Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić stosując Dietę Venus, dołącz też do naszej społeczności Venusek, specjalnej grupy na Facebooku, gdzie nawzajem się wspieramy, wymieniamy przepisami i działamy!

W chłodne dni zupy są dla mnie wybawieniem…uwielbiam je. Często zajadam się nimi (moja rodzina też) zarówno na śniadanie jak i na kolację. Czasem taka zupa ratuje nasz jadłospis…
Minestrone to najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch.Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra co oznacza po prostu „zupa”. Jej głównym składnikiem są sezonowe warzywa i oczywiście makaron.


Jak szybko schudnąć nawet jeśli jesteś łakomczuchem?


11 PRZEPISÓW SPALAJĄCYCH
TŁUSZCZ

Moja Droga,
Jeśli chciałabyś schudnąć, ale nie lubisz się głodzić, a może nawet tak jak ja lubisz dużo i smacznie zjeść, to koniecznie musisz to przeczytać...

Ponieważ unikam glutenu jak ognia, dodałam zasadową kaszę jaglaną i mnóstwo warzyw, które akurat miałam w domu. Ta zupa, daje ogromne pole do popisu bo cokolwiek byśmy do niej nie włożyli, zawsze smakuje pysznie…poza tym ma bardzo mało kalorii.

zupy

Zupa dosłownie „robi się sama”. Wystarczy wszystkie składniki pokroić i włożyć do garnka…
Potem tylko doprawić i gotowe.
Zawsze gotuję wielki gar takiej zupy i jem nawet na śniadanie następnego dnia. Jest pożywna i daje mnóstwo energii. Jest też bardzo zdrowa. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, których często w zimie nam brakuje.

Najbardziej jednak lubię w niej to, że idealnie nadaje się do mrożenia i pasteryzowania. Kiedy naprawdę nie mam czasu na gotowanie, wyciągam dwa słoiki tej zupy i mam zdrowy, pożywny obiad:)

zupa_minestrone_dobry_przepis

Rozgrzewająca zupa minestrone ze szpinakiem i kaszą jaglaną

SKŁADNIKI

1 szklanka suchej ciecierzycy ( może być z puszki wówczas 1 opakowanie)
2 szklanki fasolki szparagowej
1 szklanka mrożonego szpinaku
3 spore marchewki
2 łodygi selera naciowego

1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 litr gęstego przecieru pomidorowego ( u mnie domowy)

1/2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

2 ziarenka ziela angielskiego

1 garść świeżej bazylii

trochę sera cheddar do posypania zupy

zupa_minestrone_sloik

WYKONANIE

Ciecierzycę włożyć do garnka i zalać wodą na około 4 godziny. Im dłużej będzie w wodzie tym krócej będzie się gotować. Po tym czasie do garnka z ciecierzycą dolać około 1 litra wody i gotować około 40 minut. Dodać pokrojoną marchew, seler naciowy i cebulę. Zmniejszyć ogień i gotować kolejne 30 minut. Dodać kurkumę i dokładnie wymieszać. Dodać kaszę jaglaną, fasolkę szparagową i szpinak, nadal gotować na małym ogniu.
Dodać przecier pomidorowy, czosnek i paprykę. Gotować jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu.
Doprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną bazylię.

Uwaga: można użyć cieciorki z puszki. Wówczas do garnka wlewamy wodę, gotujemy, dodajemy marchew, cebulę, warzywa, i dalej postępujemy jak wyżej w przepisie.

Ten przepis to idealna zupa do pracy. Można ją przelać do słoika zabrać do pracy, potem wystarczy ją podgrzać. Ponieważ jest bardzo sycąca, a przy tym ma mało kalorii jest świetną alternatywą dla zwykłej kanapki, dlatego śmiało można ją jeść nawet na drugie śniadanie.

[highlight]Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe dania, to koniecznie sprawdź te poniżej. [/highlight]

To moje ulubione:) Są zdrowe, mają mnóstwo cennych składników. Doskonale zaspokajają apetyt i są łatwe w przygotowaniu. Mają mało kalorii, dużo naturalnego błonnika, malutko cholesterolu i świetnie nadają się na dania w czasie diety. Nawet te ciasteczka marchewkowo-migdałowe, które proponuję poniżej:

kulki_z_jarmuzem_przepis

 

 

 

 

 

 

pizza_z_kapusty_pekinskiej

 

 

 

 

 

 

ciasteczka_migdałowo_marchewkowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

komentarze