Dostałam bardzo wiele maili z pytaniem jak przyrządzić danie ze szparagami, które pokazałam określając wielkość porcji, jaką powinno się zjadać: Jak duże porcje mogę jeść?
Przepis jest naprawdę banalnie prosty a danie robi się ekspresowo. Można je jeść w czasie „królewskiej uczty” na dukanie.

Składniki (dla 4 osób):

1 pęczek zielonych szparagów (mogą być białe)
1 cebula
makaron (u mnie świderki)
1 łyżka mascarpone (może też być gęsta śmietana)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeży pieprz do smaku

Wykonanie:

Gotujemy makaron. W międzyczasie przygotowujemy sos.
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4 minuty. Po ugotowaniu wkładamy je na kilka minut do zimnej wody. Dzięki temu będą jędrne i chrupkie. Przekładamy je na papierowy ręcznik aby lekko je osuszyć. Odkrajamy końce na długości około 3 cm.
Na patelni smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę, kiedy się zrumieni, dodajemy 1 łyżkę serka mascarpone, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w 4 cm kawałki szparagi, solimy i posypujmey świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego:)