na ciasto, tylko pozostaw w misce). Wierzch tarty posyp pozostałą częścią kruszonki oraz orzechami. Piecz wszystko przez około 40-45 minut, lub do momentu, kiedy na nadzieniu zaczną pojawiać się bąbelki, a ciasto stanie się złociste. Pozostaw tartę do ostygnięcia.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Bakerita

Zobacz także:

Comments

komentarze