Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić stosując Dietę Venus, dołącz też do naszej społeczności Venusek, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

jak-gotowac-kalafior

Kalafior bardzo często wykorzystywany jest jako część zupy warzywnej, sałatek i jako dodatek do obiadu. Nigdy wcześniej nie przyszło mi na myśl, aby jeść go na kolację, dopóki nie zapiekłam go w piekarniku 🙂 Jak dla mnie, smakuje o wiele lepiej, niż ten gotowany na parze. Ten przepis okazał się super pomysłem na szybką kolację, a także przekąskę.

W szczególności polecam to ekspresowe danie wszystkim zabieganym i tym, którzy nie nie lubią zbyt skomplikowanych potraw, ale stawiają na zdrową i lekką kuchnię 🙂

Popularne: Schudnij, wzmocnij swoje kości i zwalcz infekcję dzięki temu jednemu produktowi

Dlaczego warto jeść kalafior?

Kalafior zawiera 69mg witaminy C na 100 gr produktu. Jest on jednym z cenniejszych warzyw wzbogacających naszą dietę, ponieważ w jego skład wchodzą mikroelementy, takie jak wapń, żelazo, cynk, fluor, sód i potrzebne witaminy K, B1, B6, E, P.

Jest świetnym składnikiem diety oczyszczającej organizm, ponieważ zawarte w nim substancje mają właściwości przeciwzapalne i antyrakowe. Chociaż nie był poddawany specyficznym badaniom, może być ciekawym urozmaiceniem diety – smakuje wybornie na słono, jak i na słodko, w otoczeniu pomarańczy i imbiru.

Jego indeks glikemiczny wynosi 15, dlatego też jest świetnym produktem, który powinien znaleźć się w diecie każdego cukrzyka.

Pamiętajmy, aby zarówno kalafiora i brokuła nie gotować zbyt długo! Spowoduje to utratę najważniejszych składników odżywczych. Należy przyrządzać go na parze nie dłużej niż 3-4 minuty.

Popularne: Jak przygotowywać brokuły, aby nie straciły swoich cennych właściwości?

Składniki

  • kalafior cały
  • szczypta soli, pieprzu, chili, gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • nasiona słonecznika

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Pokrój kalafior na grube plastry (tak jak widać na zdjęciu). Wyłóż je na blaszce do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Następnie posyp steki ulubionymi przyprawami i nasionami słonecznika. Ja dodałam sól, pieprz, chilli oraz gałkę muszkatołową. Wybór jest zupełnie dowolny. Piecz przez około 25-30 minut, aż plastry kalafiora się zarumienią i gotowe 🙂

Popularne: Ten olej jest najzdrowszy na świecie i wykorzystasz go nie tylko w kuchni

kalafior stek-z-kalafiora

SMACZNEGO 🙂

Zobacz także

Jak smacznie przygotować udziec jagnięcy? Sprawdź ten przepis

3 pyszne kolacje, jakie możesz zrobić w wolnowarze

Czym są goitrogeny i czy przy niedoczynności tarczycy i Hashimoto muszę ich unikać?

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!